Κύριοι
Θα ηθελα την άποψη σας επι του κατωτέρω θέματος

Η εταιρία Χ ΙΚΕ το 2018 ίδρυσε στην Μάλτα θυγατρική εταιρία με την επωνυμία Χ LTD.

H πρώτη χρήση έκλεισε την 31-12-2019 με ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 260041 € και ΚΕΡΔΗ 142151€ μείον φόρο εισοδήματος εταιριών 35% 49753 € υπόλοιπο για διανομή 92398 €

Η δεύτερη χρήση 2020 είχε ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 187259 € και κέρδη 125078 € μείον φόρο εισοδήματος εταιριών 35% 43778 € υπόλοιπο για διανομή 81300 €

Την 19-5-2021 η εταιρία υποβάλει την συνημμένη δήλωση επιστροφής φόρου (CLAIM FOR REFUND) με την οποία δηλώνει ότι θα στείλει μέρισμα 92398 € και ότι ζητάει την επιστροφή των 6/7 του φόρου πόσο 42645€

Την επιστροφή αυτή την δικαιούνται Μαλτέζικες εταιρίες οι οποίες έχουν μετόχους ενδοκοινοτικές οντότητες η ενδοκοινοτικά φυσικά πρόσωπα και το ποσό της επιστροφής εμβαζετε απευθείας στους μετόχους

Το ποσό του μερίσματος το εισπράξαμε και το καταχωρήσαμε στα βιβλία μας 9/6/2021 ενώ η επιστροφή του φόρου την εισπράξαμε και την καταχωρήσαμε 14/1/2022

Στην δήλωση του 2021 της ΕΚΟΠΑΛ το ποσό του μερίσματος το κάναμε αναμόρφωση και το πήγα σε αφορολόγητο αποθεματικό

Κατά τον ίδιο τρόπο χειριστήκαμε τα ποσά που εισπράξαμε μέσα στο 2022

Επειδή είχα επιστροφή φόρου αυτήν την στιγμή ελέγχομαι για την χρήση του 2021

Το ζήτημα το οποίο θέτει ο έλεγχος αν και κατά πόσο η επιστροφή του φόρου των 6/7 πρέπει να γίνει αφορολόγητο αποθεματικό η πρέπει να φορολογηθεί σαν έσοδο της εταιρίας

Σε επικοινωνία που είχα με την Προϊστάμενη του εισοδήματος της ΦΑΕ μου δήλωσε ότι δεν μπορεί να μου πει εάν είναι έσοδο η όχι για είναι επιστροφή φόρου

Άρα το ερώτημα είναι το εξής η επιστροφή του φόρου από το Μαλτέζικο Υπουργείο Οικονομικών είναι πόσο που είναι έσοδο άρα πρέπει να φορολογηθεί η είναι κάτι σαν προσαύξηση των μερισμάτων και πρέπει να πάει σε αφορολόγητο αποθεματικό
Επειδή τα αρχεία που θα πρέπει να σας στείλω είναι μεγαλύτερα των 5 ΜΒ θα ηθελα να μου δώσετε ένα μαιλ για να σας τα προωθήσω στο leonidas@ldpaccounting.gr

Περιμένουμε την απάντηση σας
Με εκτίμηση

Λεωνίδας Παπαγεωργιάδης