ΟΕ με διπλογραφικά βιβλία έχει εταίρους τον Α και τον Β με ποσοστό 50% ο καθένας. Ο εταίρος Α τον Απρίλιο του 2022 μεταβιβάζει το σύνολο του ποσοστού του στον εταίρο Α και σε δύο νέους εταίρους τον Γ και τον Δ.

Σύμφωνα με την 1223/2015 για τις ΟΕ με διπλογραφικά βιβλία ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων), όπως αυτά προκύπτουν από τις σχετικές εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, θεωρείται η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους.

Ερωτάται:
1) τα μερίσματα που θα δοθούν τον 09 ή 10/2022 (ανάλογα με την λήξη των φορ. δηλώσεων), θα δοθούν στους παλιούς εταίρους (Α+Β) ή στους εταίρους που πλέον εισήλθαν στην εταιρεία (άρα στους Β+Γ+Δ);
2) Εάν ισχύει το δεύτερο δύναται η εταιρεία να διανείμει τα μερίσματα για τα κέρδη του 2021 προτού της μεταβίβασης του ποσοστού του εταίρου Α έτσι ώστε να λάβουν τα μερίσματα οι δύο παλιοί εταίροι Α και Β με χρόνο παρακράτησης τον 04/2021 που είναι προγενέστερος από αυτόν που ορίζεται στην 1223/2015;