Καλημέρα σας και χρόνια πολλά,
επαγγελματίας πτυχιούχος/αδειούχος ψυχολόγος δραστηριοποιείται και στο χώρο του coaching (life coaching/executive coaching).
Παρακαλώ να μας ενημερώσετε εάν οι επαγγελματικές δραστηριότητες του life coaching και executive coaching υπάγονται στην απαλλαγή του ΦΠΑ όπως του ψυχολόγου.
Προς διευκόλυνσή σας παραθέτω τους ορισμούς ψυχολόγου και coaching:
Ψυχολόγος Σύμφωνα με το ν.991/79, άρθρο 1, παρ. 2: «Ο ψυχολόγος στην άσκηση του επαγγέλματός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται με τις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της επιστήμης της ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή του».
LifeCoaching – Coaching σε ζητήματα προσωπικής ανάπτυξης
O Παγκόσμιος Οργανισμός Coaching (International Coaching Federation (ICF) ορίζει το coaching ως «συνεργασία με πελάτες σε μια διαδικασία που προκαλεί τη σκέψη και τη δημιουργική διαδικασία βοηθώντας τους να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες σε επίπεδο δεξιοτήτων, συμπεριφοράς και σκέψης ».
Οι coaches ειδικεύονται σε διάφορους τομείς καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των Executive Coaching, Life Coaching, Relationship Coaching, Career Coaching και άλλων ειδικευμένων τομέων καθοδήγησης.
ExecutiveCoaching – Coaching σε στελέχη
Το executive coaching είναι μια συνεργατική, εστιασμένη στη λύση, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και συστηματική διαδικασία, στην οποία ο Coach διευκολύνει την ενίσχυση της εργασιακής απόδοσης ( Performance ), την αυτόνομη μάθηση και την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε΄ της παρ. 1 του
άρθρου 22 του ΦΠΑ, απαλλάσσονται του φόρου οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, καθώς και οι
παροχές υπηρεσιών από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Συγκεκριμένα με την
>ΠΟΛ.1017/2001 διευκρινίστηκε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ανωτέρω πρόσωπα και οι οποίες
έχουν ως αντικείμενο την ψυχοθεραπευτική μελέτη, διάγνωση και θεραπεία ασθενών με ψυχικές διαταραχές, εξομοιώνονται με υπηρεσίες υγείας. Εάν θεωρείτε ότι το coaching (life ή executive) δεν εντάσσεται στην παραπάνω απαλλαγή των υπηρεσιών ψυχολόγου, ενημερώστε μας εάν κρίνετε αναγκαία την προσθήκη δευτερεύοντος ΚΑΔ και ποιο θα είναι αυτό.
Επιπροσθέτως η παραπάνω επαγγελματίας προωθεί την επαγγελματική της δραστηριότητα μέσω Facebook και Google ads. Παρακαλώ ενημερώστε μας ποιες είναι όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα παραπάνω τιμολόγια εξόδων (από Ιρλανδία) όσον αφορά Ενδοκοινοτικές Συναλλαγές (VIES), ΦΠΑ (ειδικά στην περίπτωση απαλλαγής λόγω υπηρεσιών ψυχολόγου), ΕΔΟΕΑΠ, Παρακράτηση φόρου, 2% τέλος διαφήμισης στο Παρακαταθηκών και Δανείων και ότι άλλο είναι αναγκαίο.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.