Καλησπέρα,
Επιχείρηση Αντιπροσώπων Χάρτου με εδρα την Ελλαδα, μεσολαβεί στην πώληση χαρτιού μεταξύ εργοστασίων του εξωτερικού και ελλήνων Πελατών. Δεν εισάγει εμπορευματα τα οποία να μεταπωλεί, απλά μεσολαβεί στην ευρεση πελατών για τα εργοστάσια του εξωτερικού και αμοίβεται με ποσοστό επι των παραγγελιών , το οποίο είναι ενσωματωμένο στην τελική τιμή των εμπορευμάτων.
Π.χ μετά απο μεσολάβηση μας , το εργοστασιο του εξωτερικου, πουλά εναν τόνο χαρτί αξίας 1000 ευρώ σε ελληνικη επιχείρηση. Το εργοστασιο του εξωτερικου κοβει στον ελληνα πελάτη invoice αξιας 1000 ευρώ και γινεται δήλωση VIES για εμπορεύματα αξίας 1000 ευρώ απο αμφότερους αν το εργοστάσιο ειναι στην Ε.Ε , ή τα εμπορευματα φορολογούνται στο τελωνείο αν είναι εκτος Ε.Ε.
Εμεις ως αντιπρόσωποι του εργοστασιου του εξωτερικού ,έχουμε συμφωνήσει ένα ποσοστό προμήθειας έστω 5% , οπότε όταν το εργοστάσιο πληρωθεί μας κάνει ένα εμβασμα 50ευρώ στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Για το ποσό αυτό των 50 ευρώ , εμείς κόβουμε το λεγόμενο τιμολόγιο αντιπροσώπου (σας το επισυνάπτω), το οποίο στέλνουμε στο εργοστάσιο μεταφρασμένο και το περνάμε στα βιβλία μας σαν παραστατικό εσόδων. (Παλιότερα - προ ηλεκτρονικών συναλλαγών αν θυμάστε οι παλιότεροι λογιστές, το τιμολόγιο αυτό το δίναμε και το κρατούσε η τράπεζα η οποία όταν ο έλληνας πελάτης πλήρωνε το εργοστάσιο του εξωτερικού παρακρατούσε τα 50 ευρώ , μας το έδινε και τελικα το εργοστάσιο επαιρνε 950 ευρώ)
Για το ποσό αυτό των 50 ευρώ, ΔΕΝ κάνουμε ούτε εμείς ,ούτε το εργοστάσιο του εξωτερικού (αν εχει έδρα στην Ε.Ε) δήλωση VIES , βάση της λογικής οτι η προμήθεια μας είναι ενσωματωμένη στο κόστος των εμπορευμάτων, γίνεται δηλαδή VIES για την τελική τιμή των εμπορευμάτων (1000 ευρώ) τόσο απο τοοεργοστάσιο του εξωτερικού , όσο και απο τον έλληνα πελάτη. Η προμήθεια μας δεν υπόκειται σε ΦΠΑ και το ποσό δηλώνεται απο εμάς στην περιοδική ΦΠΑ στο πεδίο 349 : Λοιπές εκροές χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα εκπτωσης .
Για το θέμα αυτό είχα απευθυνθεί παλιότερα στο υπουργείο Οικονομικών και είχα πάρει προφορική (και δυστυχώς όχι γραπτή διαβεβαίωση) οτι ορθώς αντιμετωπίζω το όλο ζήτημα. Επίσης σε έλεγχο για επιστροφή ΦΠΑ απο την ΔΟΥ,(τα εσοδα μας είναι χωρίς ΦΠΑ, οπότε μαζευεται απο τα έξοδα ενα πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ για το οποίο κάθε τέλος του ετους ζητάω την επιστροφή του), με την κατάθεση ενός υπομνήματος που εξηγώ τα παραπάνω, πάλι δεν αντιμετώπισα πρόβλημα.
Τώρα με τα MyData και με τα ζήτηματα της εκδοσης των τιμολογίων, του χαρακτηρισμού των εσόδων, καθώς και της αιτίας απαλλαγής του ΦΠΑ,
ψάχνω αφενός να επιβεβαιώσω βάση νομοθεσίας οτι ορθώς συνεχίζω στην ίδια λογική (και κυρίως να δικαιολογήσω την μη δήλωση VIES μεταξυ της εταιρείας μας και του εργοστασίου για τα 50 ευρώ- είναι σίγουρο πως ουτε τα εργοστάσια με τα οποία δουλεύουμε κάνουν) Η να ξεκινήσω μονόπλευρα να κάνω VIES (παροχη υπηρεσίας ενδοκοινοτικά) και να ενημερώσω τα εργοστάσια, με οτι αυτό συνεπάγεται....
και κατα δευτερον να δω αν πρεπει και πως να μεταφράσω και να διαβιβάσω το τιμολόγιο αντιπροσώπου το οποίο εκδίδουμε.. Αντικριζόμενο ή οχι ? Φοβάμαι πως αν χαρακτηρίσω τα έσοδα των προμηθειών μου απο εργοστασια εντός Ε.Ε (που είναι και η πλειψηφία των εργοστασίων που συνεργαζόμαστε) ως εσοδα ενδοκοινοτικών συναλλαγών , μήπως προκύψει θέμα με την μη δήλωση VIES .. καθώς επίσης και βάση ποιου αρθρου θα χαρακτηρίσω τα έσοδα αυτά ως απαλλασόμενα του ΦΠΑ..