Συνταξιούχος δημοσίου καθηγητής μαζί με μιά ομάδα εκπαιδευτικών επιθυμούν να ιδρύσουν ένα κέντρο μελέτης με νομική μορφή είτε της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ είτε της ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΗ ΚΕΡΔ.ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ με έδρα έναν ιδιόκτητο χώρο του πρώτου.Σκοπός του κέντρου αυτού είναι η πρόσληψη δασκάλων, ψυχολόγων κλπ ειδικοτήτων σχετικών με την εκπαίδευση και την ψυχοσωματική ανάπτυξη και καλλιέργεια του παιδιού στην προεφηβική κυρίως ηλικία, που είναι ΑΜΕΑ εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ(για να τους προσλάβει μέσω κάποιου προγράμματος επιδότησης) οι οποίοι θα υποδέχονται παδιά ηλικίας περίπου 10-15 ετών για κάποιες ώρες ημερησίως με σκοπό την ενασχολησή τους με διάφορα εκπαιδευτικά και άλλα παρεμφερή θέματα . Τα έσοδα του κέντρου μελέτης θα είναι σε πρώτη φάση ένα αρχικό κεφάλαιο από τους ιδρυτες της και μετέπειτα συνδρομές μελών,χορηγίες,διαφημίσεις,επιχορήγησεις κρατικές ενδεχομένως κλπ. Τα ερωτήματά μου είναι τα παρακάτω :
1) Τί προτείνετε εσείς ώς ιδανική νομική οντότητα εκ των 2 και γιατί(κάντε σας παρακαλώ μια λεπτομερή ανάλυση-περιγραφή των προτερημάτων-ελαττωμάτων πχ. ΦΟΡ.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΘΕΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ-ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΕΡΔΩΝ-ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΕ ΟΕ-ΕΕ κλπ)?
2) Υπάρχει κάποια κώλυμμα νομικό που να απαγορεύει την ίδρυση ενός κέντρου μελέτης με κάποια από τις 2 νομικές μορφές?
3) Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης από το υπουργείο εργασίας, ΕΣΠΑ,ΟΑΕΔ κλπ φορέα που αφορά την επιδότηση υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού για το στήσιμο ενός τέτοιου κέντρου?
4) Αν μπεί ώς εταίρος ο συνταξιούχος του δημοσίου χάνει κάποιο ποσοστό από τη σύνταξή του ή αυτό θα γίνει μόνο αν συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση?
5) Πώς διοικούνται αυτές οι νομικές οντότητες?
6) Υπάρχει υποχρέωση διατυπώσεων δημοσιότητας των γενικών συνελεύσεων ακόμη και αν τηρούνται απλογραφικά βιβλία και κάθε πότε πρέπει να συγκαλείται η γενική συνέλευση?
7) Υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο για το αρχικό κεφάλαιο?
8) Θα μπορούσε να συσταθεί μία κοινωνία αστικού δικαίου αντί των παραπάνω 2 και υπό ποιές προυποθέσεις?(αν ναί παρακαλώ αναλύστε μου λίγο τα ελαττώματα-προτερήματα)
9) Υπάρχει κάποια άλλη επισήμανση που ενδεχομένως μου διέφυγε σχετικά με τις υποχρεώσεις αυτών των νομικών οντοτήτων?