Το έγγραφο προστέθηκε επιτυχώς!

Το έγγραφο προστέθηκε επιτυχώς στα αγαπημένα σας! Μπορείτε να το δείτε κάνοντας click εδώ.

Το έγγραφο υπάρχει ήδη!

Το έγγραφο υπάρχει ήδη στα αγαπημένα σας. Μπορείτε να το δείτε κάνοντας click εδώ.

Σφάλμα

Η εισαγωγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Αποθήκευση σχολίου

Το σχόλιο σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!

Ανανέωση σχολίου

Το σχόλιο σας ανανεώθηκε με επιτυχία!

Αποστολή email

Το email σας στάλθηκε επιτυχώς!

Menu
Φόρτωση...

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Π.Κ. 3/23-3-2023

Τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Εργαζομένων στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Νομού Ηρακλείου.

Σήμερα την 22 Μαρτίου 2023, ενώπιον της Μεσολαβητού Μαρίας Ν. Ντότσικα στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Αθηνάς 18, Ηράκλειο Κρήτης:

1. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, Λ. Δημοκρατίας αρ. 14 (Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Νικόλαο Κοκολάκη, Πρόεδρο και Νικόλαο Σμυρνάκη, Γεν. Γραμματέα και Κοφινάκης Γεώργιος Αντιπρόεδρο

2. της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης οδός Αθηνάς αρ. 18, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Νικόλαο Χαλκιαδάκη, Πρόεδρο, Νάντια Ταμιολάκη Αντιπρόεδρος και Χαράλαμπος Φώσκολάκης, Μέλος

συμφωνήθηκαν και έγιναν αμοιβαίως αποδεκτά τα εξής:

`Αρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι όροι αυτής της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εφαρμόζονται στους εργαζομένους μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου που ασχολούνται σε επιχειρήσεις εργοδοτών, που είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου.

2. Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας στα αστικά κέντρα, στις θερινές διαμονές και τους αρχαιολογικούς χώρους και γενικά σε τόπους της περιοχής του Νομού Ηρακλείου.

Διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος απασχόλησης του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν επηρεάζει την εφαρμογή της παρούσας, εφόσον ο εργοδότης διατηρεί μία από τις ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η απασχόληση των εργαζομένων παρέχεται εντός του Νομού Ηρακλείου.

3. Οι όροι της παρούσας εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου με τις εξής διακρίσεις: α) Στο Κεφάλαιο Α ρυθμίζονται οι όροι αμοιβής των εργαζομένων σε κάθε είδους ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, β) στο Κεφάλαιο Β οι γενικοί όροι εργασίας όλων των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ A΄
ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

`Αρθρο 2
Κατάταξη των ξενοδοχοϋπάλληλων σε μισθολογικές κατηγορίες

Οι εργαζόμενοι στους οποίους εφαρμόζεται η παρούσα είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται ανεξαρτήτως φύλου αναλόγως με την ειδικότητά τους και στις εξής κατηγορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), Υπάλληλος κρατήσεων Α΄, Θυρωρός Α΄, Νυχτοθυρωρός Α΄, Μαιτρ, Υπομαίτρ ή Κάπταιν, Μπουφετζής, Προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, Ελεγκτής ή Ταμπλίστας, Μάγειρας Α΄, Υπεύθυνος Τμήματος ζαχαροπλαστικής (αρχιτεχνίτης), αρτοποιοί, αποθηκάριοι, υπάλληλοι δημοσίων σχέσεων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄: Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, Βοηθός υποδοχής, Υπάλληλος κρατήσεων Β, Υπάλληλος γραφείου, Θυρωρός Β΄, Σερβιτόρος τραπεζαρίας - σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), Μπάρμαν ή Μπαρμέιντ, Μάγειρας Β΄, Τεχνίτης ζαχαροπλάστης, Φύλακας, Κόπτης κρεάτων, Βοηθός Προϊσταμένου/ης ορόφων, Κηπουροί, Ηλεκτροτεχνίτες, Οδηγοί με εργοδότη την ξενοδοχειακή επιχείρηση για τα αυτοκίνητα εξυπηρέτησης των κάθε είδους αναγκών της ξενοδοχειακής επιχείρησης, περιλαμβανόμενης της μεταφοράς των πελατών και του προσωπικού της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄: Βοηθός σερβιτόρου, Οροφοκόμος (βαλές), Θυρωρός υπηρεσίας, Βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή λινοθήκης, Γκρουμ, Ντόρμαν ή Εξωτερικός θυρωρός, Λινοθηκάριος, Μάγειρας Γ΄, Βοηθός τεχνίτη ζαχαροπλάστη, Συντηρητής κάθε είδους, Καμαριέρης/α

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ΄: Πλύντρια, Καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, Λαντζέρης, Ντισκ Τζόκεϋ, Ναυαγοσώστης και Εργάτης (αποθήκης, καθαριότητας ακτών, πισίνας, εργάτης γενικών καθηκόντων).

`Αρθρο 3
Βασικοί Μηνιαίοι Μισθοί και Ημερομίσθια

1. Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, ανά μισθολογική κατηγορία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, όπως ισχύουν με βάση την από 13.04.2021 τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Νομού Ηρακλείου» ( ΠΚ11/19.04.2021 ), προσαυξάνονται από 01.04.2023 σε ποσοστό 7% και όπως θα ισχύουν την 31.03.2024 προσαυξάνονται από 01.04.2024 σε ποσοστό 5% και έχουν ως εξής:

α) από 01.04.2023:

Α΄ Κατηγορία Β.Μ.

925,55 ΕΥΡΩ

Β΄ Κατηγορία Β.Μ.

905,22 ΕΥΡΩ

Γ΄ Κατηγορία Β.Μ.

888,10 ΕΥΡΩ

Δ΄ Κατηγορία Β.Μ.

848,51 ΕΥΡΏ

β) από 01.04.2024:

Α΄ Κατηγορία Β.Μ.

971,83 ΕΥΡΩ

Β΄ Κατηγορία Β.Μ.

950,48 ΕΥΡΩ

Γ΄ Κατηγορία Β.Μ.

932,51 ΕΥΡΩ

Δ΄ Κατηγορία Β.Μ.

890,94 ΕΥΡΩ

2. Η ημερήσια αμοιβή των εργαζομένων, που προσλαμβάνονται εκτάκτως για να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες, όπως επίσημα ή απλά γεύματα, δεξιώσεις αμείβονται ως εξής:

α) από 01.04.2023

αα) για τους σερβιτόρους 71,00 ΕΥΡΩ.

αβ) για τους βοηθούς σερβιτόρους 62,00 ΕΥΡΩ.

β) από 01.04.2024

βα) για τους σερβιτόρους 74,50 ΕΥΡΩ.

ββ) για τους βοηθούς σερβιτόρους 65,00 ΕΥΡΩ.

Η ως άνω αμοιβή προσαυξάνεται σε ποσοστό 75%, εάν πρόκειται για απασχόληση την Κυριακή ή ημέρα αργίας και 25% εάν πρόκειται για νυχτερινή εργασία.

3. Ο βασικός μισθός του μαιτρ, αρχιτεχνίτη ζαχαροπλάστη και του Α σεφ καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία και το ύψος της αμοιβής δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον βασικό μισθό της κατηγορίας Α προσαυξημένο κατά 20% επί του οποίου προστίθενται τα επιδόματα των άρθρων 4 και 5.

4. Ο βασικός μισθός του Προϊσταμένου Τμημάτων υποδοχής, υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, captain και Β σεφ καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία και το ύψος της αμοιβής δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον βασικό μισθό της κατηγορίας Α προσαυξημένο κατά 10% επί του οποίου προστίθενται τα επιδόματα των άρθρων 4 και 5.

5. Για τους ηλεκτρολόγους, τους εφοδιασμένους με άδεια ή πτυχίο του Ν. 6422/34 και των Διαταγμάτων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση αυτού, καθώς και τους βοηθούς της άνω ειδικότητας που απασχολούνται στις άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις, εφαρμόζονται οι όροι της εκάστοτε ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ για τους ηλεκτρολόγους καταστημάτων όλης της χώρας.

`Αρθρο 4
Επίδομα προϋπηρεσίας

1. Το επίδομα προϋπηρεσίας όλων των κατηγοριών των ξενοδοχοϋπαλλήλων διαμορφώνεται σε 5,90 ΕΥΡΩ, για κάθε ένα (1) έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση.

2. Ως χρόνος προϋπηρεσίας για την καταβολή χρονοεπιδόματος συμπεριλαμβάνεται και διάστημα έως τέσσερις (4) μήνες για κάθε έτος με την προϋπόθεση ότι, ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά τη νεκρή τουριστική περίοδο αναλαμβάνει εκ [νέου εργασία σε ξενοδοχειακή επιχείρηση. Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται από τα βιβλιάρια κύριας ή άλλης επικουρικής ασφάλισης του εργαζομένου ή από επίσημα δημόσια έγγραφα.

Ειδικά για εκείνους που προσλαμβάνονται ως μάγειρες (α β και γ μάγειρες), σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες, εφόσον είναι πτυχιούχοι Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι Μετεκπαίδευσης, αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ο χρόνος απασχόλησης σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση.

`Αρθρο 5
Λοιπά επιδόματα και παροχές

1. Επιδόματα υπολογιζόμενα στο βασικό μισθό πλέον επιδόματος προϋπηρεσίας

Σε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους καταβάλλοντα τα ακόλουθα επιδόματα, το ποσοστό των οποίων υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός πλέον επίδομα προϋπηρεσίας), ως εξής:

1.1. Επίδομα Οικογενειακών βαρών σε ποσοστό 10% σε όλους τους έγγαμους και κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 1849/89 .

1.2. Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης ως εξής:

α) Σε ποσοστό 15% στους πτυχιούχους ανωτέρων τουριστικών σχολών

β) Σε ποσοστό 10% στους πτυχιούχους μέσων τουριστικών σχολών, στους αποφοίτους σχολών Μετεκπαίδευσης και τους αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ που εντάσσονται στον ΟΕΕΚ και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης της Επαγγελματικής κατάρτισης.

γ) σε ποσοστό 6% στους αποφοίτους σχολών ταχύρρυθμης εκπαίδευσης

1.3. Επίδομα εποχιακής απασχόλησης σε ποσοστό 10%, στους εργαζόμενους, που εργάζονται εποχικά.

1.4. Επίδομα στολής σε ποσοστό 10%, εφόσον κατά την κρίση της επιχείρησης απαιτείται χρήση στολής κατά την άσκηση των καθηκόντων του ξενοδοχοϋπαλλήλου και ο εργοδότης δεν χορηγεί αυτή αυτούσια.

2. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας υπολογιζόμενο στο βασικό μισθό

Στους ξενοδοχοϋπάλληλους των ειδικοτήτων, που αναφέρονται κατωτέρω καταβάλλεται κατά περίπτωση επίδομα ανθυγιεινής εργασίας υπολογιζόμενο στο βασικό μισθό του άρθρου 3 ως εξής:

α) Σε όλο το προσωπικό κουζίνας καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 10% με εξαίρεση τους λαντζέρηδες, που καταβάλλεται σε ποσοστό 7%.

β) Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους με ειδικότητα ι) καθαριστές κοινοχρήστων χώρων, ιι) καμαριέρες, εφόσον ελλείψει καθαριστριών εκτελούν και τις εργασίες των μη κοινοχρήστων χώρων του ξενοδοχείου, ιιι) εργαζόμενους στα πλυντήρια καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 5%.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

`Αρθρο 6
Λοιπές παροχές

Σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους εφαρμόζεται η παρούσα χορηγούνται οι ακόλουθες παροχές:

1. Διατροφή

α) Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται να παρέχουν διατροφή στους εργαζόμενους, εφόσον το επιθυμούν και προς τούτο εκπίπτει ποσοστό 2% από το βασικό μισθό και σε όσους ο εργοδότης παρέχει και διαμονή χορηγεί πάντοτε πλήρης διατροφή και προς τούτο εκπίπτει ποσοστό 3% από το βασικό μισθό.

β) Εάν στην ξενοδοχειακή επιχείρηση λειτουργεί εστιατόριο και δεν παρέχεται τροφή στους εργαζόμενους, που το επιθυμούν και το ζητήσουν εγγράφως, ο βασικός μισθός προσαυξάνεται σε ποσοστό 2% και ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση χορήγησης τροφής.

2. Διαμονή

Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου και οι οποίοι επιθυμούν διαμονή στο ξενοδοχείο ο εργοδότης, εφόσον παρέχει την διαμονή, δικαιούται να εκπέσει ποσοστό 9% από το βασικό μισθό.

3. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας

Οι εργοδότες που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τους λειτουργούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 7 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, υποχρεούνται να μεταφέρουν με κατάλληλα μέσα τους εργαζομένους στον τόπο εργασίας και αντίστροφα. Σε αντίθετη περίπτωση, καταβάλλουν σε εκείνους τους εργαζόμενους που μετακινούνται, το αντίτιμο του εισιτηρίου του ΚΤΕΛ για την αντίστοιχη διαδρομή.

`Αρθρο 7
Χρόνος Εργασίας - Προσαύξηση Αμοιβών

1. Πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία πλήρους απασχόλησης

Ο χρόνος εργασίας πλήρους εβδομαδιαίας απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων ξενοδοχοϋπάλληλων είναι 40 ώρες ανά εβδομάδας κατανεμημένος σε 5 ημέρες ανά εβδομάδα, για τον οποίο καταβάλλονται αναλογούσες πάσης φύσεως αποδοχές (βασικός μισθός, επιδόματα κ.λπ.).

2. Πλήρης ημερήσια απασχόληση

Ο χρόνος εργασίας πλήρους ημερήσιας απασχόλησης είναι 8 ώρες για τον οποίο καταβάλλονται αναλογούσες πάσης φύσεως αποδοχές (βασικός μισθός, επιδόματα κ.λπ.).

3. Μερική απασχόληση

Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, στην ατομική σύμβαση εργασίας ορίζεται ο μειωμένος χρόνος απασχόλησης σε σχέση με το χρόνο πλήρους απασχόλησης και η αναλογία της προβλεπόμενης αμοιβής πλήρους απασχόλησης.

4. Εργασία την Κυριακή ή ημέρα αργίας

Εάν εργαζόμενος απασχοληθεί την Κυριακή ή ημέρα αργίας, η ημερήσια αμοιβή των πραγματικών ωρών εργασίας προσαυξάνεται σε ποσοστό 75%. Ο εργοδότης κατανέμει την απασχόληση της Κυριακής ή αργιών με χορήγηση άλλης ημέρας αργίας με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

5. Νυκτερινή Εργασία

Εάν εργαζόμενος απασχοληθεί τις νυχτερινές ώρες καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπολογιζόμενες στο σύνολο των νομίμων τακτικών αποδοχών (βασικός μισθός και επιδόματα).

6. Συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης

Οι ημέρες ανάπαυσης χορηγούνται κατά το δυνατόν συνεχόμενες. Ο εργοδότης είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τον φόρτο εργασίας της επιχείρησης, να κατανέμει αυτές διακεκομμένα με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

7. Κατ΄ εξαίρεση απασχόληση για 6 ημέρες

Οι επιχειρήσεις, που υπάγονται στην παρούσα, σε περίπτωση που παρουσιάσουν πληρότητα, που υπερβαίνει το 50% και για όσο διάστημα διατηρείται το ως άνω ποσοστό πληρότητας, που αποδεικνύεται από το βιβλίο πόρτας του ξενοδοχείου, είναι δυνατόν με απόφαση του εργοδότη να ισχύουν τα ακόλουθα :

α) να κατανέμεται ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης των 40 ωρών σε 6 ημέρες, η δε υπέρβαση του ημερήσιου χρόνου εργασίας αμείβεται σύμφωνα με το νόμο, ή

β) να συνεχίσει η κατανομή του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης των 40 ωρών κατανεμημένος σε 5 ημέρες, ήτοι 8 ώρες ανά ημέρα και η έκτη ημέρα της εβδομάδος να αμείβεται με ένα απλό ημερομίσθιο, εάν ο εργαζόμενος απασχοληθεί 8 ώρες, ή ένα ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης, αναλόγως των ωρών απασχόλησης κατά την ημέρα αυτή.

Για την απασχόληση της έκτης ημέρας την Κυριακή ή αργία ή την απασχόληση την νύχτα εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις παραγράφους 4 και 5 αυτού του άρθρου.

`Αρθρο 8
Πρόσθετες αργίες

Πέραν των αργιών, που ορίζει ο νόμος ( αρ. 60 Ν.4808/2021 ), στους εργαζόμενους, που εφαρμόζεται η παρούσα, ορίζονται και οι εξής πρόσθετες ημέρες αργίες:

α) η 11η Νοεμβρίου, Εορτή Αγίου Μηνά, Πολιούχου της πόλης του Ηρακλείου και

β) η Καθαρά Δευτέρα.

Σε περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων κατά τις ημέρες αυτές η καταβαλλόμενη αμοιβή προσαυξάνεται σε ποσοστό 75%.

`Αρθρο 9
Ετήσια άδεια των εποχικώς απασχολημένων και αμοιβή αυτής

1. Στους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα και απασχολούνται εποχικά, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαετή (10 έτη) απασχόληση στον ίδιο εργοδότη ή δωδεκαετή (12 έτη) απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, χορηγείται αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχικής απασχόλησης και ομοίως επίδομα αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

2. Στους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα και απασχολούνται εποχικά, και δεν έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη χορηγείται αναλογία αδείας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας και επίδομα αδείας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

`Αρθρο 10
Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα

1. Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καταβάλλονται κατά τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.ΣΣ.Ε. και ειδικότερα στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, που απαιτείται για την καταβολή πλήρους επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα, καταβάλλονται ως εξής:

ά) το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε δεκαεννιά μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης και

β) το επίδομα εορτών Πάσχα σε ποσό ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα (1) ημερομίσθιο, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε οκτώ (8) ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

2. Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα υπολογίζονται με βάση τις πράγματι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.

`Αρθρο 11
Χορήγηση αναλυτικών σημειωμάτων μισθοδοσίας

Στους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η παρούσα χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας για τις κατά μήνα αποδοχές τους και για τις αντίστοιχες κρατήσεις.

`Αρθρο 12
Επαναπρόσληψη εποχικώς απασχολούμενων

1. Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές), δηλαδή όσες λειτουργούν μέχρι 9 μήνες κάθε έτος, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν τους ίδιους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.

2. Προϋπόθεση για το δικαίωμα επαναπρόσληψη ς εργαζόμενου είναι η έγγραφη ειδοποίηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη του μέχρι την 31 Ιανουάριου ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνεται μέσω του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και σε έντυπο δήλωσης που έχει εκτυπώσει αυτό.

3. Οι εργοδότες μη συνεχούς λειτουργίας (εποχικών) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν μέχρι την 15η Μαρτίου κάθε έτους, με συστημένη επιστολή ή άλλο τρόπο από τον οποίο να προκύπτει βέβαιη χρονολογία, όλους τους εργαζόμενους που δεν προτίθενται να επαναπροσλάβουν, αν και αυτοί έχουν ασκήσει το δικαίωμά τους για επαναπρόσληψη με την επιφύλαξη του άρθρου 13 αυτού του κεφαλαίου. Σε περίπτωση μη αποστολής της αρνητικής δήλωσης του προηγούμενου εδαφίου τεκμαίρεται αποδοχή της πρότασης για επαναπρόσληψη και ο εργοδότης έχει υποχρέωση να απασχολήσει το αργότερο από 20 Μαΐου του ίδιου έτους, τους εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος. Εάν ο εργαζόμενος που κληθεί από τον εργοδότη να αναλάβει υπηρεσία δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα εντός πέντε (5) ημερών από την πρόσκληση του εργοδότη, το δικαίωμα επαναπρόσληψη ς ματαιώνεται καθώς και το δικαίωμα αποζημίωσης.

4. Η πρόσληψη και τα απορρέοντα από αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από την ανάληψη των καθηκόντων του εργαζομένου.

5. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1346/83 χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

`Αρθρο 13
Προϋποθέσεις απολύσεως εποχικώς απασχολούμενων - Αποζημίωση απόλυσης

1. Κατά τη διάρκεια της εποχικής λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχειρήσεως και κατά τη νεκρή περίοδο αυτής, απόλυση εργαζομένου, που εργάστηκε κατά την προηγούμενη περίοδο χωρεί μόνο κατόπιν καταβολής της νομίμου αποζημιώσεως.

2. Κατά τη νεκρή περίοδο εποχικής λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχειρήσεως δεν επιτρέπεται η με προειδοποίηση καταγγελία σύμβασης εργασίας εργαζομένου, που εργάστηκε κατά την προηγούμενη περίοδο, εκτός για δικαιολογημένη αιτία.

3. Στην καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος που διανύθηκε από την πρόσληψη στο αυτό ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία υποχρεούνται να παραμείνουν στην εργασία και μετά τη λήξη της εποχιακής περιόδου, εφόσον η επιχείρηση έχει ανάγκη των υπηρεσιών τους, με τη σειρά και τον αριθμό αυτών που καθορίζει ο εργοδότης.

4. Στους ξενοδοχοϋπάλληλους που έχουν συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη πλήρους συντάξεως γήρατος και αποχωρούν από την εργασία τους, είτε οικειοθελώς, είτε μη επαναπροσλαμβανόμενοι από τον εργοδότη, είτε απομακρυνόμενοι από τον εργοδότη για τον λόγο της πλήρους συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος, καταβάλλεται αποζημίωση ίση με το 40% ή 50% της αποζημιώσεως του Ν. 2112/20, η οποία θα καταβάλλεται στην περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας από τον εργοδότη. Η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση τις κατά όρο αποδοχές της αμέσως προηγούμενης περιόδου εργασίας και θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος, που διανύθηκε από την πρόσληψη στο ίδιο ξενοδοχείο.

5. Για την λύση της σύμβασης εργασίας εργαζομένων και τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης εφαρμόζεται συμπληρωματικά η ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

`Αρθρο 14
Συνδικαλιστικές διευκολύνσεις

1. Συνδικαλιστική άδεια

Στον Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου χορηγείται συνδικαλιστική άδεια τόσων ημερών όσων ορίζει ο Ν. 1264/82, εκ των οποίων οι τρεις (3) ημέρες για τον Πρόεδρο και δύο (2) ημέρες για τον Γ. Γραμματέα, για τις οποίες καταβάλλεται η αναλογούσα αμοιβή και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

2. Παρακράτηση συνδικαλιστικής εισφοράς

Οι εργοδότες που δεσμεύονται από την παρούσα παρακρατούν κατά την εξόφληση των αποδοχών του μηνός Ιουλίου το ποσό των είκοσι (20) ΕΥΡΩ, το οποίο είναι η εφάπαξ συνδικαλιστική εισφορά του εργαζομένου προς το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον εργοδότη στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου τον μήνα Αύγουστο με κατάθεση στον λογαριασμό του με αριθμό 5752-019360-423 της Τράπεζας Πειραιώς. Με την κατάθεση των συνδικαλιστικών εισφορών αναφέρεται το όνομα του καταθέτη εργοδότη /επωνυμία της ξενοδοχειακής επιχείρησης και αποστέλλεται στο Σωματείο κατάσταση των εργαζομένων, των οποίων παρακρατήθηκε η συνδικαλιστική εισφορά.

`Αρθρο 15
Γενικές ρυθμίσεις

1. Η παρούσα κωδικοποιεί όλους τους όρους προϊσχυουσών συλλογικών ρυθμίσεων και δεν θίγει ευνοϊκότερους όρους ατομικών συμβάσεων εργασίας, νόμων ή άλλων κανονιστικών πράξεων.

2. Οι μη μισθολογικοί όροι (θεσμικοί όροι) της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. εφαρμόζονται και στους εργαζομένους, που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, στο βαθμό που είναι ευνοϊκότεροι από τα ήδη προβλεπόμενα στην παρούσα.

3. Τα μέρη συμφωνούν να προβούν σε κοινή αίτηση προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινοτικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κήρυξη της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας γενικώς υποχρεωτικής και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, αναλαμβάνει να προβεί στις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες .

4. Στην παρούσα προσαρτώνται Πίνακες Υπολογισμού Αμοιβής και Παροχών των εργαζομένων αναλόγως της κατηγορίας της ειδικότητας τους, σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου Α, άρθρα 3, 4 και 5 καθώς και του Κεφαλαίου Β άρθρο 6 παρ. 1 και 2.

`Αρθρο 16
Διάρκεια

1. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 01.04.2023 και λήγει στις 31.03.2025.

2. Τα μέρη συμφωνούν να κινήσουν την διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν τη λήξη αυτής της συλλογικής σύμβασης για την συνέχιση της ισχύος της και την τροποποίηση όρων αυτής, όπως θα κριθούν.

Η παρούσα υπογράφεται σε πέντε (5 όμοια πρωτότυπα), η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Ηρακλείου έλαβε ένα και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ν. Ηρακλείου έλαβε τρία (3) για να επιμεληθεί την κατάθεση της παρούσας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με το νόμο και ένα κατατίθεται στην Γραμματεία του Ο.ΜΕΔ.

Αποστολή εγγράφου με mail
* Email παραλήπτη
Email αποστολέα
Ονοματεπώνυμο αποστολέα
Θέμα
Σχόλια
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια

Εκτύπωση εγγράφου

Αποστολή άρθρου με mail
* Email παραλήπτη
Email αποστολέα
Ονοματεπώνυμο αποστολέα
Θέμα
Σχόλια
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια
Εκτύπωση άρθρου
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια
Προσθήκη στο ευρετήριο
Εισάγετε τον τίτλο: