Το έγγραφο προστέθηκε επιτυχώς!

Το έγγραφο προστέθηκε επιτυχώς στα αγαπημένα σας! Μπορείτε να το δείτε κάνοντας click εδώ.

Το έγγραφο υπάρχει ήδη!

Το έγγραφο υπάρχει ήδη στα αγαπημένα σας. Μπορείτε να το δείτε κάνοντας click εδώ.

Σφάλμα

Η εισαγωγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Αποθήκευση σχολίου

Το σχόλιο σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!

Ανανέωση σχολίου

Το σχόλιο σας ανανεώθηκε με επιτυχία!

Αποστολή email

Το email σας στάλθηκε επιτυχώς!

Menu
Φόρτωση...

Π.Κ. 7/18-4-2024

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας μεταξύ συνδέσμου επαγγελματιών και βιοτεχνών Μήλου και εργατικού κέντρο Μήλου.

Στη Μήλο σήμερα 1/4/2024 οι υπογράφοντες:

αφ΄ ενός 1. ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μήλου νομού Κυκλάδων, νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον κ. Ιωάννη Μάλλη Πρόεδρο του Δ.Σ., και τον. κ. Αντώνιο Νίνο Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ., και

αφ΄ ετέρου 2. το Εργατικό κέντρο Μήλου του νομού Κυκλάδων, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον κ. Αντώνιο Καβαλιέρο Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον κ. Μιχάλη Φραντζεσκάκη Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ.,

3. η Εργατική Ένωση Μήλου νομού Κυκλάδων, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον κ. Νικόλαο Κορακιανίτη Πρόεδρο του Δ.Σ., και την κα Ευγενία Πρεβενά Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ.

Όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι προς τούτο, συμφώνησαν να προβούν στην σύναψη της παρούσας τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά τη λήξη της τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του έτους 2023. Με την παρούσα κωδικοποιούνται οι ισχύουσες ρυθμίσεις της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του έτους 2023, αλλά και ρυθμίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας που ισχύουν εφεξής, με ισχύ έως και την 3!/03/2025· Κατόπιν τούτων, συμφωνήθηκαν και έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα εξής:

`Αρθρο 1: Αντικείμενο - Πεδίο εφαρμογής

Με την παρούσα συλλογική ρύθμιση καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων σε α) επιχειρήσεις επισιτισμού, β) επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένων διαμερισμάτων και δωματίων, και λοιπών καταλυμάτων, και γ)επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών.

`Αρθρο 2: Ειδικότητες

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγεται:

2.1. περίπτωση I) Το προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (Catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου.

2.2 περίπτωση II) Το προσωπικό των καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, ζαχαροπλαστείων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθο-ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φάστ-φούντ,ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, πάμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστημάτων χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων, ανεξαρτήτως της αδείας λειτουργίας τους.

Στα ως άνω επαγγέλματα συγκαταλέγονται: σερβιτόρος, μπουφετζής, αρχιμάγειρας, μάγειρας Α ή Β, μαιτρ, υπομαιτρ, ζαχαροπλάστης, τεχνίτης ζαχαροπλάστης, σερβιτόρος, κόπτης κρεάτων, λαντζέρης. Σε οποιαδήποτε κατηγορία καταστήματος, για να υπάρξει θέση βοηθών μπάρμαν ή σερβιτόρου ή μαιτρ (υπομαιτρ) θα πρέπει απαραίτητα να υπηρετεί σε αυτό μπάρμαν ή σερβιτόρος, διαφορετικά οι βοηθοί θα λαμβάνουν τον αντίστοιχο μισθό αυτών.

2.3. περίπτωση III) μισθωτοί απασχολούμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες της Μήλου (μεταξύ των οποίων και ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, οικοτροφεία, κα): Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαιτρ, (ή κάπταιν), θυρωρός Α, νυχτοθυρωρός Α, μπουφετζής Α, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, μάγειρος Α, τεχνίτης Ζαχαροπλάστης και αποθηκάριος, Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β, σερβιτόρος τραπεζαρίας - σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπάρμεϊντ και μάγειρος Β, οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές ή ταμπλίστες, οι μαϊνκουραντιέ και ο κόπτης κρεάτων, Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή λινοθήκης, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, εφόσον δεν καλύπτονται από άλλη συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση και μάγειρος Γ, καμαριέρης-α και ο Βοηθός Τεχνίτη Ζαχαροπλάστη, πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, μοδίστρα, λαντζέρης, λουτρονόμος, προϊστάμενος και βοηθός ιατρείου, ναυαγοσώστης και διασώστης κολυμβητικών δεξαμενών και παραλίας..

2.4. περίπτωση IV) εργαζόμενοι, που απασχολούνται σε αρτοποιεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκίνητων και μοτοσικλετιστών, περίπτερα, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, σούπερ-μάρκετς, καταστήματα τροφίμων, καταστήματα πώλησης τσιγάρων, με τις ακόλουθες ειδικότητες: πωλητές (περιλαμβάνονται και οι πωλητές-πωλήτριες προϊόντων κρέατος, πουλερικών, τυροκομικών - αλλαντικών, οπωρολαχανικών, ιχθυοπωλείου, ειδών ένδυσης, οικιακού εξοπλισμού, ειδών εξοχής κ.λπ.), γραμματείς προϊσταμένων, προσωπικό γραφείου (υπάλληλοι γραφείου, αποθηκάριοι, εισπράκτορες, κλητήρες), λογιστές και βοηθοί λογιστές, καθαριστές-καθαρίστριες, φύλακες - νυχτοφύλακες -θυρωροί, φορτωτές, οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων μεταφοράς προσωπικού επιχειρήσεων, προσωπικό Η/Υ (προγραμματιστές, αναλυτές, χειριστές),υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί τράνφερς, υπάλληλοι πλυσίματος πωλητές, ταμίες, αρτεργάτες, βοηθοί αρτεργάτες, βοηθός ανειδίκευτου εργάτη παραγωγής.

`Αρθρο 3: Βασικοί μηνιαίοι μισθοί

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων των περιπτώσεων I και ΙΙ της παρούσας, ορίζονται από 1.4.2024, ως εξής:

3.1. Καταστήματα περίπτωσης i και ii (ΠΙΝΑΚΑΣ 1):

3.2. Καταστήματα περιπτώσεως iii και iv (ΠΙΝΑΚΑΣ 2):

3.3. Οι βασικοί μισθοί όλων των εργαζόμενων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση στις επιχειρήσεις του άρθρου ι της παρούσας σύμβασης, με ειδικότητα που δεν κατονομάζεται ειδικά στην παρούσα σύμβαση, δεν μπορούν να υπολείπονται εν τω συνόλω, του ποσού των 970 ευρώ.

3.4. Αμοιβή Σερβιτόρων

Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί αυτών αμείβονται με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών, όπως προβλέπει το άρθρο 54 του Ν. 2224/94 . Εναλλακτικά και εφ΄ όσον το επιθυμούν μπορούν να αμείβονται με βασικές μηνιαίες αποδοχές βάσει του ανωτέρω πίνακα αποδοχών. Στους σερβιτόρους και του βοηθούς αυτών, που εργάζονται σε καφετέριες, σνακ μπαρ, αναψυκτήρια, καντίνες και επιλέξουν να αμείβονται με ποσοστά χορηγείται μηνιαίως συμβολικός μισθός, το ύψος του οποίου ανέρχεται από 01/04/2024 στο χρηματικό ποσό των 204 €.

Ο νόμιμος ελάχιστος ημερήσιος μισθός των σερβιτόρων και των βοηθών αυτών, που έχουν επιλέξει να αμείβονται με ποσοστά, είναι αυτός που καθορίζεται από το άρθρο 54 του Ν.2224/94 εκτός αν είναι μικρότερος από αυτόν, που θεωρείται για την παρούσα ΣΣΕ το κατώτατο ημερομίσθιο ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του εκάστοτε επιδόματος προϋπηρεσίας, οπότε ως νόμιμος (ελάχιστος) μισθός θεωρείται το κατώτατο αυτό ημερομίσθιο ασφαλείας. Σε περίπτωση που τα ποσοστά (συν ο συμβολικός μισθός για την περίπτωση του άρθρου 3.4.2.) υπολείπονται του κατά τα ανωτέρω ημερομισθίου ασφαλείας, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τη διαφορά.

Απαγορεύεται η παρακράτηση των φιλοδωρημάτων από τον εργοδότη, από τον μαιτρ, ή οποιονδήποτε άλλο, καθώς και να παρακωλύουν καθ΄ οιανδήποτε τρόπο την εκ μέρους των σερβιτόρων παρά των πελατών είσπραξη του ανωτέρω φιλοδωρήματος επί του λογαριασμού.

Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους, που απασχολούνται έκτακτα σε χώρους όπως οικίες κ.λπ. που δεν έχουν την ιδιότητα της επιχείρησης (άδεια εργασίας), και οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα για τον ιδιώτη, θα λαμβάνουν οι μεν σερβιτόροι ημερομίσθιο 79 ευρώ, οι δε βοηθοί σερβιτόροι ημερομίσθιο 68 ευρώ.

Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), θα αμείβονται κατ΄ επιλογήν των εργαζομένων που διατυπώνεται πριν την έναρξη της έκτακτης εργασιακής σχέσεως είτε με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 2224/1994, είτε με ημερομίσθιο το οποίο ανέρχεται για μεν τους σερβιτόρους 79 ευρώ, οι δε βοηθοί σερβιτόροι ημερομίσθιο 68 ευρώ.

3.5. Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς, τους απασχολουμένους κατά τις Κυριακές, εξαιρετέες εορτές και νύκτες χορηγείται από τον εργοδότη τους προσαύξηση εκ ποσοστού 75% (Κυριακές, εξαιρετέες) και 25% (νύκτες) αντιστοίχως, υπολογιζόμενη επί του ισχύοντος ως άνω βασικού ημερομισθίου. Ως νύκτα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από της 10ης εσπερινής μέχρι 6ης πρωινής. Η Κυριακή λογίζεται αρχομένη από του μεσονυκτίου του Σαββάτου (24.00) προς Κυριακή και λήγει το μεσονύκτιον της Κυριακής προς Δευτέρα (24.00), αναλόγως δε και επί εξαιρετέων εορτών. Το Σάββατο, όταν αφορά εργασία ως 6π μέρα, αμείβεται με προσαύξηση 30%.

3.6. Επίσης, καταβάλλεται στους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών (επικίνδυνης εργασίας) 10% επί του βασικού μισθού. Επιπρόσθετα, όσον αναφορά τους διανομείς και των δύο περιπτώσεων I και II θα ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 55 και άρθρο 56 του Ν.4611/2019 Αρ. ΦΕΚ 73Α/17.05.2019 μέτρα προστασίας και ασφάλειας της διάταξης του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τον κλάδο των διανομέων. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδηλάτο ή μοτοσυκλέτα δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος, που ισούται τουλάχιστον με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νόμιμου βασικού μηνιαίου μισθού ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

Οι Διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων διέπονται από το άρθρο 56 του Ν.4611/2019. Το μοτοποδηλάτο ή μοτοσυκλέτα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο με δαπάνες της επιχείρησης για την αστική ευθύνη από αυτοκινητικά ατυχήματα σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Νόμο 489/1976.

Κατά τις ημέρες, που επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες (καταιγίδα, καύσωνας κ.λ.π.) ο διανομέας έχει την υποχρέωση να παρευρεθεί στην εργασία του, εφ΄ όσον είναι εφικτό, χωρίς όμως να κάνει διανομές απασχολούμενος σε δευτερεύουσες εργασίες.

3.7. Το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο των ειδικοτήτων της παρούσας σύμβασης ανέρχεται σε σαράντα (40 ) ώρες με πενθήμερη ή εξαήμερη απασχόληση την εβδομάδα.

3.8. Οι αποδοχές της παρούσας δεν υπολείπονται των νόμιμων νομοθετημένων κατώτατων αποδοχών. Βασικοί μισθοί, βασικά ημερομίσθια, κάθε είδους προσαυξήσεις αυτών και γενικά κάθε άλλος μισθολογικός όρος, ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων, και δεν επιτρέπεται να υπολείπονται του νόμιμου ως άνω βασικού μισθού και ημερομισθίου ( `Αρθρο 8 παρ. 1, Ν.1876/1990 ).

`Αρθρο 4- Επιδόματα

4.1. Επίδομα πολυετούς υπηρεσίας: χορηγείται μηνιαίως επίδομα πολυετούς υπηρεσίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη, σε καθήκοντα συναφή και ομότιμα, σε ποσοστό 10% με τη συμπλήρωση εκάστης τριετίας και μέχρι τρεις (3) τριετίες υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη σε καθήκοντα της ειδικότητος τους. Το επίδομα αυτό υπολογίζεται επί του βασικού ως άνω μισθού / ημερομισθίου (41,86 χ 25 χ 10%)

4.2. Επίδομα γάμου: Οι έγγαμοι όλων των περιπτώσεων υπαγόμενοι στην παρούσα δικαιούνται επιδόματος γάμου 10% επί του βασικού ως άνω μισθού / ημερομισθίου (41,86 χ 25 χ 10%)

4.3. Επίδομα Εποχικής απασχόλησης: Σε όλους τους εργαζόμενους, που εργάζονται εποχικώς χορηγείται επίδομα εποχιακής απασχόλησης εκ ποσοστού 10%, υπολογιζόμενο επί των ως άνω βασικών μισθών.

4.4. Επίδομα Τουριστικής εκπαίδευσης: Στους μισθωτούς που είναι πτυχιούχοι ανωτέρων τουριστικών σχολών, καθώς και στους αποφοίτους Σχολής Θαλαμηπόλων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, χορηγείται επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης εκ ποσοστού 15%, 10% για τους αποφοίτους των μέσων τουριστικών σχολών και τους αποφοίτους σχολών μετεκπαιδεύσεως, και 5% για τους αποφοίτους της ταχύρρυθμης εκπαίδευσης.

Το ως άνω επίδομα Τουριστικής Εκπαιδεύσεως, προκειμένου περί σερβιτόρων και βοηθών αυτών υπολογίζεται επί του βασικού ημερομισθίου.

Το πτυχίο (αποδεικτικό) τουριστικής εκπαίδευσης των εργαζομένων είναι προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος τουριστικής εκπαίδευσης, εφ΄ όσον αποδεδειγμένα το γνωστοποιεί ο εργαζόμενος στον εργοδότη. Η γνωστοποίηση αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση και σφραγίδα του εργοδότη σε ακριβές αντίγραφο του γνωστοποιημένου πτυχίου, ή με αποδεικτικό επίδοσης δικαστικού επιμελητή.

4.5.1.··Χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους μαγείρους, Βοηθούς μαγείρων, και όλους εν γένει τους εργαζομένους εντός του χώρου της κουζίνας των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, ουζερί, νυκτερινών κέντρων, κέντρων διασκεδάσεως και παντός εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα εστιατορίου εκ ποσοστού ιο% επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού.

4.5.2. Στους φύλακες, νυκτοφύλακες και θυρωρούς, που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους οπλοφορούν νομίμως, χορηγείται επίδομα επικίνδυνης εργασίας. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε ποσοστό 1ο% επί του βασικού μηνιαίου μισθού.

4.5.3. Στους πωλητές κρέατος που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή και από τη φύση της εργασίας τους μπαίνουν και βγαίνουν σε ψυκτικούς θαλάμους κρεάτων, χορηγείται επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας σε ποσοστό 10% επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού.

4.5.4. Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που χορηγείται στους καθαριστές- καθαρίστριες που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή, ορίζεται σε ποσοστό 10% υπολογιζόμενο επί των βασικών τους μισθών.

Το ως άνω επίδομα υπολογίζεται επί των βασικών μηνιαίων μισθών και ημερομισθίων αντίστοιχης ειδικότητας εργαζομένων.

4.5.5. Στους σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρους εστιατορίων, μπαρ, καφέ μπαρ & συναφών επαγγελμάτων που σερβίρουν και εξυπηρετούν πελάτες σε τραπεζοκαθίσματα - ξαπλώστρες της παραλίας , χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εκ ποσοστού 10% υπολογιζόμενου επί του βασικού ως άνω ημερομισθίου.

4.6. Ταμειακό επίδομα εκ ποσοστού 5% επί του βασικού μισθού σε όλους τους ταμίες. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται και στους διανομείς.

4.7. Επίδομα διευθυντή ή αγορανομικού υπευθύνου.

Στους υπό του εργοδότου χαράκτη ριζομένους ως υπευθύνους διευθυντές ή αγορανομικώς υπευθύνους χορηγείται προσαύξηση 15% επί του βασικού μισθού των, όστις δεν δύναται να είναι κατώτερος του βασικού μηνιαίου μισθού του μπάρμαν.

4.8. Ειδικά, για τους σερβιτόρους τα επιδόματα γάμου εκ ποσοστού 10%, προϋπηρεσίας και τουριστικής εκπαίδευσης εκ ποσοστού 6%, 10% και 15% (κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4·4· τ1Ί? παρούσας σύμβασης, υπολογίζονται επί του κάθε φορά ισχύοντος βασικού ως άνω ημερομισθίου.

4.9.· Επίδομα Ισολογισμού: Το επίδομα ισολογισμού που χορηγείται στους λογιστές οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή ορίζεται σε ποσοστό 70% και υπολογίζεται στο σύνολο των βασικών αποδοχών που δικαιούνται.

4.10. Επίδομα εξωτερικών υπαλλήλων που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας τους: Οι εργαζόμενοι οι οποίοι κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδηλάτο ή μοτοσυκλέτα δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος που ισούται τουλάχιστον με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ως άνω βασικού μηνιαίου μισθού ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

4.11. Επίδομα Διαχειριστικών λαθών: Στους οδηγούς - πωλητές εμφιαλωμένων ποτών και τυποποιημένων προϊόντων και που διενεργούν χρηματικές συναλλαγές, χορηγείται επίδομα διαχειριστικών λαθών 51.0 ευρώ.

`Αρθρο 5 Λοιπές ρυθμίσεις

5.1.1. Ωράριο εργασίας: Οι ημέρες της εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών της παρούσης, καθορίζονται σε πέντε ή έξι και οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας αυτών σε 40 ώρες. Σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης χορηγείται διάλειμμα τριάντα λεπτών της ώρας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο ημερήσιο χρόνο εργασίας τους των 8 ωρών.

5.1.2.Κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1 Απριλίου ως 31 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι μπορούν, κατά παρέκκλιση του άρθρου 5.1.1. και εφ΄ όσον το επιθυμούν, να εργαστούν την έκτη μέρα της εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι το ημερομίσθιο που θα τους καταβληθεί για την έκτη μέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 75% των μισθών του άρθρου 3 της παρούσας σύμβασης.

5.1.3.·Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων - καταστημάτων της παρούσας σύμβασης, που λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο για όλες ή μερικές ημέρες της εβδομάδας δικαιούνται μεσημβρινής αναπαύσεως, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις ώρες.

5.2. Παροχή μπλούζας, σκούφιας, και ποδιάς κλπ

5·2.ι.Εις τους μαγείρους και ψητάδες (σκαριέρηδες) χορηγείται μπλούζα, σκούφια, και ποδιά, εις δε το λοιπό προσωπικό κουζίνας φόρμα. Τα είδη αυτά ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη και αντικαθίστανται από αυτόν όταν φθαρούν.

5.2.2. Σε όλο το προσωπικό χορηγείται μπλούζα και ποδιά, στον δε λαντζέρην ή λαντζέραν χορηγείται επιπλέον ένα ζεύγος χειρόκτια (γάντια) και ένα ζεύγος ελαστικών υποδημάτων (γαλότσες). Ειδικώς για τους σερβιτόρους, εφ΄ όσον ο εργοδότης αξιώνει να φορούν στολή διάφορη της ειθισμένης (άσπρη μπλούζα μαύρο παντελόνι) τότε υποχρεούται να την προμηθεύει αυτός και αυτή πρέπει να είναι ανάλογη της εποχής (όχι βαριά το καλοκαίρι, όχι λεπτή το χειμώνα). Όλα τα ανωτέρω είδη ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη και αντικαθίστανται όταν φθαρούν.

5.3. Παροχή τροφής

Στο προσωπικό των επιχειρήσεων που υπάγονται στην παρούσα σύμβαση, στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου παρέχεται, πλην του μισθού υποχρεωτικώς τροφή μετά άρτου (γεύμα ή δείπνο) από τα σερβιριζόμενα, από τον κατάλογο του καταστήματος είδη. Αυτή πρέπει να είναι επαρκής και καθαρά, χορηγείται δε δύο (2) φοράς κατά τον χρόνο της εργασίας εντός του 24ώρου εφ΄ όσον η εργασία αυτών διαρκεί πέραν των οκτώ (8) ωρών, άλλως άπαξ.

Σε περίπτωση, που καταστήματα δεν παρέχουν τροφή εις το υπ΄ αυτών απασχολούμενο προσωπικό για οιονδήποτε λόγο θα καταβάλλουν εις τούτο την αξία της ως άνω τροφής υπολογιζόμενης εκάστοτε εις τιμήν κόστους αγοράς του καταστήματος.

`Αρθρο 6: Γενικοί όροι εργασίας εργαζόμενων

6.1. Χορήγηση εκκαθαριστικού σημειώματος μισθοδοσίας

Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγούν κατά την εξόφληση των αποδοχών του προσωπικού εκκαθαριστικό σημείωμα ή σε περίπτωση εφαρμογής μηχανογραφικού συστήματος ανάλυση μισθοδοσίας, που είναι και βάσει νόμου υποχρεωτικό. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να απεικονίζεται αναλυτικά οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού και οι κρατήσεις που έγιναν (Ν. 4254/2014)·

6.2. Προϋπηρεσία

Για τον καθορισμό των βασικών μηνιαίων μισθών των μισθωτών, λαμβάνεται υπόψη και η σε οποιονδήποτε εργοδότη διανυθείσα πραγματική προϋπηρεσία αυτών σε ομότιμα και συναφή καθήκοντα.

Δεν λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία συνταξιούχου που προσμετρήθηκε για τη χορήγηση της σύνταξης.

Η προϋπηρεσία βεβαιώνεται με την προσκόμιση στον εργοδότη κατά την πρόσληψη του εργαζομένου, του βιβλιάριου (ή καρτέλων) ενσήμων και του ατομικού λογαριασμού ασφάλισης e-ΕΦΚΑ ή σχετικής βεβαίωσης από τον e-ΕΦΚΑ. Η προϋπηρεσία λαμβάνεται υπ΄ όψιν από της υποβολής των αποδεικτικών ταύτης πιστοποιητικών (παρ.3, εδ.β΄, ΕΓΣΣΕ 1975, άρθρο 2, παρ.1, ΕΓΣΣΕ 1977, ΔΔΔΔ Αθηνών 10/1976 άρθρο ιβ΄ στοιχείο δδ΄).

Τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας λυομένης της εργασιακής σχέσεως επιστρέφονται από τον εργοδότη στο μισθωτό.

Η προϋπηρεσία όλων των εργαζομένων της παραγρ. 1 των σερβιτόρων και βοηθών σερβιτόρων συμπεριλαμβανομένων, για τον υπολογισμό του επιδόματος πολυετούς υπηρεσίας γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα νόμιμα στοιχεία.

6.3. Επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα

6.3.1·Για τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ19040/1981 και σύμφωνα με το προσάρτημα που έχει τεθεί στην ΕΓΣΣΕ και εν γένει την ελληνική νομοθεσία.

6.3.2. Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ όλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουάριου μέχρι την 30ή Απριλίου, για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Χριστουγέννων από την 1η Μάιου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

6.3.3. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

6.3.4. Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

6.3.5. Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

6.4. `Αδεια και επίδομα αδείας

Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Η ετήσια κανονική άδεια των μισθωτών χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν.539/1945, όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις των διατάξεων του Ν.1346/1983 και του Ν.549/1977 καθώς και του άρθρου 1, του Ν.3302/2004.

Ως βάση υπολογισμού του χρόνου χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας λαμβάνεται από 28.12.2004 και εφεξής, το ημερολογιακό έτος .Επισημαίνεται ότι με το άρθρο 6 Ν. 3144/2003 έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα λήψης αναλογικής άδειας από τον πρώτο μήνα απασχόλησης των μισθωτών.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια κανονική άδεια, ειδικά κατά το 1ο και 2ο ημερολογιακό έτος, χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Η αναλογία της χορηγούμενης αδείας για τους νεοπροσλαμβανόμενους (που δεν έχουν συμπληρώσει ένα εργασιακό έτος απασχόλησης σε συγκεκριμένο εργοδότη) και έχουν προϋπηρεσία μικρότερη των δώδεκα (ΐ2) ετών υπολογίζεται βάσει ετήσιας άδειας:

• 20 εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και

• 24 εργάσιμων ημερών, επί εξαημέρου,

η οποία αντιστοιχεί σε δώδεκα (12) μήνες συνεχούς απασχόλησης.

Ταυτόχρονα καθορίζεται το όλο πλαίσιο χορήγησης της άδειας τόσο κατά τα δύο πρώτα ημερολογιακά έτη της εργασιακής σχέσης του μισθωτού όσο και για το τρίτο και τα πέραν του τρίτου ημερολογιακά έτη απασχόλησης. Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3302/2004, που αντικατέστησε την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 539/1945 (Φ.Ε.Κ. `Α229), καθώς και την αρ. πρωτ. 3392/01-03-2005 εγκύκλιο του Υπουργού Απασχόλησης, κάθε μισθωτός ο οποίος συνδέεται με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούται να λάβει ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησης του σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση.

Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικά (ποσοστό) με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη αυτό.

Το επίδομα αδείας χορηγείται σύμφωνα με τον Ν. 4504/1966 (άρθρο 3 παρ.16.). Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι΄ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι΄ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων εορτών και αδείας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

6.5- Αναπαύσεις σε ημέρα Κυριακή εντός του έτους

Στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται η κατά Κυριακή εργασία, η κατανομή της 24ωρης συνεχούς αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης, πρέπει να γίνεται κατά τρόπο, ώστε ανά περίοδο η εβδομάδων η μία από αυτές να εμπίπτει σε ημέρα Κυριακή, εκτός εάν τα εφαρμοζόμενα προγράμματα εργασίας εξασφαλίζουν η αναπαύσεις σε ημέρα Κυριακή εντός του έτους κλπ.

6.6. Οι έφηβοι δικαιούνται ελάχιστη ανάπαυση δώδεκα (12) συνεχών ωρών για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων ωρών. Οι έφηβοι δικαιούνται εβδομαδιαία ελάχιστη ανάπαυση δύο (2) συνεχών ημερών εκ των οποίων η μία να συμπίπτει με Κυριακή. Διευκρινίζεται ότι ως Έφηβος, σύμφωνα με το άρθρο 2, του ΠΔ 62/1998 νοείται «Κάθε νέος ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών αλλά κάτω των ι8 ετών και ο οποίος έχει παύσεινα υπόκειται σε υποχρεωτική σχολική φοίτηση κατά τις κείμενες περί αυτής διατάξεις».

6.7- Ανήλικοι, που δεν έχουν συμπληρώσει το ΐ6ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και ανήλικοι που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, αναγνωρισμένα από το Κράτος, δεν μπορεί να απασχολούνται περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

Για τους εργαζόμενους που καλύπτει η ρύθμιση αυτή ( του κεφαλαίου Α και Β) ισχύουν και όλες οι θεσμικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε στο βαθμό που είναι ευνοϊκότερες από τις ήδη ισχύουσες.

6.8. Διευκόλυνση αλλοδαπών εργαζομένων

Οι επιχειρήσεις της παρούσας είναι υποχρεωμένες να διευκολύνουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στην εργασία τους προκειμένου να διειοιεραιώνουν διατυπώσεις που έχουν σχέση με την άδεια παραμονής και εργασίας τους. Επιπλέον οφείλουν να παρέχουν οποιοδήποτε έγγραφο κρίνεται επιβεβλημένο από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να μπορούν εγκαίρως να ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τη νόμιμη παραμονή και εργασία τους στην Ελλάδα.

6.9- Εργατικό ατύχημα: Ο εργοδότης τηρεί όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας προκειμένου να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 3850/10 ο εργοδότης οφείλει να αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις πλησιέστερες Αστυνομικές Αρχές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ασφαλιστικού Οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος εντός 24 ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα και εφ΄ όσον πρόκειται περί σοβαρού τραυματισμού, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύνανται να χρησιμεύσουν για εξακρίβωση του ατυχήματος.

Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο περιγράφει κάθε ατύχημα και το θέτει στη διάθεση των αρχών. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να πληρώσει κάθε έξοδο συνέπεια του εργατικού ατυχήματος που σχετίζεται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργαζόμενου σε δημόσια δομή υγείας, καθώς και τους μισθούς του μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του, εφ΄ όσον δεν τον έχει ασφαλίσει στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.

6.10 Σε εργαζόμενο που απασχολείται με σύστημα βαρδιών θα πρέπει από τη λήξη της μιας βάρδιας μέχρι την έναρξη της επόμενης, να μεσολαβεί ημερήσια ανάπαυση 11 συνεχών ωρών, χωρίς να περιορίζεται από την περίοδο των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών που έχει ως έναρξη την 00.00΄ και λήξη την 24.00΄ ώρα.

`Αρθρο 7: Δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε ρεπό με ανάλογη αμοιβή.

Οι μισθωτοί, που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένη αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης, που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%·

Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας -το οποίο εξακολουθεί να ισχύει- αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται, αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδόχου και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου ωραρίου.

Η ρύθμιση του παρόντος εφαρμόζεται μόνο τη περίοδο από ι Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Εναλλακτικά είναι δυνατή η συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για μεταφορών όλων των ρεπό, που δεν έλαβε ο εργαζόμενος την ως άνω περίοδο, στο τέλος της σεζόν,, που λήγει την 31η/10 εκάστου έτους.

Για την απασχόληση του εργαζομένου σε ημέρα ανάπαυσης προαπαιτούμενη είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία του εργαζομένου στο Εργατικό Κέντρο εντός των τριών πρώτων εργάσιμων ημερών έκαστου μηνός, όπου ο εργαζόμενος θα υπογράφει Υπεύθυνη Δήλωση για την παροχή της εργασίας του τις ημέρες ανάπαυσης, και αυτή στη συνέχεια θα σφραγίζεται από το Εργατικό Κέντρο.

`Αρθρο 8:Πρόσθετες άδειες

8.1. Απουσία από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας

Έως δύο (2) φορές ετησίως και έως μία (ι) εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, ο εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του, με αποδοχές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος, που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η ασθένεια ή το ατύχημα του παιδιού ή συγγενούς ή προσώπου, που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου ή θεράποντος ιατρού.

8.2. `Αδεια πατρότητας

8.2.1. Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (ΐ2) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση.

8.2.2. Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

8.2.3. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

8.3. Συνδικαλιστική άδεια

Οι προβλεπόμενες από το άρθρο 17, παρ. 2, εδάφια β΄ ΚOL, γ΄ του Ν. 1264/1982 όπως ισχύει, συνδικαλιστικές άδειες για τα μέλη των Δ.Σ. δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα των πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, χορηγούνται με πλήρεις αποδοχές.

8.4. `Αδεια γάμου

Σε περίπτωση τέλεσης γάμου ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης, χορηγείται άδεια έξι (6) εργασίμων ημερών, με αποδοχές, εφόσον ο εργαζόμενος απασχολείται με σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και πέντε (5) εργασίμων ημερών, εφόσον απασχολείται με σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Η άδεια αυτή δεν υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια του εργαζομένου.

8.5. `Αδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

Στους εργαζόμενους γονείς, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών ετησίως.

8.6. Φοιτητική `Αδεια

Εκτός από την κανονική τους άδεια, οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διαρκείας 30 εργάσιμων ημερών (ΕΓΣΣΕ ο6 άρθρο y), συνεχών ή διακεκομμένων κατ΄ έτος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Την ειδική άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες σπουδαστές έως 28 ετών, ενώ οι άνω των 28 ετών μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος, προσαυξημένη κατά δύο έτη (ν+2), ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα και ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει ι χρόνο υπηρεσίας στον εργοδότη. Η ιδιότητα του μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή και η συμμετοχή του στις εξετάσεις αποδεικνύεται με βεβαίωση της σχολής του που υποβάλλεται στον εργοδότη από τον εργαζόμενο.

`Αρθρο 9:

Ευνοϊκότεροι ατομικοί όροι εργασίας, ανώτερες αποδοχές και γενικά ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις), όροι συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικές συμβάσεις και διαιτητικές αποφάσεις), καθώς και κανονισμοί εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, έθιμα κλπ. δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 9: Έναρξη ισχύος

Η παρούσα σύμβαση ισχύει από 1 Απριλίου 2024 έως 31 Μαρτίου 2025, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Αποστολή εγγράφου με mail
* Email παραλήπτη
Email αποστολέα
Ονοματεπώνυμο αποστολέα
Θέμα
Σχόλια
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια

Εκτύπωση εγγράφου

Αποστολή άρθρου με mail
* Email παραλήπτη
Email αποστολέα
Ονοματεπώνυμο αποστολέα
Θέμα
Σχόλια
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια
Εκτύπωση άρθρου
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια
Προσθήκη στο ευρετήριο
Εισάγετε τον τίτλο: