Στο άρθρο
65 N.4808/2021 ,όπως πολύ σωστά αναφέρετε στο ερώτημα σας, ορίζονται τα εξής: «1.Με την κοινοποίηση της καταγγελίας σύμβασης με προειδοποίηση, ο εργοδότης δύναται να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής της εργασίας του, μερικώς ή πλήρως. Στην περίπτωση αυτήν, οι αποδοχές του εργαζόμενου καταβάλλονται πλήρως μέχρι την εκπνοή του χρόνου προειδοποίησης και ο εργοδότης δεν καθίσταται υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας. 2. Εάν ο εργοδότης ασκήσει το δικαίωμα της παρ. 1, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αναλάβει εργασία σε διαφορετικό εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα της προμήνυσης, χωρίς να επηρεάζονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας και το ύψος της καταβλητέας αποζημίωσης.».
Στην περίπτωση όμως που ο εργοδότης δεν προτίθεται να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής της εργασίας του κατά το χρόνο της προμηνύσεως (προειδοποίησης) , σας επισημαίνουμε τα εξής:
Στο άρθρο 4,
N.3198/1955 ορίζεται ότι ,«Εάν δια της καταγγελίας τάσσεται η υπό του άρθρου 1 του Ν. 2112/20, όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, προβλεπομένη προθεσμία προκειμένου μόνον περί υπαλλήλων, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει στον απολυόμενο, με την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το ήμισυ της προβλεπομένης υπό του ως άνω Νόμου αποζημιώσεως για την περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας. Της αυτής ως άνω αποζημιώσεως δικαιούνται και υπάλληλοι, αποχωρούντες της εργασίας με τη συγκατάθεση του εργοδότη τους , διαρκούντος του χρόνου της προμηνύσεως». Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, προκύπτει εμμέσως ότι, οι υπάλληλοι που αποχωρούν της εργασίας χωρίς τη συγκατάθεση του εργοδότη τους, δεν δικαιούνται της ανωτέρω αποζημίωσης. Ειδικότερα, στην περίπτωση που ο υπάλληλος (του οποίου έχει καταγγελθεί η σχέση εργασίας του με προειδοποίηση) , χωρίς την συγκατάθεση του εργοδότη, αρνείται να προσφέρει την εργασία του κατά το χρόνο της προμηνύσεως απουσιάζοντας αδικαιολόγητα από την εργασία του διότι π.χ. έχει εξεύρει νέα εργασία, λογίζεται ως σιωπηρή εκ μέρους του εργαζόμενου λύση της εργασιακής σχέσης που ισοδυναμεί με οικειοθελή αποχώρηση οπότε στην περίπτωση αυτή το σχετικό έγγραφο (Ε5) κοινοποιείται στον εργαζόμενο με δικαστικό επιμελητή, υποβάλλεται δε στο ΠΣ «EPΓANH» μαζί με την έκθεση επιδόσεως του δικαστικού επιμελητή. Στις παρατηρήσεις μπορεί να γίνεται μνεία της ανωτέρω διατάξεως (άρθρου 4 παρ. 2 του N. 3198/55) βάσει της οποίας δεν οφείλεται αποζημίωση (βλέπε και Χ. Γκούτον ΕΕργΔ 2004 σ. 1137). Το γεγονός ότι ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται προς εργασία κατά τη διάρκεια του χρόνου της προειδοποίησης, μπορεί να ερμηνευθεί εν προκειμένω ως οικειοθελής αποχώρηση , με την κοινοποίηση προς αυτόν εξώδικης πρόσκλησης με την οποία να καλείται (ο εργαζόμενος) να αναφέρει του λόγους της μη προσέλευσης στην εργασίας του και στην περίπτωση που συνεχίζει να μην προσέρχεται χωρίς να υφίσταται ανυπαίτιο κώλυμα , το δεδομένο αυτό να αποδεικνύει την αδικαιολόγητη απουσία του μισθωτού τηρούμενου προς τούτο σε δεύτερη φάση του νομοθετικού πλαισίου του άρθρου 38 του Ν.4488/2017 που προβλέπει τα εξής:
«1.Ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 295/2014 (Β’ 2390) στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, αντίστοιχα.
2. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στην τελευταία περίπτωση, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων της παρούσας, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη».
Σε κάθε περίπτωση πάντως αρμόδια να κρίνουν είναι τα τακτικά δικαστήρια.