Υπάλληλος εργάζεται σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με το σύστημα της πενθήμερης εργασίας και με σύνολο 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα.

Δεν πραγματοποιεί υπερεργασία-υπερωρία κατά τις μέρες αυτές του πενθημέρου.

Παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη εργασίας του υπαλλήλου κατά την ημέρα του Σαββάτου και για 4 ώρες εργασίας και αυτό όχι σταθερά- ένα ή δύο Σάββατα τον μήνα.

Ποιος τρόπος θεωρείται ορθός και νόμιμος για την δήλωση του ωραρίου στην επιθεώρηση εργασίας και για την απεικόνιση στην σύμβαση του υπαλλήλου στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν θέλει να μετατρέψει την σύμβαση σε εξαήμερη απασχόληση?

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η μετατροπή της σύμβασης σε εξαήμερη απασχόληση, θα μπορούσε απλά να προστεθεί ένας όρος στην σύμβαση -και αν ναι ποιος- ότι μπορεί να μετατρέπεται από πενθήμερη σε εξαήμερη όταν υπάρχει ανάγκη και όχι σταθερά, ώστε να δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να αλλάζει απλά και μόνο τα ωράρια χωρίς να τροποποιεί συνέχεια τις συμβάσεις?

Θα μπορούσε η επιχείρηση την εβδομάδα που υπάρχει ανάγκη για εργασία το Σάββατο, να τροποποιεί το ωράριο του υπαλλήλου σε εξαήμερο, πχ αντί για Δευτέρα ως Παρασκευή 8:00-16:00 να εργαστεί την εβδομάδα της αλλαγής Δευτέρα ως Παρασκευή 08:00-15:00 και το Σάββατο 8:00-13:00 ώστε να κλείσει το 40 ωρο?

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αμείβεται ο εργαζόμενος για την εργασία του Σαββάτου με προσαύξηση 30%?

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν νόμιμο και σωστό?

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που να καλύπτει την επιχείρηση?