Καλησπέρα,

επιχειρήθηκε να επιλυθεί με το άρθρο 46 του Ν.5006/2022 το ζήτημα των διατακτικών σχετικά με το χειρισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη διάταξη, παρείχε οδηγίες αποκλειστικά και μόνο για της διατακτικές σίτισης φωτίζοντας μόνο την πλευρά του άρθρου 9 του Ν.2336/1995 σχετικά με την χορήγηση τροφής και μόνο που ουσιαστικά δίνεται με την μορφή των διατακτικών και για το λόγο αυτό διαβάζουμε στο κείμενο της εγκυκλίου διατυπώσεις που προκαλούν σύγχυση, όπως για παράδειγμα Χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους Η διάρκεια της εργασίας αφορά τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης ή την διάρκεια της εργασιακής σχέσης; Θα εκτιμούσα και την δική σας άποψη επί του θέματος κατά πόσο συμφωνείται με αυτό.
Σχετικά με τις υπόλοιπες παροχές που μπορεί να αφορούν κουπόνια για προμήθεια βασικών ειδών (Σούπερ - Μάρκετ), την χορήγηση καρτών (που είναι πολύ διαδεδομένες πλέον) για την κάλυψη εξόδων γενικά, την χορήγηση πιστωτικών και γενικά για το θέμα των παροχών σε είδος, καμία θέση δεν έχει πάρει η Διοίκηση του ΕΦΚΑ. Τελικώς τι ισχύει; Αν μια εταιρεία δίνει κουπόνια για σούπερ - μάρκετ, εμπίπτει σε ασφαλιστικές κρατήσεις; Οι κάρτες εξόδων το ίδιο. H χορήγηση μεταφορικού μέσου ακόμα.
Μήπως όλα τα παραπάνω εμπίπτουν στον γενικό κανόνα Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου του άρθρου 9 του ν. 2336/1995, το οποίο κωδικοποιήθηκε στην παράγραφο 1 του άρθρου 145 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου ορίστηκε ότι οι παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους, οι οποίες χορηγούνται αυτούσιες εξ ελευθεριότητας του εργοδότη, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, και δεν υπόκεινται σε κοινωνικο-ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες κρατήσεις, εφόσον:- Εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, και- Χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.