Καλησπέρα,

το πρόβλημα με την προπώληση γεύματος είναι ο χρόνος έκδοσης της απόδειξης ώστε να είμαστε σωστοί.

Το στοιχείο λιανικής πώλησης (απόδειξη ή τιμολόγιο) εκδίδεται:

α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών, κατά το χρόνο παράδοσης ή την έναρξη της αποστολής. ...

β) Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας.
γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού.

Στην δική μας περίπτωση έχουμε ήδη πληρωθεί, δηλαδή έχει αποκτηθεί το δικαίωμα να παρέχει την υπηρεσία το εστιατόριο. Νομίζω έχουμε 2 επιλογές για την επιχείρηση και θέλω την άποψή σας

1)κόβει ένα κουπόνι παροχής γεύματος για ΧΧ ατομα προπληρωμένο (προκαταβολή από πελάτη). όταν ο πελάτης έρθει τότε κόβει την απόδειξη κανονικά με βάση την συμφωνία. Αν είναι όλα πληρωμένα μέσα στην συμφωνία κόβει αμέσως αποδειξη από ταμειακή μηχανή - προπληρωμένο γεύμα για χχ ατομα μενου. Το μενού θα πρέπει κάπου να φαίνεται τι περιέχει. Αν είναι απλά προπληρωμή κατανάλωσης αλα καρτ τότε κόβει αποδείξεις με βάση την παραγγελία κανονικά και στην πληρωμή αφαιρεί από το εισπρακτέο ποσό την προκαταβολή που έχει λάβει.

2)Κόβει την απόδειξη από την ταμειακή μηχανή όταν λάβει τα χρήματα και αυτή αποτελεί το αποδεικτικό γεύματος. ΠΧ προπληρωμένο μενού για 2 άτομα. Ο πελάτης έρχεται με την απόδειξη και καταναλώνει το γεύμα. Για την παροχή καθώς έχει ήδη κόψει την απόδειξη θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει τι συμβαίνει, ή (καλύτερα ακόμα) να κόψει απόδειξη αυτοπαραδόσης την κατανάλωση στο μαγαζί δεδομένου ότι δεν θα εισπράξει τίποτα και κάτι πρέπει να υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Σαν τελευταία λύση μπορούμε να κόψουμε και πιστωτικό επιστροφής την αρχική απόδειξη, να την κρατήσει μαζί με το πιστωτικό και να εκδόσεις νέα για την κατανάλωση που θέλει. (Μενού η αλα καρτ)

Παρακαλώ να μας πείτε πως γίνετε να χειριστούμε προαγορά κατανάλωσης σε εστιατόριο-μπαρ είτε ως προπληρωμή ειδικού μενού είτε ως προπληρωμή κατανάλωσης. Αυτό συμβαίνει διότι κάποιος θέλει να κάνει δώρο σε ένα φίλο του την κατανάλωση στο συγκεκριμένο εστιατόριο.