Καλημέρα σας,

υποβάλω το εξής ερώτημα:

Η εταιρία μας που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, λαμβάνει εντολή από διαχειρίστρια εταιρία πλοίου (η οποία έχει έδρα την Ελλάδα και υποκ/μα στην Σαουδική Αραβία), να παραδώσει-πουλήσει εμπορεύματα σε πλοίο, στην χώρα που βρίσκεται το πλοίο η οποία είναι η Σαουδική Αραβία (Τρίτη Χώρα). Τα εμπορεύματα τα παρέλαβε από την έδρα μας μεταφορική εταιρία που έστειλε ο πελάτης με προορισμό την Σαουδική Αραβία. Η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει έδρα στην Μάλτα με VAT.

Ερωτήσεις:

Από την πλευρά μας (της Ελληνικής εταιρίας) με τι παραστατικό θα τιμολογήσουμε.την συναλλαγή και ποιά εταιρία, την πλοιοκτήτρια ή την διαχειρίστρια και ποια χώρα ΜΑΛΤΑ ή ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ?
Απαλλάσεται του Φ.Π.Α. και αν ναι βάσει ποιού άρθρου?
Θεωρείται τριγωνική συναλλαγή?

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω, ποιό είναι το κριτήριο για το αν θα τιμολογήσουμε τον πελάτη μας με ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. Προφανώς στην Ελλάδα αυτό προκύπτει από την ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ, όταν όμως ο πελάτης μας είναι αλλοδαπός πως γνωρίζουμε αν είναι εταιρία και ιδιαίτερα όταν είναι τρίτης χώρας, που εκεί δεν υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης ΑΦΜ. Αρκούμαστε στα λεγόμενα του ή ζητάμε κάποια απόδειξη.

Επίσης εάν π.χ. πελάτης έχει εταιρία στην Τουρκία και έρθει στο κατάστημα μας να αγοράσει και παραλάβει εμπορεύματα και μας δώσει την επωνυμία της εταιρίας να τιμολογήσουμε, εμείς τι παραστατικό θα κόψουμε? και αφού προφανώς η συναλλαγή θα έχει ΦΠΑ γιατί δεν εξάγουμε ούτε παραδίδουμε τα εμπορεύματα εκτός Ελλάδας, τι παραστατικό θα κόψουμε? ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ με ΦΠΑ?

Ευχαριστώ