Φορολογούμενοι ζευγάρι κατέχουν αγροτεμάχιο με ποσοστό 50% εκαστος,και ιδρύουν ΟΕ με ποσοστό συμμετοχής 50% εκαστος μισθώνοντας το αγροτεμάχιο στην ιδρυθείσα ΟΕ για 20 ετη (με συμφωνητικό που εχει κατατεθεί στην Δ.Ο.Υ.) με αντικείμενο εργασιών κατασκευή και ενοικίαση τουριστικής κατοικίας.

Στο συμφωνητικό παρότι δεν εχει καθοριστεί μίσθωμα εχει γίνει αποδεκτό από την Δ.Ο.Υ.και αναγράφεται ο όρος ότι όταν παρέλθουν τα 20 ετη το κτίριο θα μείνει στα φυσικά πρόσωπα (εκμισθωτές χωρίς δικαίωμα αποζημείωσης της μισθώτριας ευταιρείας.

Εχουμε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος σε ακίνητο τρίτου

Την εταιρεία την ανέλαβα πρόσφατα εγώ από άλλο συνάδελφο

Ερωτημα 1 ο

Να προβώ σε τροποποίηση του μισθωτηρίου και να βάλλω ένα τυπικό μίσθωμα?

Ερώτημα 2 ο

Ως εχει η σημερινή κατάσταση στο τέλος της μίσθωσης προκύπτει υπεραξία 15% στην αντικειμενική αξία του ακινήτου (όταν το κτίριο περιέλθει στους εκμισθωτές?)

Ερώτημα 3 ο

Αν υποθέσουμε ότι το αγροτεμάχιο μεταβιβαζόταν στην εταιρεία πρίν την ανέγερση και εκμετάλλευση (όλα ανήκαν στην ΟΕ) και έφτανε στο τέλος της η λειτουργία της ΟΕ και θέλαμε τά κτίρια να μεταβιβασθούν στα φυσικά πρόσωπα τι ακριβώς προκύπτει?

(συμβολαιογραφικη πραξη –φορος μεταβιβασης-φπα? υποθετικα το εταιρικο κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στα 200.000,00 ευρω και αντικειμενική αξία ακινήτου στα 250.000,00)

Ερώτημα 4 ο

Σε συνέχεια του τρίτου ερωτήματος (αν όλα ανήκουν στην ΟΕ) και το ζευγάρι αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΟΕ και μπούν σε αυτήν τά παιδια τους με τα ιδια ποσοστά δηλδ 50% εκαστο θα ηταν πιο συμφέρον φορολογικά?

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 2 ου -3 ου και 4 ου ερωτήματος ποιο είναι κατά τήν αποψη σας το πιο συμφέρον φορολογικά?

ΕΥΧΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΘΕΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ