Το ερώτημα σας υποβλήθηκε επιτυχώς

Το ερώτημα σας υποβλήθηκε επιτυχώς στον Komvos, μπορείτε να το δείτε κάνοντας click ~TOPIC_ID~.

Επιστημονικός κόμβος

Το ερώτημα έχει ήδη υποβληθεί στον Επιστημονικό Κόμβο του e-forologia.
Για να το διαβάσετε πατήστε ~TOPIC_ID~.

Επιστημονικός κόμβος

Το ερώτημα σας έχει υποβληθεί με επιτυχία στον Επιστημονικό Κόμβο του e-forologia.
Για να το διαβάσετε πατήστε ~TOPIC_ID~.

Menu

Ιστορικό ερωτήματος

κλείσιμο

Επιβάλλεται Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων που προέρχονται από ναυτιλιακές επιχειρήσεις που φορολογούνται βάσει του Ν. 27/75;

ΝΕΠΑ ή ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Καλημέρα σας,

Παρακαλώ για πληροφορίες σχετικά με το παρακάτω θέμα:

Φυσικό πρόσωπο ,καπετάνιος σε εμπορικά πλοία θέλει να αγοράσει ένα γιώτ 12 μέτρων και να το εκμεταλλευτεί επαγγελματικά.

Το σκάφος το έχει ιδιώτης , οπότε πρέπει να μετατραπεί σε επαγγελματικό , η τιμή του θα είναι περίπου 120.000,00€.

Υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις όπως το σκέφτεται ο επενδυτής. Α) Ίδρυση ΝΕΠΑ με τη σύζυγό του και Β) έναρξη ατομικής επιχείρησης εκμετάλλευσης επαγγελματικού σκάφους. Η έναρξη και στις 2 περιπτώσεις γίνεται στη Δ.Ο.Υ Πλοίων ? Εμπλέκεται και το Υπ. Ναυτιλίας? Τα βιβλία που τηρούνται είναι απλογραφικά? Αν ξεκινήσει ως ατομική , μετά μπορεί να μετατραπεί σε ΝΕΠΑ? Υπάρχει περιορισμός στο αριθμό των σκαφών που μπορούν να αγοραστούν?

Τα κέρδη και από τις 2 παραπάνω λύσεις είναι αφορολόγητα? Υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης? Στο Ε3 και το Ν συμπληρώνεται κάποιος κωδικός ή δεν συμπληρώνονται κάποια πεδία ώστε να μην βγει φόρος? Τέλος επιτηδεύματος υπάρχει? Κάποια άλλη επιβάρυνση, τέλος, υποχρέωση σχετική?

Προφανώς το κεφάλαιο της ΝΕΠΑ πρέπει να καλύπτει την τιμή αγοράς του σκάφους. Αν επιλεγεί η ατομική, η αγορά αποτελεί τεκμήριο? Η αφορά του σκάφους επιβαρύνεται με ΦΠΑ μια και θα αγοραστεί μεταχειρισμένο από ιδιώτη? Αν υπόκειται σε ΦΠΑ υπάρχει κάποια σχετική απαλλαγή.

Σχετικά γενικότερα με τις απαλλαγές του ΦΠΑ εφοδίων και καύσιμων τι ισχύει? Υπάρχει διαδικασία απαλλαγής ? Αν ναι ποια είναι αυτή? Επίσης όταν γίνεται κάποιο ναύλο σε ιδιώτη ή κάποια εταιρεία συνάπτεται κάποιο ναυλοσύμφωνο? Μετά εκδίδεται ΑΠΥ ή Τ.Π.Υ.? Αν ναι ,υπάρχει μείωση του ΦΠΑ 24% κατά 50%, δλδ τελικά ο ΦΠΑ των εσόδων είναι 12% και πως αυτό απεικονίζεται στο Φ2? Υπάρχει κάποια άλλη ιδιαιτερότητα?

Αν τους χειμερινούς μήνες μπορεί να το ενοικιάζει εν είδη σπιτιού μέσω AirBnB , αυτό αλλάζει το τυχόν αφορολόγητο? Υποθέτω ότι θα εκδίδει ΑΠΥ με ΦΠΑ για το ποσό του «ενοικίου». Πρέπει να απογραφεί στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων? Υπάρχει η πρόβλεψη ?Αν ναι με τι ΑΤΑΚ?

Τα μέλη της ΝΕΠΑ ή ο επιχειρηματίας σε περίπτωση ατομικής υπάγεται σε ασφάλιση του ΕΦΚΑ?

Σας ευχαριστώ

Καλημέρα σας
Μηπως υπάρχει κάποια εκτίμηση για τον χρόνο απάντησης?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση

Για να δείτε την απάντηση της Επιστημονικής Ομάδας πρέπει να είστε συνδρομητής της υπηρεσίας Komvos

Γίνετε συνδρομητής

Copyright © Epsilon Net | Όροι Χρήσης