Καλησπέρα. Σας θέτω τα παρακάτω:
1.) Eπιχείρηση, παραγωγική και εμπορική, α) κατα τη διάρκεια επίδειξης σε πελάτη και β) κατά τη διάρκεια επεξεργασίας, καταστράφηκαν τα αποθέματα της ( έσπασαν ) και επειδή δεν ήταν εφικτό να επιδιορθωθούν πετάχτηκαν σε κάδο απορριμάτων.
α) Συντάσσοντας πρωτόκολλο καταστροφής ( με επιτροπή που θα αποτελείται από τον διαχειριστή και υπάλληλο της εταιρίας ) διασφαλίζεται σε περίπτωση μεταγενέστερου ελέγχου? ( η καταστροφή θεωρείται έκτακτη ζημία και εκπίπτει - διορθώστε με αν κάνω λάθος ). Επικοινώνησα με την αρμόδια ΔΟΥ για να κάνω γνωστοποίηση την ημερομηνία της καταστροφής και μου απάντησε ότι δεν χρειάζεται. Εκτός από το πρωτόκολλο, και χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στη ΔΟΥ, απαιτούνται άλλες ενέργειες για να είναι καλυμένη η επιχείρηση σε περίπτωση ελέγχου και να της αναγνωριστεί η έκτακτη ζημία?

2.) Σύμφωνα με το άρθρο 65 του 4172/2013, για να μπορέσει επιχείρηση να εκπέσει τις αγορές/ δαπάνες από κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θα πρέπει να αποδείξει οτι πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και ότι υπάρχει όφελος για την ελληνική επιχείρηση που έκανε αυτές τις αγορές/ δαπάνες.
Ελληνική επιχείρηση έχει συναλλαγές με τη Βουλγαρία. Για τις συναλλαγές αυτές υπάρχουν συμφωνητικά κατατεθημένα στην αρμόδια ελληνική ΔΟΥ, η εξόφληση των τιμολογίων γίνονται μέσω τράπεζας και φυσικά κατά την παραλαβή τους υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ( παραστατικό,cmr, αποδεικτικό courier ή φορτωτική ). Το κόστος των αποθεμάτων είναι πιο ακριβό από αντίστοιχα ελληνικά προιόντα. Ο επιχειρηματίας προέβει σε αυτές τις συναλλαγές διότι ο Βούλγαρος προμηθευτής/ πιστωτής του δίνει 6 μήνες πίστωση. Όπως είναι αντιληπτό η οικονομική διευκόλυνση είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ποια είναι η άποψη σας έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε μεταγενέστερο έλεγχο?

3.) Θεωρούνται ενδοομιλικές οι συναλλαγές μεταξύα) 2 ατομικών επιχειρήσεων με α ή β βαθμού συγγενείας β) σε ΕΠΕ συμμετέχει ο Α και ο Β από 50% και συναλλάσεται με ΟΕ που οι Α και Β έχουν από 30% και ο τρίτος εταίρος με 40% γ) όταν σε 2 εταιρίες υπάρχουν εταίροι α βαθμου συγγενείας ( τέκνο - γονιός ) με 25% και ένας τρίτος εταίρος με 50% ( ο τρίτος εταίρος είναι διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε εταιρία ). Παρακαλώ απαντήστε όσο πιο απλά και κατανοητά είναι εφικτό διότι το συγκεκριμένο θέμα το έχω συζητήσει με ΔΟΥ και οι απαντήσεις που έχω πάρει είναι διαφορετικές.

Σας ευχαριστώ