29/11/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Ν. Μηλαπίδης: «Ο νέος κατώτατος μισθός μόνο θα αυξάνει και θα είναι πάντα πάνω από τον πληθωρισμό»

Ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ με τη Χριστίνα Βίδου μίλησε για το νέο τρόπο αύξησης του κατωτάτου μισθού και για το Rebrain Greece.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό;

Το νομοσχέδιο που εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ενσωματώνει μία Ευρωπαϊκή οδηγία η οποία λέει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκείς κατώτατους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους στην επικράτειά τους, είτε είναι στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο κινείται σε δύο άξονες, αφενός, να καθορίσει τον τρόπο αύξησης του κατώτατου μισθού και αφετέρου να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τι ισχύει με τον αλγόριθμο

Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα προκύπτει ο κατώτατος μισθός έχει δύο βασικούς συντελεστές. Ο ένας είναι ο πληθωρισμός, ειδικά για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας και η αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι όσο αυξάνονται οι τιμές του καλαθιού των ευάλωτων συμπολιτών μας, τόσο να αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός για να θωρακιστούν απέναντι στην ακρίβεια ενώ, όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα αντανακλώνται και στους μισθούς των εργαζομένων. Υπάρχει παρερμηνεία της οδηγίας και του σχεδίου νόμου από μέρος της αντιπολίτευσης, ότι ο αλγόριθμος αντικαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν ισχύει.

Στη Γαλλία, υπενθυμίζω, από το 1970 αρκετά χρόνια, εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος ανάλογος με αυτόν τον οποίο εισάγουμε στην ελληνική Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση και ταυτόχρονα έχουν κατοχύρωση των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 90%, μέσω κλαδικών διαπραγματεύσεων, άρα και θωράκιση κατά της ακρίβειας και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όπως διαμορφώνεται η πρόταση της κυβέρνησης και η ίδια η Πολιτεία κάνει ένα βήμα πίσω, με την έννοια ότι απεμπολεί ένα παραδοσιακό δικαίωμα να παρεμβαίνει στην αγορά και να ανεβοκατεβάζει το μισθό ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Και είναι δεσμευτικό και για την κυβέρνηση. Δεν μπορεί είτε ο σημερινός ή ο επόμενος, όποιος είναι πρωθυπουργός να πει δεν θέλω 950 ευρώ κατώτατο, θέλω 1.300 ή θέλω 650. Αυτό, με τον τρόπο που ενσωματώνουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία και το νομοσχέδιο που φέρνουμε, φεύγει από το τραπέζι. Ό,τι προσδιορίζει ο δείκτης παραγωγικότητας και ο δείκτης του πληθωρισμού θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Γιατί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων

Χθες, στην επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε εκτεταμένος διάλογος με τους εκπροσώπους και των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων φυσικά, είχε προηγηθεί, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, της υπουργού Εργασίας, επί του πορίσματος για την ενσωμάτωση της οδηγίας- διαπιστώθηκαν διαφορετικές απόψεις και αυτός είναι και ο πλούτος της δημοκρατίας.

Δεν συμφωνούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι στην επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν αναιρεί το δικαίωμα να συμφωνήσουν πάνω από τον επαρκή κατώτατο μισθό. Είναι η πάγια στάση της ΓΣΕΕ ότι πρέπει να επανέλθουμε στις ελεύθερες λογικές, δηλαδή οι κοινωνικοί εταίροι να προσδιορίζουν το μισθό.

Όμως αυτό το οποίο προτείνουμε ως πρόταση για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Παρέχει μια ασφάλεια και μια προβλεψιμότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διαρκούν πολύ μεγάλο διάστημα. Όμως, οι ανάγκες των εργαζομένων για το νοίκι, για τα πάγια έξοδα, για την ενέργεια, τα τρόφιμα, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Εμείς, βάζουμε έναν οδικό άξονα, εισάγουμε την προβλεψιμότητα στο σύστημα. Θα ξέρουν και οι επιχειρήσεις τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, πότε θα κάνουν προσλήψεις, ποιοι θα είναι οι μισθοί των εργαζομένων, και θα ξέρουν και οι εργαζόμενοι τι αυξήσεις θα περιμένουν.

Για το Rebrain Greece

Αύριο θα μεταβούμε στο Άμστερνταμ με την Υπουργό Εργασίας κα Κεραμέως, σε μια προσπάθεια σύζευξης των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας με Έλληνες που σκέφτονται να επαναπατριστούν. Εκεί θα βρίσκονται είκοσι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανεβάσει ανοιχτές θέσεις απασχόλησης στην πλατφόρμα Rebrain Greece και θα βρεθούν μαζί με Έλληνες που έχουν με τη σειρά τους ανεβάσει τα βιογραφικά τους και απασχολούνται στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, και την Αγγλία, προκειμένου να συζητηθούν οι προσφορές απασχόλησης. Είναι η στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει, να γυρίσουν πολλοί από αυτούς για να μπολιάσουν την ελληνική αγορά εργασίας με ιδέες, προτάσεις και τεχνογνωσία.

Η άσκηση για τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού και η κάλυψη του χάσματος των δεξιοτήτων μεταξύ αυτών που ζητάει η αγορά και αυτές που υπάρχουν στην ελληνική αγορά εργασίας, είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την επόμενη δεκαετία. Πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται για να μειώνεται κι άλλο η ανεργία. Πρέπει να έχουμε ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένο, το οποίο να προσφέρει την εργασία του στις ελληνικές επιχειρήσεις και να απολαμβάνει υψηλούς μισθούς.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πληθωρισμός, ΣΣΕ, Κατώτατος μισθός, Αύξηση κατώτατου μισθού