Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση, την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972, και την κατάργηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148 (Οδηγία NIS 2) και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:
Στο ΜΕΡΟΣ Α’:
Κεφάλαιο Α’: Προσδιορίζεται ο σκοπός και οριοθετείται το αντικείμενο του σχεδίου νόμου.
Κεφάλαιο Β’: Καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου, με τον ορισμό των βασικών και σημαντικών οντοτήτων και προβλέπονται οι αναγκαίοι ορισμοί για τους σκοπούς του νόμου.
Κεφάλαιο Γ’: Θεσπίζονται συντονισμένα κανονιστικά πλαίσια κυβερνοασφάλειας με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικής, τον ορισμό Εθνικής Αρχής Κυβερνοσφάλειας (EAK) ως αρμόδιας Αρχής και ενιαίου σημείου επαφής, τον ορισμό των oμάδων απόκρισης για συμβάντα που αφορούν στην ασφάλεια υπολογιστών (CSIRTs), τη θέσπιση εθνικού πλαισίου διαχείρισης κυβερνοκρίσεων και τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΚ και άλλων αρμόδιων αρχών.
Κεφάλαιο Δ’: Θεσπίζεται υποχρέωση λήψης μέτρων διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από τις βασικές και σημαντικές οντότητες, καθώς και υποχρεώσεις αναφοράς περιστατικών.
Κεφάλαιο Ε’: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη δικαιοδοσία και την εδαφικότητα και θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης μητρώων οντοτήτων και βάσης δεδομένων καταχώρισης ονομάτων τομέα.
Κεφάλαιο ΣΤ’: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Κεφάλαιο Ζ’: Καθορίζονται τα μέτρα εποπτείας και επιβολής για τις βασικές και σημαντικές οντότητες, ορίζεται η ΕΑΚ ως αρμόδια αρχή εποπτείας και ελέγχου, προβλέπονται οι γενικοί όροι για την επιβολή διοικητικών προστίμων, και καθορίζονται τα διοικητικά πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης.
Κεφάλαιο Η’: Περιλαμβάνονται οι εξουσιοδοτικές, μεταβατικές, τελικές και καταργούμενες διατάξεις των κεφαλαίων Α’ έως Ζ’.
Στο ΜΕΡΟΣ Β’: Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για: α) το προσωπικό της ΕΑΚ, προκειμένου να επιτελεί αποτελεσματικά τον ενισχυμένο ρόλο της, β) γιαν τον ορισμό Υπεύθυνου Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, διασφαλίζοντας μεθοδολογική αρτιότητα κατά την κάλυψη του κρίσιμου ρόλου αυτού, γ) την πρόσβαση των µόνιµων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας με μόνιμο και οριστικό τρόπο, μέσω της εγκατάστασης Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (Σ.Σ.Κ.), δ) τη χορήγηση νέας προθεσμίας προς παροχή του απαιτούμενου χρόνου, ώστε να διορθωθούν με ακρίβεια και πληρότητα οι πρώτες κτηματολογικές εγγραφές (δικαστικά και εξωδικαστικά ιδίως μέσω των άρθρων 6 και 18 του ν. 2664/1998 (Α’ 275)) και ε) την παράταση της διάρκειας της σύμβασης με τίτλο «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη των επιχειρησιακών λειτουργιών μονάδων υγείας του ΕΣΥ (ΕΠΣΜΥ) της Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ», Υποέργο 3 «Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγικής λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων της Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ στον τομέα της υγείας».
Δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου εδώ και την αιτιολογική έκθεση εδώ.