24/09/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φορολογικά και Επίκαιρα

«Κλείσιμο» χρήσης κεφαλαιουχικής οντότητας βάσει Ε.Λ.Π. και Κ.Φ.Ε. - Πρακτική εφαρμογή

Περίληψη

Για τις πολυποίκιλες ενέργειες που απαιτούνται στην διαδικασία κλεισίματος χρήσης, πρέπει να καταρτίζεται πίνακας χρονοδιαγράμματος των εργασιών ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και αφού ληφθούν υπόψη οι σε ισχύ καταληκτικές από τον νόμο προθεσμίες (φυσική απογραφή, συμφωνίες υπολοίπων λογαριασμών ισολογισμού, χρονικές τακτοποιήσεις, επιμετρήσεις περιουσιακών στοιχείων, αποσβέσεις, κοστολογήσεις, προβλέψεις, απομειώσεις, διορθωτικές εγγραφές κ.λπ.).

Α. Εισαγωγή

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α΄ 251/24-11-2014) (Ε.Λ.Π.), «οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις συντάσσονται με σαφήνεια, με βάση τις θεμελιώδεις παραδοχές του δουλευμένου (accrual accounting) και της συνέχισης της δραστηριότητας της οντότητας (going concern)».

Στη Λογιστική Οδηγία της Ε.Λ.Τ.Ε. 16/10/2015, ιδιαίτερα, τονίζεται ότι, η αρχή του δουλευμένου εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή την υποχρέωση σύνταξης ισολογισμού.

Επίσης, με σκοπό την ολοκλήρωση του προσωρινού ισοζυγίου τέλους χρήσης, το οποίο είναι η βάση για να ακολουθήσουν οι εγγραφές συγκέντρωσης των αποτελεσματικών λογαριασμών για τη σύνταξη του οριστικού ισοζυγίου, απαραίτητη είναι η κατάρτιση αναλυτικού χρονοδιαγράμματος των εργασιών κλεισίματος της διαχειριστικής χρήσης.

Για τον λόγο αυτό και για τις πολυποίκιλες ενέργειες που απαιτούνται πρέπει να καταρτίζεται πίνακας χρονοδιαγράμματος των εργασιών ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και αφού ληφθούν υπόψη οι σε ισχύ καταληκτικές από τον νόμο προθεσμίες (φυσική απογραφή, συμφωνίες υπολοίπων λογαριασμών ισολογισμού, χρονικές τακτοποιήσεις, επιμετρήσεις περιουσιακών στοιχείων, αποσβέσεις, κοστολογήσεις, προβλέψεις, απομειώσεις, διορθωτικές εγγραφές, κ.λπ.).

Β. Νομοθεσία – Νομολογία:

  • Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 823 ΕΞ 01-06-2016 Χρόνος καταχώρησης των διανεμόμενων από τα κέρδη αμοιβών διοικητικού συμβουλίου και βάση υπολογισμού του τακτικού αποθεματικού και του πρώτου μερίσματος στις ανώνυμες εταιρείες σε εταιρείες που εφαρμόζουν τα Ε.Λ.Π.

Αναφορικά με τον χρόνο καταχώρησης των διανεμόμενων κερδών από οντότητες που εφαρμόζουν τα Ε.Λ.Π., το Σ.ΛΟ.Τ. με την απόφαση 823 ΕΞ 01-06-2016 διευκρίνισε τα εξής:

α) Οι αμοιβές που δίνονται στα μέλη του Δ.Σ. από τα κέρδη καθίστανται δουλευμένες όταν εγκρίνονται από τη συνέλευση των εταίρων, η οποία συνέρχεται την επόμενη χρήση και καταχωρούνται στην κατάσταση αποτελεσμάτων, της χρήσης στην οποία εγκρίνονται ως έξοδο, δεδομένου ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνουν αυτές τις αμοιβές ως εργαζόμενοι.

β) Ωστόσο, πέραν των ανωτέρω γενικών αρχών με βάση την αρχή του δουλευμένου:

βα) Όταν τεκμαίρεται ότι κατά τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων είναι γνωστό (βάσει συμφωνίας ή πάγιας πρακτικής) το ποσό που πρόκειται να λάβουν τα πρόσωπα αυτά και εκκρεμεί η τυπική μόνο έγκριση της Συνέλευσης, η αναγνώριση του εξόδου γίνεται στη χρήση που αφορά (δηλαδή στη χρήση από τα κέρδη της οποίας γίνεται η διανομή) και όχι στη χρήση στην οποία λαμβάνεται τυπικά η απόφαση από τη Συνέλευση.

ββ) Όταν το ήδη σχηματισμένο τακτικό αποθεματικό σε μια χρήση δεν υπερβαίνει το ελάχιστο όριο που ορίζει ο νόμος και είναι μάλλον βέβαιο ότι η Συνέλευση θα προβεί στο σχηματισμό τακτικού αποθεματικού συγκεκριμένου ποσού, δεδομένου ότι αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου, η οντότητα μπορεί να προβαίνει στον σχηματισμό και στη λογιστική απεικόνιση του τακτικού αποθεματικού με το εν λόγω ποσό στο τέλος της κλειόμενης χρήσης και όχι με την έγκρισή του από τη συνέλευση της επόμενης χρήσης.

  • Δημιουργία εγγραφής προκαταβολής φόρου εισοδήματος

Στις 31/12/20Χ0 δεν γίνεται εγγραφή προκαταβολής φόρου εισοδήματος επομένης χρήσεως (20Χ1).

Η έννοια της προκαταβολής από λογιστική άποψη σημαίνει καταβολή χρημάτων έναντι μελλοντικού οικονομικού οφέλους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μη πληρωμή φόρου κατά το ποσό αυτό για το επόμενο έτος.

Αυτή η καταβολή χρημάτων λαμβάνει χώρα στο επόμενο έτος και συνεπώς βάσει της αρχής του δουλευμένου λογίζεται όταν προκύπτει- καταβάλλεται.

Εκτός αυτού, η εμφάνιση της προκαταβολής στις 31/12/20Χ0 συνεπάγεται την αναγνώριση ως απαίτηση λογαριασμού, που επί της ουσίας είναι αμιγώς πληροφοριακού χαρακτήρα εντός του ισολογισμού, με αποτέλεσμα την ισόποση διόγκωση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων έναντι του ιδίου μέρους (δηλαδή του Ελληνικού δημοσίου).

Η εγγραφή, λοιπόν, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 20Χ1, που υπολογίζεται και καταβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 20Χ0, γίνεται με την καταβολή της εντός της χρήσεως 20Χ1 (βλέπε σχετική απόφαση Σ.ΛΟ.Τ. αρ. πρωτ. 1153 ΕΞ 01-06-2016).

……….

8. Το σχέδιο των λογαριασμών του Παραρτήματος Γ΄ χρησιμοποιείται ως μέρος του λογιστικού συστήματος της οντότητας, σε ό,τι αφορά στην ονοματολογία, στο βαθμό ανάλυσης και συγκέντρωσης των λογαριασμών, καθώς και στο περιεχόμενό τους, όπως αυτό καθορίζεται σε συνδυασμό με τους ορισμούς του Παραρτήματος Α΄ και τα υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Παραρτήματος Β΄. Η περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου λογαριασμών για την κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών της οντότητας και την ευχερή εφαρμογή του παρόντος νόμου είναι ευθύνη της διοίκησης της οντότητας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων της παρ. 10 του άρθρου 5. Ιδιαίτερα, οι τίτλοι των λογαριασμών δύναται να προσαρμόζονται, σύμφωνα με τις καθιερωμένες ονοματολογίες ευρύτερων κλάδων δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την παρ. 12 του άρθρου 16.

9. Εναλλακτικά του σχεδίου λογαριασμών του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, κάθε οντότητα που υπόκειται σε αυτόν το νόμο έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει το σχέδιο λογαριασμών, όπως ισχύει κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014.

10. Όταν η οντότητα συντάσσει ισολογισμό, χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο διπλογραφικό σύστημα για την παρακολούθηση των στοιχείων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου και τηρεί:

α) Αρχείο στο οποίο καταχωρείται αναλυτικά κάθε συναλλαγή και γεγονός (ημερολόγιο).

β) Αρχείο με τις μεταβολές κάθε τηρούμενου λογαριασμού (αναλυτικό καθολικό).

γ) Σύστημα συγκέντρωσης του αθροίσματος των αυξήσεων και μειώσεων (χρεώσεων και πιστώσεων), καθώς και το υπόλοιπο κάθε τηρούμενου λογαριασμού (ισοζύγιο).

………

1. α) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εξαιρουμένων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στην περ. β’ της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι υπόχρεοι των περ. β’, γ’, δ’, ε’, στ’ και ζ’ του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) για τα εισοδήματα των φορολογικών ετών 2019 και 2020. Για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής ο συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται σε είκοσι δύο τοις εκατό (22%).

β) Τα πιστωτικά ιδρύματα της περ. 1 της παρ. 1 του άρθρου 3 του v. 4261/2014, εφόσον έχουν ενταχθεί και για τα φορολογικά έτη που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 27Α, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%).

1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:

α) για μερίσματα πέντε τοις εκατό (5%).

β) για τόκους δεκαπέντε τοις εκατό (15%),

γ) για δικαιώματα (royalties) και λοιπές πληρωμές είκοσι τοις εκατό (20%),

……………

………..

2. Κάθε έτος και πριν από κάθε διανομή κερδών πρέπει να κρατείται τουλάχιστον το ένα εικοστό (1/20) των καθαρών κερδών, για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού. Το αποθεματικό αυτό μπορεί μόνο να κεφαλαιοποιείται ή να συμψηφίζεται με ζημίες. Πρόσθετα αποθεματικά μπορούν να προβλέπονται από το καταστατικό ή να αποφασίζονται από τους εταίρους.

3. Για να διανεμηθούν κέρδη, πρέπει αυτά να προκύπτουν από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Οι εταίροι αποφασίζουν για τα κέρδη που θα διανεμηθούν. Το καταστατικό μπορεί να ορίζει ελάχιστη υποχρεωτική διανομή κερδών.

4. Η συμμετοχή των εταίρων στα κέρδη είναι ανάλογη προς τον αριθμό των μεριδίων που έχει κάθε εταίρος. Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει ότι για ορισμένο χρό νο, που δεν θα υπερβαίνει τη δεκαετία, κάποιος εταίρος ή εταίροι δεν μετέχουν ή μετέχουν περιορισμένα στα κέρδη ή στο προϊόν της εκκαθάρισης ή ότι έχουν δικαίωμα λήψης πρόσθετων κερδών.

Επισημάνσεις:

1. Ενδέχεται να προβλέπεται από το καταστατικό η κράτηση και άλλων αποθεματικών, ή να αποφασίζεται από τους εταίρους, αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο.

2. Οι εταίροι είναι αυτοί που αποφασίσουν για τα κέρδη που θα διανεμηθούν.

3. Μπορεί στο καταστατικό να ορίζεται ελάχιστη υποχρεωτική διανομή κερδών, χωρίς να είναι απαραίτητο.

4. Η συμμετοχή των εταίρων στα κέρδη είναι ανάλογη προς τον αριθμό των μεριδίων που έχει κάθε ένας.

1. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός της χρήσης, είναι δυνατή η διανομή προσωρινών μερισμάτων με τις εξής προϋποθέσεις:

α) καταρτίζονται οικονομικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υφίστανται τα προς τούτο αναγκαία ποσά,

β) οι παραπάνω οικονομικές καταστάσεις υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας δύο (2) μήνες πριν από τη διανομή.

2. Το ποσό που θα διανεμηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των κερδών που προκύπτει με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 159.

3. Διανομή κερδών και προαιρετικών αποθεματικών μέσα στην τρέχουσα εταιρική χρήση είναι δυνατή και με απόφαση γενικής συνέλευσης ή του διοικητικού συμβουλίου, υποκείμενη σε δημοσιότητα.

……….

5. Οι εταίροι που εισέπραξαν κέρδη κατά παράβαση των προηγούμενων παραγράφων οφείλουν να τα επιστρέψουν στην εταιρεία. Η αξίωση αυτή μπορεί να ασκηθεί και πλαγιαστικά από τους δανειστές.

Πρακτική Εφαρμογή

Η οντότητα «BHTA Ι.Κ.Ε.», για τη χρήση που λήγει στις 31/12/20Χ0, συνέταξε τις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις με βάση τις λογιστικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.).

Το προσωρινό ισοζύγιο της 31/12/20Χ0 περιελάμβανε τα ακόλουθα υπόλοιπα πρωτοβάθμιων λογαριασμών που προβλέπονται από το παράρτημα Γ΄ του νόμου:

(6) ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

60. Παροχές σε εργαζομένους

50.000

61. Ζημίες επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων

10.000

62. Χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές

2.000

63. Ζημίες από διάθεση-απόσυρση μη κυκλοφορούντων

περιουσιακών στοιχείων

1.000

64. Διάφορα λειτουργικά έξοδα

32.000

65. Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα

4.000

66. Αποσβέσεις

8.000

67. Ασυνήθη έξοδα, ζημίες και πρόστιμα

7.000

68. Προβλέψεις (εκτός από προβλέψεις για το προσωπικό)

6.000

Σύνολο εξόδων και ζημιών προ φόρου εισοδήματος

120.000

(7) ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ

70. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών (εμπεριέχεται το κόστος πωλήσεων) 159.000

71. Λοιπά συνήθη έσοδα

20.000

72. Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα

8.000

73. Πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές

5.000

74. Έσοδα συμμετοχών

3.000

75. Κέρδη από διάθεση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων

2.000

76. Κέρδη από αναστροφή προβλέψεων και απομειώσεων

7.000

79. Ασυνήθη έσοδα και κέρδη

6.000

Σύνολο εσόδων και κερδών

210.000

(8) ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

80. Έξοδα σε ιδιοπαραγωγή 10.000

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΟΙΠΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

1. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος χρήσης 20Χ0 (Λ/54.01.03 αντίθετος) 11.000

2. Χαρτόσημο και ΟΓΑ εισοδημάτων από οικοδομές χρήσεως 20Χ0 (Λ/54.04) 360

3. Παρακρατημένος φόρος εισοδήματος από τόκους καταθέσεων

(Λ/54.01.02 αντίθετος) 500

4. Ενοίκια έσοδα κτηρίων (Λ/71.04.00) 10.000

5. Εταιρικό κεφάλαιο (Λ/40) 300.000

6. Τακτικό αποθεματικό (Λ/46 υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης) 40.000

7. Ζημία προηγούμενης χρήσεως (Λ/49.01 φορολογικά αναγνωρισμένη) 3.000

Ζητούνται για την κλειόμενη χρήση 20Χ0:

α) Να γίνουν οι υπολογισμοί του τρέχοντος φόρου (εξόδου) περιόδου (Λ/69.01), της οφειλόμενης προκαταβολής φόρου (Λ. 54.01.03 αντίθετος) και του φόρου εισοδήματος ετήσιας δήλωσης (Λ.54.01.01) και

β) να απεικονισθούν οι εγγραφές κλεισίματος της λογιστικής της χρήσης 20Χ0 που απαιτούνται για τη σύνταξη του οριστικού ισοζυγίου, λαμβανόμενων υπόψη των ακόλουθων δεδομένων:

1. Τα λογιστικά κέρδη προ φορολογίας της χρήσεως 20Χ0 δεν ισούνται με τα αντίστοιχα φορολογητέα κέρδη (βλ. πιο κάτω 4).

2. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για τη χρήση 20Χ0 είναι 22%. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής αυτός ισχύει από τη διαχειριστική χρήση 2021(παρ. 1 του άρθ. 58 του Ν. 4172/2012-Κ.Φ.Ε.).

3. Ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη χρήση 20Χ1 είναι 100%.

4. Οι δηλωθείσες λογιστικές διαφορές της χρήσεως 20Χ0 ανέρχονται στο ποσό των €7.000.

Σχετικά με τη διάθεση των κερδών χρήσεως 20Χ0, το Δ.Σ. της πιο πάνω οντότητας «ΑΒΓ ΙΚΕ» πρότεινε τα ακόλουθα, τα οποία και ενέκρινε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Εταίρων που έλαβε χώρα στις 30/06/20Χ1:

  • Το σχηματισμό του κατά νόμο τακτικού αποθεματικού,
  • την ελάχιστη υποχρεωτική διανομή κερδών 35% (βάσει πρόβλεψης καταστατικού) και
  • το τυχόν υπόλοιπο κερδών να παραμείνει «εις νέον».

Πρόσθετες πληροφορίες

1. Από το υποχρεωτικό μέρισμα ποσό €10.000 θα καταβληθεί στους μετόχους σε μερίδια.

Προς τούτο είναι εξασφαλισμένη η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων με την προβλεπόμενη απαρτία και πλειοψηφία, βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Τα δεκαδικά των ποσών που ζητούνται θα στρογγυλεύονται προς τα πάνω ή κάτω της ακεραίας μονάδας.

3. Ο συντελεστής φόρου μερισμάτων είναι 5%.

Σημείωση:

Ο συντελεστής προκαταβολής 100% στο ιδεατό έτος 20Χ1 θεωρείται ως δεδομένο της άσκησης και δεν επηρεάζεται από τα οριζόμενα της παρ. 1 του άρθρου 71 του Ν.4172/2013.

Ζητούνται για την επόμενη χρήση 20Χ1:

α) Να γίνουν οι υπολογισμοί του τακτικού αποθεματικού (Λ/46), την υποχρεωτική διανομή κερδών 35% (βάσει πρόβλεψης καταστατικού) (Λ/53.05) και του υπολοίπου των κερδών εις νέο (Λ/49.00) και

β) να απεικονισθούν οι εγγραφές που προκύπτουν στη νέα χρήση 20Χ1 από τη διάθεση των κερδών χρήσης 20Χ0, μετά την έγκριση της Γ. Σ. των εταίρων που έλαβε χώρα στις 30/06/20Χ1 και μέχρι την καταβολή στους εταίρους των μερισμάτων στις 31/08/20Χ1.



Επίλυση

α) Υπολογισμοί για να γίνουν οι εγγραφές χρήσεως 20Χ0

1. Τρέχων φόρος (έξοδο) περιόδου (Λ. 69.01)

Καθαρά κέρδη χρήσης (προ φόρων)* 100.000

Συν: Δηλωθείσες Λογιστικές Διαφορές 7.000

Μείον: Ζημία προηγούμενης χρήσης 3.000

Αναμορφωμένα Κέρδη 104.000

Επί: Συντελεστής φόρου εισοδήματος 22%

Τρέχων φόρος (έξοδο) εισοδήματος χρήσης 22.880

* [Έσοδα €210.000 + Έξοδα σε Ιδιοπαραγωγή €10.000 - Έξοδα €120.000]

β) Ημερολογιακές εγγραφές χρήσεως 20Χ0

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 ……………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών 120.000

60 Παροχές σε εργαζομένους 50.000

61 Ζημίες επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων 10.000

62 Χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές 2.000

63 Ζημίες από διάθεση-απόσυρση μη κυκλοφορούντων στοιχείων 1.000

64 Διάφορα λειτουργικά έξοδα 32.000

65 Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 4.000

66 Αποσβέσεις 8.000

67 Ασυνήθη έξοδα, ζημίες και πρόστιμα 7.000

68 Προβλέψεις (εκτός από προβλέψεις για το προσωπικό) 6.000

Μεταφορά εξόδων και ζημιών στον λογαριασμό 82.01

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 ………………………………

70 Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών 159.000

71 Λοιπά συνήθη έσοδα 20.000

72 Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα 8.000

73 Πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές 5.000

74 Έσοδα συμμετοχών 3.000

75 Κέρδη από διάθεση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων 2.000

76 Κέρδη από αναστροφή προβλέψεων και απομειώσεων 7.000

79 Ασυνήθη έσοδα και κέρδη 6.000

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών 210.000

Μεταφορά εσόδων και κερδών στον λογαριασμό 82.01

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 …………………………………

80 Έξοδα σε ιδιοπαραγωγή 10.000

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών 10.000

Μεταφορά εξόδων σε ιδιοπαραγωγή στον λογαριασμό 82.01

…………………………………………………………… 31/12/20Χ0 ……………………………………

69 Φόρος εισοδήματος

69.01 Τρέχων φόρος (έξοδο) περιόδου 22.880

54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος

54.01.01Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης 22.880

Λογισμός τρέχοντος φόρου εισοδήματος

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 …………………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών 22.880

69 Φόρος εισοδήματος

69.01 Τρέχων φόρος (έξοδο) περιόδου 22.880

Μεταφορά τρέχοντος φόρου εισοδήματος στον λογαριασμό 82.01

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 …………………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών 77.120

82.02 Καθαρό κέρδος περιόδου (μετά από φόρου) 77.120

Μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου του λογαριασμού 82.01 στον λογαριασμό 82.02

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 …………………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.02 Καθαρό κέρδος περιόδου (μετά από φόρους) 77.120

49 Αποτελέσματα εις νέο

49.00 Κέρδη χρήσης εις νέο 77.120

Μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου του λογαριασμού 82.02 στον λογαριασμό 49

……………………………………………………………… 31/12/20Χ0 …………………………………

49 Αποτελέσματα εις νέο

49.00 Κέρδη χρήσης εις νέο 3.000

49.01 Ζημία προηγούμενης χρήσης 3.000

Συμψηφισμός λογιστικής ζημίας προηγούμενης χρήσης με τον λογαριασμό κερδών χρήσεως εις νέο

γ) Υπολογισμοί για να γίνουν οι εγγραφές χρήσης 20Χ1

1. Υπολογισμός οφειλόμενης προκαταβολής φόρου εισοδήματος (Λ. 54.01.03 αντίθετος)

Τρέχων φόρος (έξοδο) εισοδήματος χρήσης 22.880

Επί: Συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος 100%

Σύνολο 22.880

Μείον: Παρακρατημένος φόρος εισοδήματος από τόκους καταθέσεων 500

Οφειλόμενη προκαταβολή φόρου εισοδήματος 22.380

2. Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης (Λ. 54.01.01)

Τρέχων φόρος (έξοδο) εισοδήματος χρήσης (ως άνω 1) 22.880

Πλέον:

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενης χρήσης (ως άνω 2) 22.380

Τέλη χαρτοσήμου ακινήτων (€10.000 χ 3%) 300

Εισφορά υπέρ ΟΓΑ (€300 χ 20%) 60 22.740

Αρχικός Φόρος 45.620

Μείον:

Προκαταβολή φόρου προηγούμενου έτους 11.000

Παρακρατηθείς φόρος τόκων καταθέσεων 500 11.500

Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης (Λ. 54.01.01) 34.120

3. Υπολογισμός Τακτικού αποθεματικού (Λ.46)

Επιλύεται η εξίσωση υπολογισμού του τακτικού αποθεματικού:

ΤΑ= (ΚΚ -Ζ) χ 5% = (77.120 - 3.000) χ 5% = 3.706

4. Υπολογισμός υποχρεωτικού μερίσματος βάσει πρόβλεψης καταστατικού

(Λ/53.05 και 48)

Υποχρεωτικό μέρισμα = (ΚΚ - Ζ - ΤΑ) χ 35% = (77.120 - 3.000 - 3.706) χ 35% = 24.645

Η διανομή γίνεται:

-Σε μετρητά (Λ.53.05) 14.645

-Σε μερίδια (Λ. 48) 10.000

5. Υπολογισμός υπολοίπου κερδών εις νέο (Λ/49)

Κέρδη εις νέο = ΚΚ - Ζ - ΤΑ - ΥΜ = 77.120 -3.000 - 3.706 - 24.645 = 45.769

δ) Ημερολογιακές εγγραφές που πρέπει να γίνουν μετά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τη Γ.Σ. των μετόχων της 30/06/20Χ1

……………………………………………………………… 30/06/20Χ1 …………………………………

54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος

54.01.03 Προκαταβολή φόρου εισοδήματος έτους 20Χ1(αντίθετος) 22.380

54.04 Τέλη χαρτοσήμου 360

54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος

54.01.03 Προκαταβολή φόρου εισοδήματος έτους 20Χ0 (αντίθετος) 11.000

54.01.02 Παρακρατημένος φόρος εισοδήματος (αντίθετος) 500

54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης 11.240

Εγγραφή ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος

……………………………………………………………… 30/06/20Χ1 …………………………………

49 Αποτελέσματα εις νέο

49.00 Κέρδη χρήσης εις νέο 28.351

46 Τακτικό αποθεματικό 3.706

53 Λοιπές υποχρεώσεις

53.05 Μερίσματα πληρωτέα (14.645 - 14.645 χ 5%) 13.913

48 Λοιπά αποθεματικά για αύξηση κεφαλαίου (10.000 - 10.000 χ 5%) 9.500

54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

54.03 Παρακρατούμενοι φόροι εισοδήματος τρίτων

54.03.03 Παρακρατούμενος φόρος διανεμόμενων μερισμάτων 1.232

Διάθεση και διανομή κερδών χρήσης 20Χ0 και παρακράτηση φόρου διανεμόμενων μερισμάτων, μετά την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων από τη Γ. Σ. των μετόχων στις 30/06/20Χ1

……………………………………………………………… 31/07/20Χ1 ………………………………

54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος

54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης 34.120

38 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

38.02 Καταθέσεις όψεως 34.120

Εξόφληση ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος

……………………………………………………………… 31/08/20Χ1 …………………………………

54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

54.03 Παρακρατούμενοι φόροι εισοδήματος τρίτων

54.03.03 Παρακρατούμενος φόρος διανεμόμενων μερισμάτων 1.232

38 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

38.02 Καταθέσεις όψεως 1.232

Εξόφληση παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων

……………………………………………………………… 31/08/20Χ1 …………………………………

53 Λοιπές υποχρεώσεις

53.05 Μερίσματα πληρωτέα 14.645

38 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

38.02 Καταθέσεις όψεως 14.645

Εξόφληση μερισμάτων πληρωτέων

Αποποίηση ευθύνης:

Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ο Αντώνιος Α. Νασόπουλος είναι Οικονομολόγος–Φοροτεχνικός, Συντονιστής-Εισηγητής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών «Master» στο Ε.Κ.ΠΑ. και I.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. με κατεύθυνση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην

Νασόπουλος Ι.Κ.Ε. (Φίλωνος 35 Πειραιάς,+30 213 0069187, www.https://nasopoulostaxaccount.gr/).

Πηγές:

Λογιστικά Αρχεία και παραστατικά πωλήσεων/Ν. 4308/2013, Νασόπουλος Α. Αντώνιος, A έκδοση, 2016

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Ν.4172/2013/Ανάλυση - Ερμηνεία Ν. 4172/2013, Νασόπουλος Α. Αντώνιος, ΄Β έκδοση

Εκπιπτόμενες Δαπάνες Επιχειρήσεων βάσει Κ.Φ.Ε. 4172/2013. Ανάλυση - Εκτενή παραδείγματα, Νασόπουλος Α. Αντώνιος, ΄Α έκδοση, 2021

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)/Ανάλυση – Ερμηνεία Ν. 4072/2012 – Άρθρα 43 – 120 ISBN:978-960-6869-49-5, Α έκδοση 2018, Β’ έκδοση 2020

Πρόστιμα & Κυρώσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας Κ.Φ.Δ. Ν. 5104/2024 - Ανάλυση και Ερμηνεία, ISBN: 978-618-86479-4-7, Α’ έκδοση 2024, Εκδόσεων ΠΡΟΣΘΕΣΗ



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κεφαλαιουχικές εταιρείες, ΕΛΠ, ΚΦΕ