10/07/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: «Όλα τα είχε η μαριορή ο φερετζές της έλειπε!»

Στις 25/4/2024 όταν δεν είχαν ανοίξει ακόμα οι φορολογικές δηλώσεις ο υπουργός κ. Χατζηδάκης δήλωνε με περίσσιο θράσος, ότι το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων ανοίγει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, και καλούσε λογιστές και φορολογουμένους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και υποβάλλουν τις δηλώσεις έως 26/7/2024. Προεξοφλούσε μάλιστα ότι ουδεμία παράταση θα δοθεί, βάζοντας και στοίχημα μάλιστα με τους δημοσιογράφους!!

Η Ένωση μας σε ανακοίνωση της τόνιζε:

«Είναι προφανές ότι αυτές οι δημόσιες αλαζονικές και υβριστικές για τον κλάδο δηλώσεις στοιχειοθετούν ευθεία επίθεση στους φορολογουμένους και τους Λογιστές με προφανή σκοπό να αποσείσουν τις δικές τους σοβαρότατες ευθύνες με πράξεις, παραλείψεις και τεράστιες ανεπάρκειες να οργανώσουν, προγραμματίσουν και υλοποιήσουν με στοιχειώδη ικανοποιητικό τρόπο την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων».

Και δυστυχώς, πριν αλέκτωρ λαλησαι, επιβεβαιωθήκαμε.

Η εφαρμογή άνοιξε με πάρα πολλά προβλήματα, λάθη και καθυστερήσεις με ευθύνη κυρίως φορέων του δημόσιου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Το επίδομα τέκνων ΟΠΕΚΑ εμφανίστηκαν την 1η Μαΐου 2025.
 • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάρτησε βεβαιώσεις αποδοχών στο site του στις 2 Μαΐου.
 • Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εμφανίστηκε την 13η Μαΐου.
 • Μέχρι τις 13 Μαΐου επίσης δεν μπορούσε όποιος φορολογούμενος επιθυμούσε να καταχωρηθεί ως σκηνίτης.
 • Ως τις 13 Μαΐου υπήρχε πρόβλημα και στους κωδικούς 047-048 σχετικά με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος σε περιοχές κάτω των 500 κατοίκων.
 • Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον 727 ανέβηκε μετά τις 15/5.
 • Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), περιφέρειες και δήμοι ανέβαζαν βεβαιώσεις αποδοχών ως το τέλος Μαΐου ενώ άλλοι δεν έχουν ανέβασαν αργότερα.
 • Στις 18/6/2024!!!!! «ανέβηκε» η εκλογική αποζημίωση Μαΐου, Ιούνιου, Οκτωβρίου του 2023 που έλαβαν οι αστυνομικοί.
 • Τα έκτακτα επιδόματα των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ εμφανίστηκαν την 6η Ιουνίου.
 • Υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ιδιαίτερα, δήμοι, ΕΦΚΑ, στρατιωτικές μονάδες, «ανεβάζουν» καθυστερημένα η λανθασμένα πολλές φορές, κάποιοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα και σήμερα τις βεβαιώσεις παρακρατουμένων φόρων επαγγελματιών και ΝΠ του άρθρου 64 του Ν. 4172/13.
 • Τα προβλήματα με τον IBAN καλά κρατούν μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα με όσους έχουν επιστροφή από υπερεισπραξη. Σε κατοίκους εξωτερικού οι τράπεζες απαιτούν την αυτοπρόσωπη παρουσία τους (!!!) ακόμα και για επικαιροποίηση στοιχείων, ενώ για υπόχρεους της ημεδαπής, κλείνουν ραντεβού για άνοιγμα λογαριασμού μετά την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων!
 • Σοβαρότατο λάθος υπάρχει με τον υπολογισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος βάσει του Ν. 5073. Σε περίπτωση διακοπης εργασιών εντος του 2023, η εφαρμογή δεν επιμερίζει το ποσό στους μήνες λειτουργίας, αλλά υπολογίζει ολόκληρο το ποσό!

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός (25/4) παρουσίασε το μέτρο της αυτόματης υποβολής των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, ως μέτρο ενίσχυσης τους!! (θα γλύτωναν την αμοιβή στο λογιστή) για 1,3 εκατ φορολογουμένους, και ως μέτρο περαιτέρω απλοποίησης και πάταξης της γραφειοκρατίας.

Η πραγματικότητα όμως δεν άργησε να δώσει ένα ισχυρό χαστούκι στην αλαζονεία των αρμοδίων υπουργών και στελεχών της ΑΑΔΕ.

Υποβλήθηκαν τελικά αυτόματα 420.000 δηλώσεις και οι περισσότερες με πάρα πολλά λάθη τα όποια καλούμαστε να διορθώσουμε. Οι ίδιοι οι φορείς των συνταξιούχων, δήλωναν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη σ αυτό το μέτρο και είχαν καλέσει την ηγεσία του υπουργείου να μεταθέσει την εφαρμογή του μετά τη λήξη της οποίας προθεσμίας των δηλώσεων.

Χθες γίνεται το απίστευτο! Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι, λαμβάνουν μήνυμα απ την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει άλλο αρχείο αποδοχών και πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως 26/7!

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότατα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές.

Καταδικάζουμε τη απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργείου οικονομικών, που ακόμα κι αυτή τη στιγμή, όταν αναδεικνύουμε τα τεραστία προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, απαντούν με ειρωνεία ότι πρόκειται για συντεχνιακά τερτίπια των λογιστών!! Η λέξη αίσχος είναι λίγη για να εκφράσει την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους λογιστές μπροστά σ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει, με την απίστευτη πίεση και το άγχος που βιώνουμε, να βάλουν ως προτεραιότητα την σωματική και ψυχικοί υγεία τη δική τους, των συνεργατών τους, των οικογενειών τους.

Καταλαβαίνουμε ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου ενδιαφέρονται απ τη μια να μαζέψουν φόρους, αφαιμάσσοντας το λαό όσο πιο γρήγορα γίνεται, κι από την άλλη να μειώσουν κόστος και φόρους στις μεγάλο-επιχειρήσεις, και να κλείσουν τους μικρούς, μαζί και τα μικρά λογιστικά γραφεία. Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο, πάρα να συγκεντρωθεί η δουλειά σε λίγους.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών να καθορίσει από τώρα ως προθεσμία υποβολής των αρχικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων την 30/9/2024 και τις τροποποιητικές που γίνονται με ευθύνη των φορέων του δημόσιου έως 31/12/2024.

Να θεσπιστεί άμεσα η μεταφορά των δηλωτικών υποχρεώσεως του Αύγουστου τουλάχιστον στις 15/9.

Η ΕΦΕΕΑ τις επόμενες μέρες θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, και δράσεις προκειμένου να υπερασπίσουμε το ψωμί μας και τη ζωή μας.


Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου

Η γενική γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Φορολογικές Δηλώσεις 2024