10/07/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Ν. Μηλαπίδης: «Βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό σημαίνει ποιοτικές υπηρεσίες και καλές συνθήκες εργασίας»

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης καλεσμένος σήμερα στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστας Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου μίλησε για την ανάπτυξη του τουρισμού, τις ελλείψεις εργαζομένων, το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων και τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας.

Για τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι το βασικό ανταγωνιστικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός στον οποίο ασκούνται πιέσεις λόγω της έλλειψης εργαζομένων για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Ο τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται συνεχώς και ενώ, η προσφορά σε ξενοδοχεία και εστίαση είναι περίπου η ίδια, η ζήτηση είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2009. Από την συνθήκη του να βρει κάποιος δουλειά έχουμε περάσει πλέον στη συνθήκη εύρεσης εργαζομένων.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι υπάρχει μια μειοψηφία εργοδοτών οι οποίοι καταστρατηγούν την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία στον κλάδο του τουρισμού. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών της χώρας τηρούν την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία και τηρούν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Τουρισμό. Το Υπουργείο Εργασίας δεν κλείνει τα μάτια. Η Επιθεώρηση Εργασίας και τα Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης του ΕΦΚΑ «οργώνουν» τη χώρα κι ασκούν ελέγχους.


Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υπαναχωρούν από τα δικαιώματά τους και διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν τον εργοδότη που προσφέρει το πιο ανταγωνιστικό πακέτο, μισθολογικά, ασφαλιστικά και σε επίπεδο συμπληρωματικών παροχών.

«Αν κάποιος έχει υπογράψει ατομική σύμβαση η οποία δεν τηρείται, ο εργαζόμενος έχει κάθε δικαίωμα να την καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν πρέπει επουδενί να φοβάται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Με την κινητικότητα που υπάρχει θα βρεθεί ένας καλύτερος εργοδότης ο οποίος θα προσφέρει ένα πιο σωστό πακέτο φορολογικά, ασφαλιστικά και μισθολογικά λειτουργώντας στην λευκή οικονομία».

Στόχος της Κυβέρνησης είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες στον Τουρισμό, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι υψηλότεροι μισθοί και ο σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Πολιτεία μεριμνά για την τήρηση της νομοθεσίας.

Βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτικές υπηρεσίες

Κλείνοντας ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται, το τουριστικό προϊόν πάει καλά, είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα. Το στοίχημα της χώρας για να διατηρηθεί η ανάπτυξη η αύξηση της απασχόλησης με μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και γυναικών αλλά και μετακαλούμενους από τρίτες χώρες για να καλυφθούν τα κενά στον τουρισμό.

Το βασικότερο στοίχημα παραμένει η απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Η επένδυση στον επαγγελματία, η εκπαίδευση των εργαζομένων σε συμπράξεις του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας είναι υψηλή προτεραιότητα της Υπουργού Εργασίας.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
βιώσιμη ανάπτυξη, Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κλάδος > Τουρισμός