11/06/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

ManpowerGroup - Έρευνα προοπτικών απασχόλησης για το 3ο τρίμηνο 2024: Το 82% των Ελλήνων εργοδοτών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των υποψηφίων που χρειάζονται

  • 10% οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* στην Ελλάδα.
  • Το 37% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση και το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή.
  • Το 82% των Ελλήνων εργοδοτών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των υποψηφίων που χρειάζονται.
  • Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα (38%).
  • Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχουν τον υψηλότερο δείκτη NEO (35%) από την έναρξη της καταγραφής του κλάδου το 2ο τρίμηνο του 2008.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2024

Μέτριο κλίμα προσλήψεων αναμένεται στην Ελλάδα την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης 10 ποσοστιαίων μονάδων σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προοπτικών Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup. Οι ελληνικοί οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης έχουν ενισχυθεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2024, ωστόσο αποδυναμώθηκαν κατά 6 μονάδες από το 3o τρίμηνο του 2023.

Το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση ενώ το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλό (82%) το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.

Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις στον κλάδο μειώθηκαν κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα από πέρυσι. Η πλειονότητα (74%) των εργοδοτών Πληροφορικής αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζονται.

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, & η Εφοδιαστική Αλυσίδα με αύξηση 14%, καταγράφοντας τον υψηλότερο δείκτη NEO (35%) στον συγκεκριμένο κλάδο από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση, το 2ο τρίμηνο του 2008.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της Βιομηχανίας και Κατασκευών στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 15%, αυξημένες κατά 9% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15%) με μείωση -2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών αγγίζει το 10% (-7% από το προηγούμενο τρίμηνο), και ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών ανέρχεται σε 8% (+8% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν η Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας όπου ο δείκτης διαμορφώνεται στο -6% (-6% από το προηγούμενο τρίμηνο) και ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας με προοπτικές απασχόλησης -13% (-38% από το προηγούμενο τρίμηνο και -58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι).

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Παρά τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας και τη μέτρια κατάσταση που διαμορφώνουν οι προοπτικές προσλήψεων στη χώρα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης και αισιοδοξίας σε ορισμένους κλάδους. Συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ζήτησης προσωπικού (38%) ενώ επίσης και ότι ο κλάδος των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αποτυπώνει υψηλό δείκτη NEO (35%). Η ManpowerGroup Ελλάδας υποστηρίζει τον κλάδο της Πληροφορικής με τις Tech Academies, προσφέροντας εκπαίδευση στη γλώσσα προγραμματισμού SAP ABAP και SAP FINANCE, βοηθώντας τους υποψηφίους να αποκτήσουν πιστοποίηση SAP Certified Associate - Back-End Developer - ABAP Cloud & SAP FI Consultant, αντίστοιχα. Παράλληλα και για τον κλάδο Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας η εταιρεία μας διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για μόνιμη και προσωρινή απασχόληση, ενισχύοντας την ανάπτυξη και ευημερία των οργανισμών και των εργαζομένων.»

Οι ελληνικοί οργανισμοί και στις 3 περιφέρειες αναμένουν αύξηση των επιπέδων στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2024.

Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής (16%), σημειώνοντας άνοδο 2 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 4 μονάδες από το 3ο τρίμηνο του 2023.

Ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (29%), σημειώνοντας άνοδο 7 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και 12 μονάδων από πέρυσι. Αυτό το τρίμηνο εντοπίζονται οι χαμηλότερες προθέσεις που καταγράφηκαν σε μεγάλες εταιρείες με 250-999 εργαζομένους για πάνω από δύο χρόνια, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022 όταν ήταν -1%.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

Σε παγκόσμια κλίμακα οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν αμετάβλητες από το προηγούμενο τρίμηνο στις 22 μονάδες. Το 42% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπουν μείωση ενώ το 35% καμία αλλαγή. Υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων εντοπίζονται στην Κόστα Ρίκα (35%) και πιο αδύναμες σε Ρουμανία και Αργεντινή (3%).

Στις ΗΠΑ (30%) οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν κατά 4 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Ομοίως, ο ρυθμός προσλήψεων της Κίνας (28%) επιβραδύνεται για άλλο ένα τρίμηνο (-4), ενώ η Ινδία (30%) «βλέπει» την πρώτη σημαντική πτώση (-6) από πέρυσι.

Συγκριτικά, η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (18%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (22%) αναφέρουν βελτίωση των προσδοκιών απασχόλησης από το προηγούμενο τρίμηνο.

* Εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης

Σχετικά με την Έρευνα

Στην έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το 3ο τρίμηνο του 2024, συμμετείχαν 40.374 εργοδότες σε 42 χώρες και επικράτειες. Στους ερωτηθέντες τέθηκε ένα ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook) που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό, είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™

Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρεία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα, βρίσκουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των “brands” μας - Manpower®, Experis® και Talent Solutions® - δημιουργεί ουσιώδη αξία για τους υποψηφίους και πελάτες σε 75 χώρες εδώ και 70 χρόνια. Είμαστε αναγνωρισμένοι για την εταιρική μας ποικιλομορφία - ως μια από τις καλύτερες εταιρείες που δίνουν έμφαση στις γυναίκες, αλλά και στην ενσωμάτωση, στην ισότητα και την αναπηρία. Το 2023 η ManpowerGroup® ανακηρύχθηκε για 15η φορά ως μια από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο– επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ως εργασιακό προορισμό επιλογής για ταλέντα σε ζήτηση.

Η ManpowerGroup στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998, όπου μέσα από το δίκτυο 2 υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων εντοπίζει σε όλο το φάσμα των βασικών κλάδων της οικονομίας, αξιολογεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται τα ταλέντα. Η ManpowerGroup Ελλάδας είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας.

Για εταιρείες: www.manpowergroup.gr

Για υποψήφιους: www.manpower.gr

Ακολουθήστε μας: ManpowerGroup Greece
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
θέσεις εργασίας, Έρευνα, Εργαζόμενοι, Εργοδότες, προοπτικές απασχόλησης