20/05/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: Μια επιβαλλόμενη απάντηση στον κ. Χατζηδάκη και στην ΑΑΔΕ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αλλά και η ΑΑΔΕ απαντώντας σε επιστολή της ΠΟΦΕΕ, που, απλά περιέγραφε τις δυσλειτουργίες της εφαρμογής για τις φορολογικές δηλώσεις, και δεν αμφισβητούσε στο παραμικρό την κυβερνητική πολιτική, εξαπέλυσαν επίθεση, λοιδορώντας και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων σκληρά εργαζομένων επαγγελματιών Λογιστών-Φοροτεχνικών. Είναι φανερό ότι στην εφαρμοζόμενη πολιτική τους ούτε τις ελάχιστες παρατηρήσεις των μέχρι τώρα «συνεργατών» τους δεν μπορούν να ανεχτούν!

Εδώ και καιρό η ένωση μας έχει θέσει στις συναντήσεις, με αρμοδίους, θέματα που μας απασχολούν, έχει προτείνει λύσεις, αλλά απορρίφτηκαν συλλήβδην, με την αιτιολογία «η πολιτική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, δεν αλλάζει».

Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Χατζηδάκης, καλούσε τον κλάδο να αναλάβει τις ευθύνες του (!) βάζοντας μάλιστα και στοιχήματα ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων!

Ο ίδιος και οι Υπηρεσίες τις οποίες ελέγχει και εποπτεύει, όμως δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους μιας και αδιαφορούν εδώ και χρόνια να οργανώσουν, προγραμματίσουν και υλοποιήσουν με στοιχειώδη επάρκεια την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αλαζονεία τους.

Είναι προφανές ότι αυτές οι δημόσιες αλαζονικές και υβριστικές για τον κλάδο δηλώσεις, στοιχειοθετούν ευθεία επίθεση στους Λογιστές με προφανή σκοπό να αποσείσουν τις δικές τους σοβαρότατες ευθύνες με πράξεις και παραλείψεις.

Στις σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι του «κάνει εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος» αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις και λάθη στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις οι οποίες σημειωτέον είναι καθεστώς από το 2014!

Να τον πληροφορήσουμε (γιατί κάνει πως δεν γνωρίζει), ότι κάθε χρόνο τα ίδια ακριβώς προβλήματα παρουσιάζονται και η αποκλειστική ευθύνη για αυτά ανήκει στον ίδιο και τους προκάτοχους του.

Ας πληροφορηθεί ότι από το 2014 κάθε χρονιά οι μάχιμοι λογιστές διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και την αβελτηρία της εκάστου πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, του συναρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε (πρώην ΓΓΔΕ).

Κανενός είδους σοβαρότητα και καμία υπευθυνότητα δεν ανιχνεύεται στις πρακτικές και την λογική του κ. υπουργού και του κ. Διοικητή.

Οι αναφορές περί «δημιουργίας εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων» είναι απαράδεκτος εμπαιγμός και επαίσχυντη κοροϊδία που δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά από τον λογιστικό κόσμο.

Η από επιλογή « ανικανότητα» τους, οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους σε εξάντληση των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών και δυστυχώς ως κλάδος είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μετράμε νεκρούς συναδέλφους που δεν άντεξαν την απίστευτη πίεση.

Η επίθεση του Χατζηδάκη και της ΑΑΔΕ απέναντι στον κλάδο μόνο τυχαία δεν είναι. Η ΕΦΕΕΑ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι ο κλάδος μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικότερα, δέχονται πολύπλευρη επίθεση.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης, Θεοχάρης και άλλοι παρατρεχάμενοι, μόνο τυχαία δεν βρίσκονται στις θέσεις τους, όπως κάποιοι θεωρούν. Απλά στη συγκεκριμενη στιγμή θεωρούνται οι πιο κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά.. Από τη μια να μαζέψουν φόρους, αφαιμάσσοντας το λαό όσο πιο γρήγορα γίνεται, κι από την άλλη να μειώσουν κόστος και φόρους στις μεγάλο- επιχειρήσεις, και να κλείσουν τους μικρούς. Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο.

Είναι προφανές μετά και από αυτή την σκαιή συμπεριφορά του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που συμπλέει στην ίδια κακοποιητική πρακτική απέναντι στον κλάδο ότι καμία λογική «συνεργασίας» δεν είναι δυνατόν να νοηθεί και να γίνει ανεκτός ως τρόπος διαπραγμάτευσης του κλάδου με την Φορολογική Αρχή.

Οι καιροί «yesmen» και της λογικής των «συνεργατών» που υπηρετούν συνδικαλιστικές ηγεσίες για μας τέλειωσαν.

Ο κλάδος των λογιστών διαθέτει αυτονομία, απαιτεί σεβασμό της αξιοπρέπειας του και δεν αποδέχεται επ ουδενί την σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το Υπουργείο και η Α.Α.Δ.Ε οδηγώντας στην υποτέλεια και την ανυποληψία τον λογιστικό κόσμο.

Έχουν επιλέξει να έρθουν σε σύγκρουση με τον κλάδο μας και ο λογιστικός κόσμος οφείλει να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση με την αρμόζοντα τρόπο.

Συνδικαλιστική δράση με διεκδίκηση και αγώνα για τα συμφέροντα και τα δίκαια του κλάδου.

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εκφράσει την οργή και αγανάκτηση των μάχιμων λογιστών και να δώσει αγωνιστική διέξοδο.

Το Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α οργανώνει σύσκεψη δια ζώσης στην Αθήνα και διαδικτυακά , σύσκεψη το Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 10.30πμ.

Προτείνουμε να οργανωθεί πανελλαδική κινητοποίησητο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Διεκδικούμε:

1. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30/9/2024.

2. MY DATA: Αποστολή στην Α.Α.Δ.Ε μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.

3. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

4. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα» των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ. Ανάκληση της απόφασης 1020/24.

5. Πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας με βάση τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα ιατρικά πρωτόκολλα. Επιπλέον για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας, χορήγηση επιδόματος ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.

6. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές.


Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου

H γενική γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, Υπουργός Οικονομικών, ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Λογιστές-φοροτεχνικοί