29/04/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΠΑΕΛΟ: Δελτίο Τύπου για την ολοκλήρωση του συνεδρίου 2nd Digital Accounting Conference

Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 24/4/2024 το 2nd Digital Accounting Conference που διοργάνωσε διαδικτυακά η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών Οικονομολόγων.

Την εκδήλωση συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι Νεφέλη Ράντου Νικος Υποφαντης.

Θέμα: Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, οι αλλαγές που επιφέρει στο Επάγγελμα του οικονομολόγου-λογιστή, και πως αυτό θα εξελιχθεί την επόμενη ημέρα.

Το συνέδριο περιελάμβανε τις εξής 6 ενότητες με τα παρακάτω θέματα:

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

Πόσο και πώς έχει αλλάξει το επάγγελμα του λογιστή στη νέα ψηφιακή εποχή και πόσο σημαντική είναι η συνδρομή του στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης;

2η ΕΝΟΤΗΤΑ

Πως συνδυάζουμε στην σημερινή εποχή την επιχειρηματικότητα και τον λογιστή;

3η ΕΝΟΤΗΤΑ

Ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν άμεσα το λογιστικό επάγγελμα. Ψηφιακή κάρτα εργασίας, νέο ΕΡΓΑΝΗ και Mydata.

4η ΕΝΟΤΗΤΑ

Συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου και τα συζητάμε.

5η ΕΝΟΤΗΤΑ

Η δια βίου εκπαίδευση των λογιστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαρκή τεχνογνωσία των λογιστών και συνδέεται άρρηκτά με την δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, σημαντική πρόκληση σήμερα για τον κλάδο.

6η ΕΝΟΤΗΤΑ

Οι αλλαγές που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός σίγουρα διαφοροποιούν τις εργασίες του λογιστηρίου και του λογιστικού γραφείου.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΑΕΛΟ κος Λάμπρος Μπέλεσης. Μετά τοποθετήθηκε η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΠΑΕΛΟ κα Μαρία Σκοτάδη.

Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Θεοχάρης απεύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Αρχικά ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για την προσπάθεια που κάνει η ΠΑΕΛΟ για να ενημερώνει για τις νέες εφαρμογές που έχει επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Και αναφέρθηκε στην συνέχεια στα εξής:

Στην άρση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων στα απλογραφικά κατά τον έλεγχο κάτι που βοηθά και λογιστή αλλά και επιχειρηματία και αρχίζει να δείχνει και κάποια από τα πλεονεκτήματα του my data.

Για τα POS τόνισε ότι ο δρόμος έχει χαραχθεί πλέον δεν θα δοθεί άλλη παράταση και αγγίζουν ελάχιστα τους λογιστές αφού κυρίως αφορά τις επιχειρήσεις και τους τεχνικούς.

Για τις δηλώσεις τόνισε ότι ήδη το υπουργείο δίνει προκαταβολικά τις ήμερες καθυστέρησης ανοίγματος της εφαρμογής και ότι η φετινή καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην νέα νομοθεσία προσδιορισμού του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Κλείνοντας τόνισε την καθημερνή προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών από το υπουργείο σε όλη αυτή την νέα προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα και ότι επίσης το υπουργείο θεωρεί τους λογιστές συνεργάτες του.

Μετά τον υπουργό υπήρξε σχετική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΠΑΕΛΟ κου Δουκέρη.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ κος Κόλλιας στην τοποθέτηση του αφού ευχαρίστησε την ΠΑΕΛΟ για την πρόσκληση τόνισε ότι χαίρεται ιδιαίτερα να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της γιατί η επιστημονικότητα και το γνωστικό επίπεδο της ομάδας αλλά και των καλεσμένων της πάντα δίνει σωστή ενημέρωση και σωστά συμπεράσματα και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του κάδου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Νίκου Υποφάντη λέγοντας τα εξής:

Πρώτα από όλα μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λογιστικά γραφεία για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή εποχή και τόνισε ότι το ΟΕΕ βρίσκεται δίπλα τους με συνεχής παρεμβάσεις και προτάσεις.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων και στο γεγονός ότι η πλατφόρμα των δηλώσεων την ημέρα του συνεδρίου 24/4 δεν είχα ανοίξει ακόμη κάτι που δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ροή εργασιών των λογιστικών γραφείων και ότι το ΟΕΕ έχει επαναφέρει την αρχική του τοποθέτηση για αυστηρό τετράμηνο πλαίσιο λειτουργίας της εφαρμογής με δεδομένο όμως ότι όταν ανοίγει η πλατφόρμα δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα εκ μέρους του δημόσιου τομέα.

Για το θέμα της Δέουσας Επιμέλειας ο Πρόεδρος υπενθύμισε όσα είχαν ειπωθεί σε προηγούμενη εκδήλωση της ΠΑΕΛΟ και την πρόταση του ΟΕΕ ο 4557 να εφαρμοσθεί και στον κλάδο μας όπως εφαρμόζεται σε άλλους κλάδους με αρμόδιο επιβολής ποινών το ΟΟΕ και τόνισε ότι θεωρεί ότι η πρόταση θα υλοποιηθεί άμεσα.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα όρια υπογραφών και είπε ότι ήδη έχουν μειωθεί με στόχο να φθάσουν στο μηδέν και ότι πιστεύει ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί και θα υλοποιηθεί σε σύντομο βάθος χρόνου.

Μετά τον πρόεδρο τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΛΣΑ κος Πολυγγερ και ο πρόεδρος του ΣΟΛΠ κος Ίσαρης οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν:

Μιχαλης Πόλυγγερ

Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου τόνισε ότι το επάγγελμα του λογιστή είναι ένας από του κρίκους σε μία αλυσίδα όπου επίσης μετέχουν οι πολίτες οι επιχειρήσεις και το κράτος και επομένως με βάση αυτό το κριτήριο πρέπει να προχωρούμε και να διεκδικούμε λύσεις.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες για την κατοχύρωση του επαγγέλματος κάτι που πρέπει να φθάσει στο σημείο της πλήρους κατοχύρωσης και φυσικά την υπογραφή των δηλωτικών υποχρεώσεων από το πρώτο ευρώ και θεωρεί ότι τα mydata είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει αυτό.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στον Νόμο 4557 και στις πρωτοβουλίες του ΛΣΑ για το θέμα αυτό καθώς και τα εργαλεία που προτείνει για αυτό ώστε να μην έχει κανένας συνάδελφος πρόβλημα μέχρι να αλλάξει ο νόμος.

Δημήτρης Ίσαρης

Αφού ευχαρίστησε την ΠΑΕΛΟ και την ομάδα της ευχήθηκε κάποια στιγμή να διοργανωθεί ένα συνέδριο δια ζώσης υπό την Αιγίδα του ΟΕΕ και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα εξής:

Για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων ταυτίσθηκε με τον κο Κόλλια και παράλληλα ανέφερε την πρόταση της επιτροπής του ΟΕΕ σύμφωνα με την οποία έχει ζητηθεί οι δηλώσεις φέτος να λήξουν στις 30/09.

Για τους συνδικαλιστές και τους συλλόγους ότι πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί κάτι από την σκεπή του ΟΕΕ και τέλος αναφερόμενος στις κατώτατες αμοιβές και στο γεγονός ότι η επιτροπή ανταγωνισμού δεν δέχθηκε την πρόταση του ΟΕΕ για ελάχιστες αμοιβές προανάγγειλε ότι με τον νέο κώδικα δεοντολογίας θα υπάρχουν ελάχιστες προτεινόμενες αμοιβές.

Στο τέλος του συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΠΑΕΛΟ αναφέρθηκε στην έρευνα της ΠΑΕΛΟ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της οποίας τα συμπεράσματα βρίσκονται παρακάτω:

Η πλειοψηφία αυτών που απάντησαν ήταν ηλικιακά μεταξύ 40-55 ετών και προέρχονταν από Αθήνα και Επαρχία το δε επίπεδο σπουδών τους ήταν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ήταν κυρίως Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

Ας δούμε όμως τις πλειοψηφικές απαντήσεις:

Σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο νόμος 4557 με δεύτερο την ψηφιακή γραφειοκρατία.

Για το μέλλον των λογιστικών γραφείων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα κλείσουν πολλά στο άμεσο μέλλον.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εταιρείες πληροφορικής θα αναλάβουν στο μέλλον τις εργασίες των λογιστικών γραφείων.

Επίσης η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να ορισθούν ελάχιστα όρια αμοιβών με πρωτοβουλία του ΟΕΕ.

Για την ψήφο στο ΟΕΕ των συναδέλφων υπάρχει απόλυτη ταύτιση ότι πρέπει να ψηφίζουν.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει λόγων των δυσκολιών του επαγγέλματος να υπάρξει συγχώνευση γραφείων η πλειοψηφία απάντησε ότι η ενδεικτική λύση είναι η δημιουργία δικτύων λογιστών.

Στο τι φταίει για τα προβλήματα του κλάδου η πλειοψηφία απάντησε ότι η βασική ευθύνη είναι δική μας γιατί δεν πιστεύουμε στην δύναμή μας.

Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη τους για την ΠΑΕΛΟ οι μισοί απάντησαν ότι είναι θετική η ουδέτερη.

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από τις γνώσεις των βοηθών τους απάντησαν ότι είναι πολύ λίγο και στο ερώτημα της ανεύρεσης προσωπικού απάντησαν ότι η ανεύρεση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δύσκολη.

Στις ενότητες από πλευράς ΠΑΕΛΟ μετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο Λάμπρο Μπέλεση, ο αντιπρόεδρος Τάσος Δουκέρης, η υπεύθυνη επικοινωνίας Μαρία Σκοτάδη και επίσης οι εκλεκτοί συνάδελφοι και μέλη της ΠΑΕΛΟ Ελισάβετ Μπλάτσιου, Παναγιώτης Ράγγος και Μαρία Παπαδάκη.

2η Ενότητα (10.45-12.00)

Στην ενότητα αυτή απαντήθηκαν τα ερωτήματα:

Τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαφοροποιούν σημαντικά τον ρόλο του λογιστή για την επιχείρηση. Ποια όμως είναι η άποψη των επιχειρήσεων και ποια αντίστοιχα η γνώμη των λογιστών για το θέμα;

Καλεσμένοι μας που μίλησαν για το θέμα: εκπρόσωποι των επιμελητηρίων αλλά και συνάδελφοι λογιστές. Τοποθετήθηκαν οι:

Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος ΕΕΠ

Νίκος Σοφιανός, μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ και υποψήφιος πρόεδρος

Σπύρος Σταυρούλας, πρόεδρος επιτροπής λογιστών ΕΕΑ

Σάντρα Γεράγγελου, αντιπρόεδρος ΛΣΑ

Αγαμέμνων Σταυρόπουλος, λογιστής Α’ Τάξεως

3η Ενότητα (12.15-13.40)

Ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν άμεσα το λογιστικό επάγγελμα. Ψηφιακή κάρτα εργασίας, νέο ΕΡΓΑΝΗ και Mydata.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι:

Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εργασίας

Αντώνης Ντίνος, Προϊστάμενος MYDATA στην ΑΑΔΕ

Βάλια Χριστακοπούλου, Πρόεδρος Φορολογικής Επιθεώρησης

Μαρία Χατζηαγγελίδη, ΓΓ του ΛΣΑ

Νίκος Σπυρόπουλος, CEO I-SPIRIT

Τάσος Δουκέρης, αντιπρόεδρος ΠΑΕΛΟ

4η Ενότητα (13.45-14.45)

Συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου και τα συζητάμε.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν:

Κώστας Κόλλιας, Πρόεδρος ΟΕΕ

Μιχάλης Πόλυγγερ, Πρόεδρος ΛΣΑ

Δημήτρης Ίσαρης, Πρόεδρος ΣΟΛΠ

Λάμπρος Μπέλεσης, Πρόεδρος ΠΑΕΛΟ

5η Ενότητα(15.00-16.15)

Η δια βίου εκπαίδευση των λογιστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαρκή τεχνογνωσία των λογιστών και συνδέεται άρρηκτά με την δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, σημαντική πρόκληση σήμερα για τον κλάδο.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν:

Ευγενία Παυλάκου, Επιστημονική Συνεργάτιδα Εργαστηρίων Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας ΟΠΑ

Μάρα Μαρινάκη, Διευθύντρια Achieve Performance Consulting Group

Αντώνης Ζαΐρης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΠΕ και καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολης Κύπρου

Δημήτρης Πανόπουλος, Επικεφαλής Τμήματος Ανάλυσης και τεκμηρίωσης της αγοράς εργασίας του Υπουργείου Εργασίας

Γιώργος Παππάς, Ορκωτος Ελεγκτής –Λογιστής και Εισηγητής στο ΙΕΣΟΕΛ

Κυριάκος Βαρνάβας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας KRS AE

Ενότητα 6η (16.20-17.30)

Οι αλλαγές που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός σίγουρα διαφοροποιούν τις εργασίες του λογιστηρίου και του λογιστικού γραφείου.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν:

Ιορδάνης Πέτρογλου, Alpha Logistiki

Θεοκλής Βασιλειάδης, Specisoft SA.

Μαρία Παπαδοπούλου,Fox accounting

Άννα Σπαθή, Acis Consulting

Ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΠΑΕΛΟ και κλείσαμε με επίλογο και συμπεράσματα.

H ΠΑΕΛΟ ευχαριστεί όλους τους καλεσμένους για την συμμετοχή τους στο συνέδριο και τονίζει ότι το συνέδριο είχε σκοπό να ακουστούν απόψεις να προκύψουν λύσεις και προτάσεις και να ενώσει όλες τις φωνές.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Συνέδριο, Λογιστές-φοροτεχνικοί