26/04/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: «Δεν επιτρέπουμε οι ζωές μας να είναι αντικείμενο στοιχήματος από κανέναν τζογαδόρο - Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας»

Κύριε υπουργέ, δεν επιτρέπουμε οι ζωές μας να είναι αντικείμενο στοιχήματος από κανέναν τζογαδόρο!!

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας!!

Μιλώντας σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις!

Αντίστοιχα ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι λογιστές και οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τα τέλη Ιουλίου. Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις ανοίγουν με δίμηνη καθυστέρηση με ευθύνη του υπουργείου!

Απαιτείται μεγάλο έλλειμμα ήθους και περίσσευμα θράσους να ανακοινώνεται η λήξη των φετινών φορολογικών δηλώσεων χωρίς καν να έχει ανοίξει το σύστημα, προεξοφλώντας μάλιστα ότι ουδεμία παράταση θα δοθεί, βάζοντας και στοίχημα μάλιστα με τους δημοσιογράφους!!

Είναι προφανές ότι αυτές οι δημόσιες αλαζονικές και υβριστικές για τον κλάδο δηλώσεις στοιχειοθετούν ευθεία επίθεση στους φορολογουμένους και τους Λογιστές με προφανή σκοπό να αποσείσουν τις δικές τους σοβαρότατες ευθύνες με πράξεις, παραλείψεις και τεράστιες ανεπάρκειες να οργανώσουν, προγραμματίσουν και υλοποιήσουν με στοιχειώδη ικανοποιητικό τρόπο την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι υπουργοί και η Φορολογική Αρχή όφειλαν να μεριμνήσουν ώστε τα έντυπα των δηλώσεων και οι οδηγίες υποβολής να είναι γνωστά από τον Νοέμβριο, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε θα ανοίξει η εφαρμογή και να μην το μαθαίνουμε την τελευταία στιγμή.

Έχουν καθήκον να διασφαλίζουν ότι θα έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι βεβαιώσεις (επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ) και οι φορείς του Δημοσίου να έχουν αποστείλει βεβαιώσεις χωρίς λανθασμένα στοιχεία.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί η κανονιστική εγκύκλιος για τον τεκμαρτό προσδιορισμό σε εφαρμογή του Ν.5073 που έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

Υποχρεούνται να λάβουν υπ όψιν τους ότι η εναρμόνιση των προγραμμάτων από τις εταίρες πληροφορικής προκειμένου να είναι σε θέση να υποβάλλουν τις δηλώσεις τα λογιστικά γραφεία απαιτεί χρόνο, ότι συνήθως το σύστημα αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα το πρώτο διάστημα πρώτες μέρες λειτουργίας και ότι αυτοί είναι σημαντικοί λόγοι που ο πρώτος μήνας (Μάιος) είναι διάστημα προσαρμογής.

Με τα δεδομένα αυτά ο μήνας Ιούνιος δεν αρκεί για να υποβληθεί όλος ο όγκος των δηλώσεων φυσικών και νομικών πρόσωπων.

Φυσικά για τον Ιούλιο δεν τίθεται θέμα να οριστεί καταληκτική ημερομηνία όταν είναι γνωστό ότι είναι μήνας ιδιαίτερα επιβαρυμένος για τα λογιστικά γραφεία λόγω υποβολής ΦΠΑ στα απλογραφικά βιβλία, και άλλων συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Ούτε συζήτηση για τον Αύγουστο μιας και είναι μήνας διακοπών για τους Λογιστές, και δεν πρέπει να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες δηλωτικών υποχρεώσεων.

Καλούμε το Υπουργείο να παρατείνει από τώρα την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε χρόνο ικανό που θα εξασφαλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη διαδικασία υποβολής και δεν θα επιβαρύνει για μια ακόμη υπέρμετρα τον λογιστικό κόσμο όπως συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια και έχει οδηγήσει τους Λογιστές στα όρια των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αλαζονική συμπεριφορά των κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοχάρη, απέναντι στον κλάδο και απαιτούμε:

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από την 30η Σεπτεμβρίου.

Κύριοι υπουργοί,

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας! Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε αναλάβει τις δικές μας!


Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου

H γενική γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Φορολογικές Δηλώσεις 2024