19/04/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Ν. Μηλαπίδης: Νέα υπουργική απόφαση για μισθωτές που δεν έλαβαν το επίδομα μητρότητας το 2022

Ο Γενικός Γραμματέας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη για τη νέα πλατφόρμα αίτησης της ειδικής παροχής μητρότητας.

Η ειδική παροχή μητρότητας, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, είναι μία παροχή ασφαλιστικού χαρακτήρα. Όσες μητέρες καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα δικαιούνται την παροχή με δυο προϋποθέσεις.

Οι μη μισθωτές και αγρότισσες θα πρέπει να έχουν λάβει από τον e ΕΦΚΑ την άδεια κύησης και λοχείας, για περίπου για τέσσερις μήνες και να είναι ασφαλιστικά ενήμερες ούτως ώστε μετά τη γέννα να μπορέσουν να απολαύσουν και το νέο επίδομα μητρότητας που, φτάνει τα 7.500 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 830 ευρώ επί 9 μήνες. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι ενήμερος μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει το όποιο χρέος και μετά να λάβει κανονικά την παροχή.

Το μέτρο ισχύει αναδρομικά για όσες κυρίες έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24/9/23 και η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα της ΔΥΠΑ εύκολα και γρήγορα χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Νέα απόφαση και άρση της αδικίας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα που δεν έλαβαν το επίδομα το 2022

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μηλαπίδης, σύντομα, έρχεται η υπογραφή ακόμα μιας υπουργικής απόφασης που αποκαθιστά ακόμα μία αδικία για τις μισθωτές εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπήρχαν κάποιες κατηγορίες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν έλαβαν το επίδομα μητρότητας και την επέκταση που είχε γίνει το 2022 και θα το λάβουν αναδρομικά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων