11/04/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Δ. Μιχαηλίδου: «Ασφαλιστική ικανότητα σε όλους όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ»

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο.

Για την Ασφαλιστική Ικανότητα

«Σήμερα, προχωράμε σε μία σημαντική αλλαγή: Όσοι συμπολίτες μας, και είναι χιλιάδες, έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ δεν θα λογίζονται πλέον ως ασφαλιστικά ανίκανοι. Προχωράμε λοιπόν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους έχουν καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και το ΚΕΑΟ μέχρι 100 ευρώ. Με αυτό το μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 70.000 συμπολίτες μας. Πριν από λίγους μήνες κάναμε μία μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν χρέη θα μπορούν μεν να καλύπτονται από το Δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Από αυτή τη μεταρρύθμιση υπήρχαν εύλογες εξαιρέσεις όπως οι πληττόμενοι από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές».

Για το δώρο του Πάσχα

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και το δώρο του Πάσχα το οποίο αυξάνεται στα 415 ευρώ. Η καταβολή του είναι υποχρεωτική και πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα επάνω και το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας αλλά και το επιίσομα ανεργίας που αυξήθηκε στα 510 ευρώ».

Για την πληρωμή των συντάξεων

«Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα πληρωθούν οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ και την Δευτέρα 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου».

Για την πλατφόρμα των Εργαζόμενων Συνταξιούχων

«Ανέλπιστη επιτυχία η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε έναν μήνα οι δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τις 64.000. Κι αυτοί δεν είναι συνταξιούχοι που μπήκαν τώρα στην εργασία αλλά άνθρωποι που εργάζονταν και δεν δηλώνονταν και ως εκ τούτου δεν ήταν εξασφαλισμένοι. Τώρα είναι και εξασφαλισμένοι και η σύνταξή τους προσαυξάνεται με αποτέλεσμα να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν. Πριν την λειτουργία της πλατφόρμας γνωρίζαμε ότι στη χώρα μας εργάζονταν 26.000 συνταξιούχοι. Από την ημέρα λοιπόν που καταργήσαμε την παρακράτηση του 30% στη συντάξεις, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έσπευσαν να δηλώσουν την απασχόληση τους».

Για τις Ευρωεκλογές

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας κάτι που αποδεικνύεται μεταξύ άλλων από τα εύσημα του διεθνούς Τύπου και της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Το διακύβευμα λοιπόν για τους πολίτες και για τη χώρα είναι ακριβώς αυτή η σταθερότητα. Και αυτό πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μην έχουμε αποχή. Να καταλάβουν οι πολίτες ότι η ψήφος είναι σημαντική και να πάνε να ψηφίσουν».


Upd. 12/4/2024 - Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα»

«Όσοι συμπολίτες μας έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ θα αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα», είπε από το βήμα της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 60 που αφορά στην παροχή Ασφαλιστικής Ικανότητας σε μικροοφειλέτες.

«Αναγνωρίζουμε», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «ότι αρκετοί, από τους 70.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 100 ευρώ, δεν το γνωρίζουν καν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί από τους μικροοφειλέτες χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ. Με τη ρύθμιση μας, με την οποία χορηγούμε ασφαλιστική ικανότητα σε όσους χρωστούν έως 100 ευρώ, κάνουμε ότι κάναμε και με την ασφαλιστική ενημερότητα».

«Είμαστε εδώ», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «για να ακούμε τους συμπολίτες μας και να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες εκείνες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Και το αποδεικνύουμε εμπράκτως κάθε μέρα». Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε επίσης πως όλοι όσοι μικροοφειλέτες χρωστούν έως 100 ευρώ με τη ρύθμιση αυτή θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν συνταγογράφηση και σε δομές του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δώρο Πάσχα, Συνταξιούχος που εργάζεται, Ασφαλιστική ικανότητα, Υπουργός Εργασίας