29/03/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΠΑΕΛΟ: Δελτίο τύπου για την εκδήλωση «myDATA ενημέρωση για την πορεία, την εξέλιξη και την επικαιροποίηση των ισχυόντων θεμάτων για το 2024»

Η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών Οικονομολόγων διοργάνωσε την Τετάρτη 27/3/2024 στις 17.00

Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα:

myDATA ενημέρωση για την πορεία, την εξέλιξη και την επικαιροποίηση των ισχυόντων θεμάτων για το 2024

Στην εκδήλωση καλεσμένο ήταν το στέλεχος της ΑΑΔΕ κος Αντώνης Ντίνος που μίλησε για την εξέλιξη και την επικαιροποίηση των τρεχόντων θεμάτων στο myDATA και στη συνέχεια απάντησε σε πολλά ερωτήματα που είχε συγκεντρώσει η ομάδα της ΠΑΕΛΟ.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό:

  • ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Χάρης Θεοχάρης
  • ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κος Γιώργος Πιτσιλής

Την εκδήλωση συντόνιζαν από πλευράς ΠΑΕΛΟ:

  • Ο Πρόεδρος Λάμπρος Μπέλεσης
  • Η Εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σκοτάδη

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και υπέβαλαν ερωτήματα τα μέλη της ΠΑΕΛΟ:

  • Παναγιώτης Ράγγος
  • Ελισάβετ Μπλάτσιου
  • Μαρία Παπαδάκη
  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος
  • Στέλιος Βουρβαχάκης
  • Ιορδάνης Πέτσογλου

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Θεοχάρης ανέφερε ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά στην επόμενη φάση που ενεργοποιεί το κλείδωμα του myDATA και αποτελεί σημαντική πρόκληση σε αυτό αυτό η υποβολή ΦΠΑ των απλογραφικών βιβλίων τον Απρίλιο.

Επίσης τόνισε ότι ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά οι διαφορές και στα έσοδα και στις δαπάνες και ζήτησε την βοήθεια των λογιστών, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επόμενη φάση.

Ευχαρίστησε τον λογιστικό κλάδο για την μεγάλη προσπάθεια και την διπλή δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής και πιστεύει ότι στο μέλλον ο κλάδος θα αποφορτιστεί από αυτή την διπλή δουλειά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας, ο οποίος θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό σύστημα από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα βιβλία τους στους φορολογικούς ελέγχους αν έχουν κάνει διαβίβαση στο myDATA.

Ο κύριος Υπουργός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την δυσκολία του όλου εγχειρήματος και ότι από την πλευρα του γίνεται προσπάθεια βελτίωσης με στόχο να γίνει ευκολότερη η δουλειά των λογιστών αλλά και παράλληλα να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Σε ερώτημα του Προέδρου της ΠΑΕΛΟ κου Μπέλεση αν θα υπάρξουν πρόστιμα απάντησε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμμόρφωση στην διαδικασία κλειδώματος στο 95% για να μιλάμε για πρόστιμα και αυτά θα αφορούν έσοδα και μη αντικρυζόμενα έξοδα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κος Πιτσιλής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πλέον το έργο έχει περάσει στην επόμενη φάση και το τέλος του δρόμου θα βρίσκεται στο σημείο που τα δεδομένα του myDATA θα συμφωνούν με τα δεδομένα της δήλωσης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν για τα νέα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού τα έσοδα έχουν ποσοστό 81% συμφωνίας δηλώσεων με μείωση κατά 2/3 του ποσού των αποκλίσεων στα έσοδα.

Επίσης τόνισε ότι κατά την ΑΑΔΕ ο ρόλος του λογιστή είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός για την εφαρμογή των myDATA και παράλληλα είναι απαραίτητη και η επιστημονικότητα αλλά και η γνώση των λογιστών σχετικά με την φορολογική νομοθεσία και την εφαρμογή της, ενώ προανήγγειλε άμεσα την εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕΛΟ τόνισε ότι κρατάει το γεγονός ότι πρόστιμα δεν θα υπάρξουν προς το παρόν, ότι σε λίγο καιρό δεν θα απαιτείται προσκόμιση των απλογραφικών βιβλίων σε ελέγχους, την σύντομη εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, ενώ στάθηκε στο σημείο της απουσίας των επιχειρηματιών από τις εκδηλώσεις myDATA, των επαγγελματικών επιμελητηρίων και επιχειρησεων.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κύριο Υφυπουργό, τον κύριο Διοικητή και τον κύριο Ντίνο για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΕΛΟ κα Σκοτάδη τόνισε ότι πιστεύει και ελπίζει ότι μόλις λειτουργήσει πλήρως η πλατφόρμα myDATA θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Τα μέλη της ΠΑΕΛΟ κατά την διάρκεια της συζήτησης τόνισαν το άγχος και την πίεση που ζει τον τελευταίο καιρό από την πανδημία και μετα ο κλάδος.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο στο κανάλι youtube ΠΑΕΛΟ εδώ.Ο Πρόεδρος

Λαμπρος Μπέλεσης

Ο Αντιπρόεδρος

Τάσος Δουκέρης

Τα μέλη της διοίκησης

Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Άννα Σπαθή

Γιώργος Φεσσάτος

Η εκπρόσωπος τύπου

Μαρία Σκοτάδηcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
myDATA, Λογιστές-φοροτεχνικοί