13/03/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΟΙΥΕ: «Εργασία με μπλοκάκι στις ψηφιακές πλατφόρμες - Νίκη των συνδικάτων η έγκριση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας»

Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν επιτέλους την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Εργασία μέσω ψηφιακών πλατφορμών, αφού οι Υπουργοί Εργασίας της Ελλάδας και της Εσθονίας, μετά από μεγάλες πιέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στη συνάντηση Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. (11.3.2024) άλλαξαν τη στάση αποχής τους, ψηφίζοντας τελικά υπέρ της έκδοσης της Οδηγίας σε αντίθεση με τη στάση που κρατούσαν έως τώρα η Γαλλία και η Γερμανία.

Τα ελληνικά συνδικάτα (ΓΣΕΕ) αλλά και η Ομοσπονδία μας, μέσω της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης UNI–Europa της οποίας είναι μέλος, αλλά και σωματεία, είχαν κινητοποιηθεί για να ξεμπλοκάρουν την αρνητική στάση των τεσσάρων χωρών (μεταξύ τους και η Ελλάδα) απέναντι στην Οδηγία.

Με το ξεμπλοκάρισμα αυτό, 4 περίπου εκατομμύρια εργαζόμενοι που εργάζονται με το ειδικό καθεστώς, μέσω ψηφιακών πλατφορμών, πρόκειται να αποκτήσουν επιτέλους ελάχιστους βασικούς μισθούς και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αφού πλέον θα θεωρούνται εξαρτώμενοι μισθωτοί και όχι (ψευδώς) αυτοαπασχολούμενοι.

Η Οδηγία που θα εκδοθεί μετά την έγκρισή της από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αναγνωρίζει κατ΄ αρχάς το τεκμήριο της εξαρτημένης εργασίας, ενώ στις περιπτώσεις της αυτοαπασχόλησης το βάρος της απόδειξης θα το φέρουν οι εργοδότες.

Η Οδηγία θα αναγνωρίζει επίσης τον ρόλο των εργατικών συνδικάτων σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ζητημάτων όπως η διαχείριση αλγορίθμων στο χώρο εργασίας, απαγορεύσεις επεξεργασίας και χρήσης συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων, που συνδέονται με διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ, ακόμα και απαγορεύσεις χρήσης ιδιωτικών συνομιλιών ή οιονδήποτε πληροφοριών οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά τις εργασιακές δραστηριότητες.

Στον απόηχο της συμφωνίας αυτής, η ΟΙΥΕ δηλώνει ότι:

Θα εντείνει τις προσπάθειές της για την κατάργηση κάθε τεκμηρίου, κατά της μισθωτής – εξαρτημένης εργασίας, όπως αυτά που προβλέπει ο νόμος 4868/21, που καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία, για τους εργαζόμενους με το ειδικό καθεστώς στις ψηφιακές πλατφόρμες.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Οδηγία, ΟΙΥΕ, Ψηφιακή πλατφόρμα