22/02/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατολόγος

Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και φορέων για τον κατώτατο μισθό

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καλεσμένος στον ANT1, σχολιάζει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και φορέων για τον κατώτατο μισθό.

Δείτε το σχετικό video εδώ.

Κατώτατος μισθός

Οι εκθέσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων

 • Τράπεζα της Ελλάδος: +4% (μισθός 811 ευρώ)

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, καθώς και την παραγωγικότητα της εργασίας καταλήγει σε μια αύξηση της τάξης του 4%.

 • ΙΝΣΕΤΕ (Σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων: +5% (μισθός 820 ευρώ)

Δηλαδή στο ύψος της αύξησης των κλαδικών μισθών στον τουρισμό που περιλαμβάνει και η κλαδική σύμβαση στον κλάδο

 • ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ: Κοντά στον πληθωρισμό του 2023 (πέρσι ήταν +3,5%)

Οι μικρομεσαίοι βάζουν στο τραπέζι και το ζήτημα του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης, διότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνεται και ο ελάχιστος φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες.

Ο νόμος προβλέπει ως ελάχιστο κατώφλι φόρου το 12πλάσιο του κατώτατου μισθού – Οπότε η αύξηση του μισθού οδηγεί σε αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος και συνεπώς σε αύξηση του ελάχιστου φόρου.

Οι μικρομεσαίοι δίνουν έμφαση στις τάσεις του πληθωρισμού που δεν εμφανίζουν αποκλιμάκωση τουλάχιστον στα τρόφιμα και δυσχεραίνουν την κατάσταση των χαμηλόμισθων νοικοκυριών. Ζητούν ακόμη μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.

ΕΣΕΕ: Η εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου αναφέρει στο υπόμνημά της ότι η κατανάλωση μειώθηκε σε πολλούς κλάδους ( ρούχα , έπιπλα) ενώ το νέο καθεστώς φορολόγησης βάσει τεκμηρίων με γνώμονα τον κατώτατο μισθό πλήττει της επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν υψηλότερη αύξηση των κατώτατου μισθού.

Μια σημαντική πέραν του ύψους του πληθωρισμού αύξησης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί με ενισχυτικά μέτρα κυρίως προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 • ΣΕΒ: Κοντά στο +4%

Με βάση τον εκτιμώμενο πληθωρισμό του 2024, την ανάπτυξη του 2024 και την παραγωγικότητα της εργασίας.

 • ΓΣΕΕ: 908 ευρώ (+16,5%)

Για να μην μειωθεί η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων

Σύμφωνα με τις εκθέσεις (ΓΣΕΒΕΕ) :

 • Σε σύγκριση με την ΕΕ, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, αποτιμώμενος σε ισοδύναμα αγοραστικής δύναμης, το 2023 βρέθηκε στην 11η θέση. Οι αυξήσεις δε, που δόθηκαν στην Ελλάδα από το 2019 ως το 2023 (18,2%) ήταν μικρότερες των μέσων ευρωπαϊκών (25,72%).
 • Με βάση την τρέχουσα διάρθρωση της αγοράς της μισθωτής εργασίας η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ωφελήσει περισσότερο τους εργαζόμενους νεότερης ηλικίας ενώ θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τους κλάδους εκείνους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εργαζομένων που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.
 • Επίσης, φαίνεται ότι το ύψος του μέσου μισθού δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 • Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το τελικό ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού προβλέπει μια αύξηση της τάξης του 6% με 6,5%, ώστε το μεικτό ποσό να αυξηθεί στα 827 ευρώ με 830 ευρώ.

Εφόσον ο μισθός κλειδώσει στα 830 ευρώ, αυτό σημαίνει:

 • Αύξηση μεικτού ποσού: 50 ευρώ
 • Αύξηση καθαρού ποσού: 40 ευρώ
 • Ο νέος καθαρός μισθός – σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου στα 830 ευρώ – θα ξεπεράσει το φράγμα των 700 ευρώ, και θα αγγίξει τα 707 ευρώ, από 667 ευρώ σήμερα.

Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.grcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κατώτατος μισθός, κοινωνικοί εταίροι