09/02/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: «Όλοι στη συγκέντρωση τη Παρασκευή 23/2/2023»

Όλοι στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕΑ την Παρασκευή 23/2/2023 στις 11.00 έξω από το υπουργείο οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας 10)

To Προεδρείο του Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α στις 7/2/2024 πραγματοποίησε εκ νέου συνάντηση με τον κ. Καουκη διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού οικονομικών κ. Θεοχάρη και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υ.Ο, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που είχε θέσει στην συνάντηση που είχε προηγηθεί στις 10/1/2024, καθώς επίσης και για τις νέες ρυθμίσεις που επήλθαν με την υπουργική απόφαση 1020 /24 σχετικά με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και τους διασταυρωτικους ελέγχους ανάμεσα στο Ε3 και τα διαβιβασθέντα my data.

Μεταφέραμε την αγωνία, τον έντονο προβληματισμό, αλλά και την δυσπιστία που υπάρχει στον κλάδο από τις ενέργειες του υπουργείου και της ΑΑΔΕ.

Οι απαντήσεις που λάβαμε:

 • Το αίτημα του κλάδου για την υποβολή στα my data μόνο των εσόδων απορρίφτηκε συνοπτικά. Για την αναστολή του κλειδώματος της περιοδικής ΦΠΑ δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση αφήνοντας να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης από την ηγεσία του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ.

Για το θέμα των καταχρηστικών και παράτυπων διασταυρωτικών ελέγχων ανάμεσα σε Ε3 και my data απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις.

 • Για την ασθένεια ενημερωθήκαμε ότι έχει αποσταλεί η σχετική ΚΥΑ στο Υπουργείο Εργασίας για να συνυπογραφεί αλλά θα προβλέπει μόνο όσα ατελή κατά την γνώμη μας ορίζει ο Νόμος. Τα αιτήματα μας για επιπλέον πρόβλεψη σχετικά με περιπτώσεις νοσηλείας σε νοσοκομείο λιγότερη των 3 ημερών, περιπτώσεις ατυχημάτων που δυσχεραίνει ή καθιστά αδύνατη την μετακίνηση, χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες που τα ιατρικά πρωτόκολλα επιβάλλουν μεγάλη αποχή από την εργασία ,την πραγματική αναγνώριση της ασθένειας εφ όσον υπάρχει αναρρωτική άδεια ή λοχεία μας απάντησαν ότι δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο Νόμο…
 • Επίσης σχετικά με το αίτημα για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας να χορηγείται επίδομα ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση. Σημειωτέον ότι ο Ν.5078/2023 ήδη προβλέπει 9μηνη επιδότηση μητέρας μη μισθωτής πέραν του τετραμήνου αδείας με επιδότηση (κύηση –λοχεία).
 • Κανένα νεότερο σχετικά με τον Ν.4557/2018 .Εν προκειμένω για το αίτημα για ανάκληση των εντολών ελέγχου σε συναδέλφους και καμία επιβολή προστίμου όπως προβλέπετε στο προσχέδιο του κανονισμού της ΑΑΔΕ για τους Λογιστές δήλωσαν άγνοια και μας παράπεμψαν στην νεοσυσταθείσα Επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα των Λογιστών.
 • Εξετάζεται το αίτημα χωρίς όμως να μας δοθούν χρονοδιαγράμματα και επακριβείς δεσμεύσεις για την δημιουργία πλατφόρμας ώστε να ενημερώνεται το Μητρώο πραγματικών δικαιούχων από το Μητρώο του Taxis καθώς και τα στοιχεία για την Τράπεζα της Ελλάδος από την πλατφόρμα του ΓΕΜΗ.
 • Στο αίτημα για δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων τουλάχιστον στο 1/3 του σημερινού ορίου η απάντηση ήταν ότι αυτό θα εξεταστεί στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Κ.Φ.Δ..
 • Για το θέμα των εκπρόθεσμων διακοπών σε νομικά πρόσωπα με βάση τον πραγματικό χρόνο και όχι με βάση την καταχώριση του ΓΕΜΗ πληροφορηθήκαμε ότι θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση και αναμένετε η σχετική απόφαση σε 1 μήνα.
 • Αναφορικά με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος το μόνο που μας είπαν ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να ανοίξει το σύστημα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, χωρίς καμία δέσμευση για την έκδοση εγκυκλίων, εντύπων κλπ.
 • Για την επίλυση του προβλήματος των μακροχρόνιων διεκπεραιώσεων υποθέσεων στην πλατφόρμα ‘’AITHMATA ‘’ μας πληροφόρησαν ότι «επίκειται» προκήρυξη θέσεων για στελέχωση των Δ.Ο.Υ..
 • Σχετικά με την ελεύθερη επίσκεψη των λογιστών στην Δ.Ο.Υ χωρίς ραντεβού ανέφεραν ότι υφίσταται η απόφαση ΔΔΑΔ Α 1147015 ΕΞ 10/12/2020 που επιτρέπει την είσοδο των Λ-Φ χωρίς ραντεβού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε έτσι η αλλιώς δεν θα υπάρχουν Δ.Ο.Υ. τον επόμενο χρόνο, επομένως το αίτημα μας είναι χωρίς ουσία.
 • Μονολεκτικά αρνητικές ήταν και απαντήσεις για τα αλλά αιτήματα όπως καθιέρωση αφορολόγητου, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αναπροσαρμογή φορολογικής κλίμακας και άλλα.

Για το θέμα των καταχρηστικών ελέγχων των Ε.Λ.Κ.Ε για το 2022 με κριτήριο τις διασταυρώσεις των εξόδων του Μdata όταν η προθεσμία για την διαβίβαση των εξόδων παρήλθε στις 31/1/2024 επικοινωνήσαμε και με την Διεύθυνση Ελέγχων της Α.Α.Δ.Ε όπου αφού αρχικά αρνήθηκαν ότι υπάρχουν τέτοιες εντολές και ότι΄΄ δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.. μας παρέπεμψαν να απευθυνθούμε στον Διοικητή και τον Γενικό Γραμματέα της Α.Α.Δ.Ε...

Γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επιλύσει τα προβλήματα που μας απασχολούν ούτε καν τα πιο απλά !!

Γνωρίζουμε πολύ καλά πια ότι οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν παρθεί και το σχέδιο της εξαΰλωσης των αυτοαπασχολούμενων λογιστών με την συγκέντρωση της δουλειάς μας στα χέρια λίγων είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση στον κλάδο και στο μέλλον του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις.

Μόνο η συλλογική δράση θα δώσει λύσεις στα προβλήματα μας.

Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτηση σε αγωνιστική δράση.

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης και κάθε μάχιμο συνάδελφο να σταθεί απέναντι στη προσπάθεια της κυβέρνησης και των μεγάλων εταιρειών του κλάδου να αφανίσουν τα μικρά λογιστικά γραφεία.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 23/2/2024 στις 11.00 πμ έξω από το υπουργείο οικονομικών.

Καλούμε τις ενώσεις όλης της χώρας να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις και εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στην επαπειλούμενη καταστροφή μας.

Διεκδικούμε:

1 MY DATA: Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.

2. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

3. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα » των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ. Ανάκληση της απόφασης 1020/24.

4. ανάκληση των καταχρηστικών εντολών ελέγχου για τα my data.

5. Πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας με βάση τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα ιατρικά πρωτόκολλα. Επιπλέον για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας , χορήγηση επιδόματος ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.

6. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές.

 • Φυσικά δεν μειώνουμε τη σημασία και των προβλημάτων που μας απασχολούν ως πολίτες , που η ένωση μας συνεχώς αναδεικνύει. Ζητήματα όπως η δυσβάστακτη ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και την ενέργεια ,οι πλειστηριασμοί, η διάλυση του συστήματος υγείας, η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και άλλα δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Για τους λόγους αυτούς συντονιζόμαστε με άλλες ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων και με άλλους κοινωνικούς φορείς και συμμετέχουμε στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 28/2/2024.


Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου

Η Γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, Λογιστές-φοροτεχνικοί