01/02/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: «Δεν κρατιούνται….»

Πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ο νόμος 5073/2023 πάρα την ομόθυμη αντίθεση του συνόλου σχεδόν των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών της χώρας. Μια από τις βασικές του διατάξεις ήταν η θέσπιση εξοντωτικών προστίμων για την μη έγκαιρη διαβίβαση των my data. Κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη του υπουργείου οικονομικών και της ΑΑΔΕ αλλά και άλλοι αυτοαποκαλούμενοι « συνεργάτες » της πολιτείας έσπευδαν να καθησυχάσουν τον κλάδο μας, μας έλεγαν να μην ανησυχούμε, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, η εγκύκλιος που θα βγει δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και άλλα τέτοια ωραία.

Μέχρι που «έσκασαν» οι πρώτες εντολές ελέγχου για αποκλίσεις στη χρήση 2022, και μάλιστα για τα έξοδα, ανάμεσα στο έντυπο δήλωσης Ε3 και στα my data. Τη στιγμή μάλιστα που η προθεσμία χαρακτηρισμού και διαβίβασης των εξόδων για το 2022 δεν έχει ακόμα παρέλθει.. Η ημερομηνία ελέγχου των αποκλίσεων γίνεται με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για τη χρήση 2022…

Η αξιοπιστία κυβερνητικών και άλλων στελεχών δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Η ηγεσία του κλάδου μας η ΠΟΦΕΕ αλήθεια τι έχει να πει, όταν στην πρόσφατη ΓΣ προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα είναι ελεγχόμενα και ότι τα my data δεν αφορούν τους λογιστές!!!

Καταγγέλλουμε την επαίσχυντη αυτή ενέργεια αυτή του υπουργείου και της ΑΑΔΕ στους λογιστές και στους επαγγελματίες της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η εφαρμογή των my data έχει τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες που αναγνωρίζεται κι από τους ίδιους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σκοπός τέτοιων ενεργειών είναι η τρομοκράτηση λογιστών και επιχειρήσεων να περάσει με κάθε τρόπο το αντιεπιστημονικό έκτρωμα των my data. Γνωρίζουμε επίσης ότι σκοπός της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ δεν είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής με τα my data, αλλά το τσάκισμα μέσω προστίμων για ανούσιες τυπικές παραβάσεις – αποκλίσεις των αυτοαπασχολούμενων λογιστών και μικρών επιχειρήσεων. Ξεκάθαρος σκοπός είναι η βίαιη συγκέντρωση της δουλειάς σε όλο και λιγότερα χέρια.

Καλούμε το υπουργείο οικονομικών και την ΑΑΔΕ να ανακαλέσουν έστω και τώρα, τις εντολές ελέγχου που έχουν εκδώσει για τις αποκλίσεις στα my data. Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για αποκλίσεις.

Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε συνάδελφο που έχει να αντιμετωπίσει έλεγχο ο ίδιος η πελάτης του για τέτοια περίπτωση και τον προτρέπουμε να ενημερώνει άμεσα την ένωση μας για κάθε του πρόβλημα

Διεκδικούμε:

1. MY DATA: Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.

2. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας

3. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα » των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ

Μόνο η συσπείρωση γύρω από την ένωση μας και ο ενωμένος αγώνας θα προστατέψουν το ψωμί μας.


Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου

Η Γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, Λογιστές-φοροτεχνικοί