29/11/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Α. Γεωργιάδης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Στις 6 Δεκεμβρίου κατατίθεται στο Κοινοβούλιο - Σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια»

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ACTION ΤΩΡΑ» με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στις 6 Δεκεμβρίου κατατίθεται στο Κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του θα ισχύσουν από 1η του χρόνου. Είναι ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο. Λύνει μία σειρά ζητημάτων, δεν λύνει ένα ζήτημα. Το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων. Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000 ή από τις 6.000 στις 10.000 αν είσαι αγρότης. Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται 12 ημερομίσθια το μήνα χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εύρεση εργατικού δυναμικού εν μέσω εορτών στα καταστήματα εστίασης και τουρισμού, όπου δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργαζομένους. Η ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν. Οι ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά – ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον, τον 2ο πυλώνα ασφάλισης και θα έχουμε μία τελείως καινούρια εικόνα».

Για το θέμα της ακρίβειας:

«Είμαι πολύ ευτυχής που μπαίνουν αυτά τα πρόστιμα υπό την έννοια του ότι πρέπει να ξέρει η αγορά ότι δεν μπορεί να είναι ασύδοτη. Και εγώ επί θητείας μου έβαλα πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα, τα μεγαλύτερα ως τότε στην ιστορία. Και ο κύριος Σκρέκας βάσει της νομοθεσίας μου και των εργαλείων που του άφησα, συνεχίζει αυτή την πολιτική. Και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό».

«Μακάρι να μην χρειάζονταν να βάλουμε κανένα πρόστιμο και να είναι φτηνές οι τιμές στα ράφια και ο κόσμος να μην περνάει δύσκολα. Αλλά σε αυτή την εποχή της πολύ μεγάλης πληθωριστικής κρίσης, η ρύθμιση για το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, υπάρχει για να βάζει ένα φρένο σε αυτές τις αυξήσεις. Τώρα, εάν με ρωτάτε αν με αυτό θα λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας, η απάντηση είναι όχι. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι κατά βάση εξωγενές. Ο πληθωρισμός έχει έρθει απέξω, έχει διάφορες αιτίες, από τις καραντίνες της εποχής του Covid και του πολύ χρήματος που κόπηκε τότε, μέχρι τον Πούτιν και την Ουκρανία».

«Ασυδοσία στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη γιατί οι νόμοι που έχουμε ψηφίσει είναι πάρα πολύ αυστηροί. Εξ ου και μπαίνουν αυτά τα πρόστιμα».

Για τις αντιδράσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο:

«Πιστεύω ότι με τον τρόπο που τελικά κατατέθηκε το νομοσχέδιο, οι βασικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στο δημόσιο διάλογο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Διότι και το τεκμαρτό εισόδημα γίνεται πιο εύκολα μαχητό, και μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος, και μειώνεται και η επιβάρυνση των φορολογικών συντελεστών στην υπερβάλλουσα του τεκμηρίου φορολογική δήλωση. Δηλαδή, οι βασικές ενστάσεις που ακούστηκαν θεραπεύτηκαν στην τελική κατάθεση του νομοσχεδίου. Όσον αφορά τους εργαζομένους συνταξιούχους, γιατί έχουμε το δικό μου νόμο που έρχεται την άλλη εβδομάδα, μέσα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο συμψηφισμός της σύνταξης με το τεκμαρτό εισόδημα. Που σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα επηρεαστούν από αυτό το νόμο. Άρα, νομίζω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πλέον είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, και το είδατε και στις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα αδικίας εδώ. Και δεν είναι ωραίο να υπάρχει αδικία. Όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει επί σειρά ετών μηδενικό εισόδημα κάτι δεν πάει καλά».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας εδώ.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ασφαλιστικό νομοσχέδιο, Υπουργός Εργασίας, Φορολογικό νομοσχέδιο