20/11/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΛΣΑ-ΠΑΕΛΟ για τη διοργάνωση του σεμιναρίου με θέμα: «myDATA: Διαδικασίες και υποχρεώσεις από 01/01/2024»

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών και η ΠΑ.Ε.Λ.Ο. διοργάνωσαν στις 16/11/2023, 17:00-20:30

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Με θέμα Mydata: Διαδικασίες και υποχρεώσεις από 01/01/2024

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι δύο πρόεδροι των συλλόγων

  • ΛΣΑ Μιχάλης Πόλυγγερ
  • ΠΑΕΛΟ Λάμπρος Μπελεσης

και οι εξειδικευμένοι σε θέματα Mydata εισηγητές

  • Νίκος Σπυρόπουλος CEO I-SPIRIT
  • Νικήτας Κατσαράς Διευθύνων Σύμβουλος SOFTONE SA

TA ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ HTAN

1. Πως θα τεκμηριώνεται η ταυτοποίηση του παραστατικού από την 01/01/2024 στην Mydata και τον έλεγχο

2. Ηλεκτρονική έκδοση Παραστατικών με QR code - Διαβίβαση νέων Παραστατικών στην Mydata

3. Μη διαβίβαση από εκδότη - Παράλειψη διαβίβασης και κλείδωμα δηλώσεων Φ.Π.Α.

4. Πως θα γίνονται οι διορθώσεις - Τί οφείλει να κάνει ο λήπτης-οντότητα

- Ημερομηνίες -Παραδείγματα

- Απώλεια διασύνδεσης

- Τρόποι αντιμετώπισης

5. Νέες διαδικασίες στην Διαβίβαση

- Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο

- Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής

- Δελτία Παραγγελίας

6. Δημόσιες συμβάσεις

eΔιασύνδεση P.O.S και ταμειακών μηχανών

7. Διαδικασία

- Οι νέες ημερομηνίες διαβίβασης

- Έως την 31/12/2023

- Από την 01/01/2024 και εφεξής

8. Διαβίβαση esend στην myDATA


Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησαν οι δύο πρόεδροι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα του κλάδου και τόνισαν την σπουδαιότητα των επερχόμενων εκλογών του ΟΕΕ, ενώ και οι δύο ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους με το ψηφοδέλτιο της ΔΗ.ΚΙ.Ο..

Μεταξύ άλλων ειπώθηκαν και τα εξής:

  • Πρόεδρος της ΠΑΕΛΟ κος Λάμπρος Μπέλεσης

Την τελευταία διετία έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους Συλλόγους Λογιστών - Φοροτεχνικών και το ΟΕΕ να εξωτερικευτούν τα προβλήματα του Κλάδου, που επηρεάζουν καθοριστικά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την Πολιτεία.

Η επιστημονική Ένωση ΠΑΕΛΟ έχει προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες, στα πλαίσια του ρόλου της και έχει πετύχει πολλά!

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 21οιυ αιώνα, η οποία προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία της, ξεφεύγοντας από τα προβλήματα που «φορτώθηκε» στο χρονικό διάστημα των μνημονίων και την έφεραν πίσω πολλές δεκαετίες.

Η επανεκκίνηση αυτή βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

- Στο ψηφιακό μετασχηματισμό

- Στην αναδιάρθρωση της οικονομίας

Για να προχωρήσουν, όμως, οι αλλαγές, είναι απαραίτητη η εμπλοκή πολλών κατηγοριών δραστηριοτήτων και επαγγελματιών.

Βασικός πυρήνας είναι το επάγγελμα του Οικονομολόγου Λογιστή- Φοροτεχνικού, καθώς είναι βέβαιο ότι σχεδόν όλες οι σημαντικές αλλαγές θα περάσουν μέσα από αυτό.

Αντιληπτή, λοιπόν, είναι ότι η σπουδαιότητα του επαγγέλματός μας και η αναβάθμισή του περνάει μέσα από τον βασικότερο πόλο που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Τα μέλη του ΟΕΕ δεν είναι μόνοι οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί, αλλά γενικότερα οι πτυχιούχοι οικονομικών σχολών που είναι απασχολούμενοι σε διάφορους Κλάδους.

Προκύπτει λοιπόν αδήριτη ανάγκη να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι Λογιστές- Φοροτεχνικοί, ώστε να προκύψει καλύτερο μέλλον για το επάγγελμα.

Από τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα προκύψει Διοίκηση για την επόμενη κρίσιμη τετραετία.

Πρέπει όλοι να επιλέξουμε συναδέλφους που έχουν προσφέρει και προτίθενται να προσφέρουν μέσα από τη δράση τους χρήσιμες υπηρεσίες για τον Κλάδο και να επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις. Αυτοί θα είναι και η εγγύηση έξω και πέρα από εμπάθειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις!

  • Ο Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, Μιχάλης Πόλυγγερ:

Τόνισε την αναγκαιότητα κοινής δράσης όλων των Φορέων των Οικονομολόγων Λογιστών – Φοροτεχνικών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης κατοχύρωση του επαγγέλματος, με αναφορά στο περιεχόμενο, στην αμοιβή και στην εξασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων της απεργίας, της ασθένειας και της αναψυχής.

Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο διακριτό ρόλο που πρέπει να εξασφαλιστεί για το επάγγελμα, λόγω της καθοριστικής συμμετοχής του στο οικονομικό γίγνεσθαι και στα έσοδα της χώρας μας.

Σχετικά με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και ειδικά των φορολογικών, αναφέρθηκε ότι δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο διχασμού των επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών, αλλά αφετηρία για την ανέλιξη και αναβάθμιση της ποιότητας της εργασίας και των αμοιβών τους.

Είναι προφανές, ότι στην νέα εποχή για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω χρειάζονται δραστικές ουσιαστικές ενέργειες για την απλοποίηση και την εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να μετασχηματιστεί ο ρόλος του επαγγελματία Λογιστή – Φοροτεχνικού από καταχωρητικός και εκτελεστικός, σε συμβουλευτικό, απαραίτητο και χρήσιμο συνεργάτη κάθε επιχείρησης και πολίτη, αλλά και ταυτόχρονα σε ισότιμο συνομιλητή της Πολιτείας.

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε για την πλατφόρμα Mydata και διαπιστώθηκε ότι, χωρίς τις ουσιαστικές ενέργειες και την αποδοχή των προτάσεων του Κλάδου για την απλοποίησή της, το έργο δεν θα εκπληρώσει τις προσδοκίες για τις οποίες παράχθηκε, με αποτέλεσμα τη λήψη οριζόντιων και άδικων μέτρων, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία φορολογικά έσοδα.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΛΣΑ, Μιχάλης Πόλυγγερ, επισήμανε στους συναδέλφους την αναγκαιότητα συναδελφικής αλληλεγγύης, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας αλλά και την υποχρέωση ενεργής συμμετοχής όλων μας στις διαδικασίες και στην εκπροσώπηση του Κλάδου.

Πρέπει ο κάθε συνάδελφος να κατανοήσει πλήρως ότι η δράση μέσα από τους κοινωνικούς Φορείς αλλά κυρίως τις επαγγελματικές δομές είναι απαραίτητη. Και αυτό είναι το μοναδικό όπλο με το οποίο εξασφαλίζεται καλύτερο μέλλον τόσο για τον Κλάδο, όσο και για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και για την οικονομία.

Ζητάμε αποφασιστικά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στις 10/12/2023 και την ανάδειξη συναδέλφων με το κριτήριο της προσφοράς και της αξιολόγησης της δράσης τους.

Μόνη μας επιλογή η δράση! Μόνη μας δύναμη η συμμετοχή!


Για τον ΛΣΑ

Μιχάλης Πόλυγγερ

Πρόεδρος

Για την ΠΑΕΛΟ

Λάμπρος Μπελεσης

Πρόεδροςcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Σεμινάριο, ΛΣΑ, myDATA, Εκλογές ΟΕΕ 2023