14/11/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: «Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει!!»

Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει!!

«…η εκτεταμένη παρουσία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό …». (Από την ομιλία του διοικητή της ΤτΕ στην τελευταία ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ)

Τα σχέδια της κυβέρνησης για προσδιορισμό ελάχιστου κέρδους στους ελευθέρους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις είναι μια ευθεία επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και τις ζωές μας.

Στο σύνολο των μικρών επιχειρήσεων που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν οικονομικά από τις πολιτικές που μείωσαν δραματικά το εισόδημα τους , την πανδημική κρίση του κορονωιου και τις συνέπειες της, την ενεργειακή λαίλαπα που αύξησε κατακόρυφα τα κόστη λειτουργίας , τα διαρκώς αυξημένα επιτόκια που επιβαρύνουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων και τον καλπάζοντα πληθωρισμό που οδηγεί σε διαρκή και ύφεση, έρχεται η κυβέρνηση και δίνει την χαριστική βολή.

Προτάσσοντας το επικοινωνιακό αφήγημα περί καταστολής της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών επιλέγει να γυρίσει το φορολογικό σύστημα στην εποχή της Τουρκοκρατίας επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο, καταστρατηγώντας κάθε έννοια φορολογικού δικαίου.

Παράλληλα απεμπολει το καθήκον που τις επιτάσσει η συνταγματική επιταγή για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών αφήνοντας στο απυρόβλητο το λαθρεμπόριο καυσίμων ευνοώντας την φορολογική ασυλία των Τραπεζών που ενώ το 2022 παρουσίασαν κέρδη 4,75 δις δεν πληρώνουν φόρο λογω του αναβαλλόμενου φόρου έως το 2040, την αποφυγή φορολόγησης για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ,την αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποκάλυψη των 140 δις που κρύβονται σε offshore εταιρίες και μια σειρά ρυθμίσεων και απαλλαγών που ωφελούν τις ελίτ του τόπου. Στην οικονομική κρίση που έχει ήδη αρχίσει η κυβέρνηση προετοιμάζει του συνήθεις υπόπτους (τους μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους, αυταπασχολούμενους και μικρά λογιστικά γραφεία) να αναλάβουν αυτό το κόστος. Ενώ παράλληλα να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου με φοροπαλλαγές και επιχορηγήσεις. Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να πάψουν να υπάρχουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Γιατί η κυβέρνηση δρομολογεί όλα αυτά ; Μήπως από ανικανότητα; Μήπως ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής; Μήπως οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου η τα my data δεν είναι αποδοτικά;

Όχι!! Τίποτα από τα παραπάνω. Απλά θέλει γρήγορα και άμεσα να επέλθει ο «οικονομικός θάνατος» των αυτοαπασχολουμένων!!

Μπροστά σε αυτή την κατάφωρα βλαπτική για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορολογουμένων συμπεριφορά της κυβέρνησης οι μάχιμοι επαγγέλματος Λογιστές-Φοροτεχνικοί δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι.

Αναλογιζόμενοι τον ρόλο μας βρισκόμενοι στην πλευρά των μικοεπιχειρήσεων που μονίμως πλήττονται από τα νέα φορολογικά ή ασφαλιστικά μέτρα ενώνουμε την φωνή μας με τους αντίστοιχους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και συντασσόμαστε ο μέτωπο των επαγγελματικών κλάδων που αντιδρούν στην νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης.

Μετά την συμμετοχή της Ε.Φ.Ε.Ε.Α στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το Δ.Σ της Ένωσης θα οργανώσει δράσεις και κινητοποιήσεις με σκοπό να ενημερώσει κατ αρχήν την κοινή γνώμη για τα νέα επαίσχυντα φορολογικά μέτρα και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Οικονομία της χώρας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις, Φορείς των επιστημονικών κλάδων και μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους θα συντονίσουμε την δράση μας με σκοπό να κλιμακωθεί η αντίδραση και η διαμαρτυρία απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης και κάθε μάχιμο συνάδελφο να συστρατυευθει σε αυτή την προσπάθεια γιατί οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα πλήξουν άμεσα τα συμφέροντα του κλάδου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις.

Μόνο η συλλογική δράση θα δώσει λύσεις στα προβλήματα μας.

Το Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α καλεί σε συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το υπουργείο οικονομικών.

Διεκδικούμε:

1. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το φορολογικό νομοσχέδιο

2. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας

3. . Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος

4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

5. Δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων τουλάχιστον στο 1/3 του σημερινού ορίου

6. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην υγεία στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας

7. Άμεση απενεργοποίηση του ν 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του . Ανάκληση των εντολών ελέγχου. Καμία επιβολή προστίμου για τον Ν. 4557/18.

Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου


Η Γενική Γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, Αυτοαπασχολούμενος, Επαγγέλματα > Ελεύθερος Επαγγελματίας, Λογιστές-φοροτεχνικοί