03/10/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Α. Γεωργιάδης: Σημεία συνέντευξης του Υπουργού για τις αυξήσεις στους μισθούς, την ακρίβεια και τις επικουρικές συντάξεις

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

Για τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις:

«Ο κυριότερος λόγος που φέραμε δυο χρόνια νωρίτερα το «ξεπάγωμα» των τριετιών, δηλαδή του επιδόματος προϋπηρεσίας, είναι ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε απολύτως ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα. Για εμένα, από όλα τα μέτρα που πήραμε την εποχή των μνημονίων, το πιο επώδυνο μέτρο και ίσως και το πιο ανήθικο ήταν η περικοπή των συντάξεων. Διότι «χαλάσαμε» το ρυθμό της ζωής ανθρώπων που πια δεν μπορούσαν εύκολα να εργαστούν. Άρα, εκεί ήταν πολύ δύσκολο. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, ήταν αναπόφευκτο αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Η Κυβέρνησή μας, έρχεται τώρα και δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση στις συντάξεις μετά από πάρα πολλά χρόνια. Άρα, προσπαθούμε σιγά-σιγά στο μέτρο που μπορούμε, να το θεραπεύσουμε και δίνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επίδομα προσωπικής διαφοράς στους δικαιούχους για να μην αδικηθούν και αυτοί στο βαθμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου».

«Ο λόγος που δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις προ-μνημονιακες περικοπές συντάξεων είναι ο εξής: οι κρατήσεις που έχουμε κάνει στους συνταξιούχους καλύπτουν ακριβώς τη μισή σύνταξη. Η άλλη μισή προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν ένας Υπουργός Εργασίας ψηφίσει νόμο, ο κάθε συνταξιούχος να πάρει σύνταξη αναλόγως των κρατήσεων που πλήρωσε, αυτομάτως όλοι οι συνταξιούχοι θα χάνανε το 50%. Αυτό δεν το έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος. Θα δώσουμε αύξηση στις συντάξεις, θα δώσουμε επίδομα προσωπικής διαφοράς και πιστεύω θα προχωρήσουμε το 2024 και σε αύξηση του βασικού μισθού».

Για την πορεία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων:

«Έχουμε ήδη προωθήσει προς το υπουργικό Συμβούλιο μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να εκδώσουμε αυτόματα περισσότερες από τις μισές επικουρικές συντάξεις. Υπάρχει ένα νομικό ζήτημα στον υπολογισμό, το οποίο θα λύσουμε με νόμο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε στην έκδοση περίπου 30.000 επικουρικών συντάξεων αμέσως. Άρα, από τις 60.000 θα πάμε στις 30.000. Περίπου οι μισές από τις εκκρεμούσες σήμερα επικουρικές συντάξεις θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος του χρόνου».

Για το θέμα της ακρίβειας:

«Όλοι έχουμε καταλάβει πια ότι η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο θέμα. Είδατε τι έγινε με τη Γαλλία πριν από μια εβδομάδα, εκεί που ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλα τα σούπερ μάρκετ διότι μείωσαν την περιεκτικότητα αφήνοντας ίδια τη συσκευασία. Εμείς τα λέγαμε αυτά στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Εγώ τότε άλλαξα το νόμο και πλέον είναι υποχρεωμένα τα σούπερ μάρκετ να αναγράφουν με ταμπελάκια την τιμή ανά κιλό ή ανά μονάδα βάρους για να μην μπορούν να κοροϊδεύουν τον καταναλωτή μειώνοντας την περιεκτικότητα μιας συσκευασίας. Αυτό το ζει τώρα η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν έχει σημάνει εθνικό συναγερμό, γι΄ αυτό λέω ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα».

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο συνάδελφός μου κύριος Σκρέκας, λαμβάνει διάφορα μέτρα και πρόστιμα. Προχθές έβαλε πρόστιμο σε μια μεγάλη βιομηχανία για παράνομες αυξήσεις σε σχολικά είδη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε πάρα πολύ, στο 2,4% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έπεσε κάτω από διψήφιο νούμερο. Δηλαδή, δεν είναι ότι δεν γίνεται προσπάθεια».

Για τον κ. Κασσελάκη:

«Δεν έχω ακούσει ακόμα πολιτικές απόψεις από τον κύριο Κασσελάκη. Όταν ακούσω πολιτικές απόψεις, πολύ ευχαρίστως να τις σχολιάσουμε. Προς το παρόν κάνει μόνο κάποιου είδους σόου, μάλλον αρνητικό πια. Πιστεύω ότι το έχει κάνει παρακάνει. Έχει αρχίζει να κουράζει λίγο αυτή η ιστορία. Εχθές πήγε στο Βόλο για να κάνει το σόου ότι φτυάριζε. Πήγε με το φτυάρι του να βοηθήσει τους ανθρώπους του Βόλου. Το πιστεύετε στα αλήθεια αυτό;».

«Είναι προφανές ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα από την πολιτική στην Ελλάδα. Δεν έχω ακούσει σε μία συνέντευξή του να έχει πει το οτιδήποτε πραγματικά πολιτικό. Κάθισα και τον είδα στη συνέντευξη με την κυρία Ζαχαρέα. Έχω δει πολλές πολιτικές συνεντεύξεις στη ζωή μου. Ήταν η πιο αξιοθρήνητη συνέντευξη Προέδρου που έχω δει ποτέ. Είχε τα χαρτάκια μπροστά του. Άλλαζε τα χαρτάκια. Αυτά τα οποία έλεγε ήταν τελείως κοινότυπα, γραμμένα από κάποιον διαφημιστή. Μία αιχμή δεν είχε. Μία πολιτική θέση δεν εξέφρασε».

Για το ΟΑΚΑ:

«Η επικινδυνότητα του ΟΑΚΑ πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτή τη μελέτη και είναι προς τιμήν του ΤΑΙΠΕΔ ότι κινήθηκε γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα, ενημέρωσε αμέσως την κυβέρνηση – ότι κατά τη γνώμη των μηχανικών αυτών που έκαναν τη μελέτη υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας- και πολύ σωστά ο αρμόδιος Υπουργός με το που έλαβε γνώση ότι υπάρχει πρόβλημα αμέσως το έκλεισε. Δεν μπορεί να κλείσει κανένας το ΟΑΚΑ χωρίς να ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο λεπτό που ενημερώθηκε η Κυβέρνηση ότι υπάρχει κίνδυνος το ΟΑΚΑ έκλεισε».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
επικουρικές συντάξεις, Μισθοί, Υπουργός Εργασίας