26/09/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Σημεία συνέντευξης Υπ. Εργασίας: Προσεχώς νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Για τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας της Ισπανίας αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο:

«Η κυρία Ντίαζ είναι η νέα αρχηγός του κόμματος «Podemos». Θεωρείται η νέα «Σιδηρά Κυρία» της αριστεράς. Άρα, είναι λογικό να έχουμε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Ας κοιτάξει η κυρία Ντίαζ την Ισπανία και την ανεργία που έχει εκεί, η οποία έχει περάσει την Ελλάδα, και ας αφήσει εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας εδώ. Ο καθένας κυβερνάει τη χώρα του, δεν χρειάζεται οι Υπουργοί στην Ευρώπη να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Αλλά αν πραγματικά η κυρία Ντίαζ θέλει μία συζήτηση επί των εργασιακών, την προκαλώ. Εγώ πάω και σε Ισπανικό μέσο να κάνω την κουβέντα μαζί της και ας μην ξέρω Ισπανικά».

Για τη δυνατότητα κυριακάτικης απασχόλησης εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους:

«Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. Θεσμοθετούμε παραδείγματος χάριν σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και την Κυριακή. Όποιος το κάνει θα πληρώνεται το ημερομίσθιό του συν 115%. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115%. Ξέρετε τι θα γίνει στα εργοστάσια αυτά; Θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του. Είναι τόσο απλό».

Για τα δημοσιεύματα περί καταπάτησης του οκτάωρου:

«Δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην Ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη, και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. Αυτό λέει η οδηγία. Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως δεκατριάωρο».

«Δεν μπορεί ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρία, απαγορεύεται. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ελέγξει αν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενη η επιχείρηση, δηλαδή αν έχει συστέγαση, αν έχει ένα ίδιο μέλος, αν είναι ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος κλπ. Αυτά τα ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας με την «ΕΡΓΑΝΗ». Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Ακόμα και αν είναι σε διαφορετικούς χώρους, στον ίδιο όμιλο απαγορεύεται».

Για τις αλλαγές στις πληρωμές συντάξεων του ΕΦΚΑ:

«Ο ΕΦΚΑ έχει βγάλει δελτίο τύπου από την 1η Σεπτεμβρίου και ενημέρωσε το κοινό ότι ήρθησαν τα μέτρα covid και επιστρέφει στον τρόπο πληρωμής των συντάξεων που ίσχυε προ covid. Όταν ήρθε ο Covid ετέθη το ερώτημα τότε ότι αν τους βάλεις όλους μαζί, θα πηγαίνουν στις ουρές των τραπεζών όλοι μαζί και άρα, ο ένας θα κολλάει τον άλλον. Και τότε τι αποφάσισε ο ΕΦΚΑ για τα μέτρα προστασίας κατά του Covid; Να σπάσει την πληρωμή με ΑΦΜ και με ταμεία. Για ποιο λόγο; Για να μην πηγαίνουν όλοι μαζί. Τα μέτρα Covid ήρθησαν και ο ΕΦΚΑ από την 1η Οκτωβρίου επιστρέφει στον τρόπο πληρωμής που ίσχυε πριν. Δηλαδή 26-28 του μηνός».

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

«Στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσω αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε ετοιμάσει με τον κύριο Τσακλόγλου κάποιες διατάξεις που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε κατ’ απονομήν αυτόματα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί».

Για τον χρόνο έκδοσης των συντάξεων:

«Εάν κάποιος έχει ένα ταμείο, η σύνταξη του βγαίνει πολύ γρήγορα, εντός 30 ημερών. Εάν πάλι κάποιος έχει παράλληλο ταμείο, το ΄80, το ΄90, ο υπάλληλος που θα σου βγάλει τη σύνταξη θα πρέπει να πάει σε μία αποθήκη, που δεν είναι μία στην Ελλάδα, είναι διάφορες, να βρει τα έγχαρτα των ενσήμων, να τα αθροίσει με το κομπιουτεράκι, να υπολογίσει το ποσοστό αναπλήρωσης από τα ένσημα του ΄80, του ΄90, των αρχών του 2000, γιατί τα αρχεία είναι ηλεκτρονικά από το 2013 και μετά από τον Βρούτση, πιο πριν είναι όλα έγχαρτα. Δηλαδή δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουμε, είναι δύσκολο».

«Φτιάξαμε κέντρο ανακεφαλαίωσης στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη σε λιγότερο από δέκα μέρες έχουμε καθαρίσει επιπλέον 400 συντάξεις και επιταχύνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την απόδοση των συντάξεων στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν αφήνουμε κανέναν. Είχα πάει στην Κρήτη το καλοκαίρι και ήδη έχει αρχίσει και προχωράει το σύστημα»

Για το λόγο που το «ξεπάγωμα» των τριετιών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ:

«Όταν ο Νομοθέτης το 2012 ανέστειλε την εφαρμογή του επιδόματος προϋπηρεσίας, χρησιμοποίησε επίτηδες αυτό το ρήμα «αναστέλλει». Τι θα πει αναστέλλω; Η αναστολή είναι μία παύση. Τώρα τι κάναμε; Άρση της αναστολής. Αν αφήναμε να υπάρξει αυτό που λέτε, η προϋπηρεσία, των 11 ενδιαμέσων ετών θα σήμαινε ότι όσοι έχουν προσληφθεί στη δουλειά τους από τότε μέχρι σήμερα, πρέπει να πάρουν αυτόματα την 1η Ιανουαρίου του 2024, 30% αύξηση. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πολλές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που θα άντεχαν να δώσουν οριζόντια 30% αύξηση στο προσωπικό τους; Σε βάθος χρόνου θα το δώσουν, διότι βάλαμε τις τριετίες, άρα σε εννιά χρόνια θα δώσουν 30%».

«Οι τριετίες ανεστάλησαν αφετηριακά το 2012 για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να πέσει η ανεργία. Άρα, δεν είναι λογικό να συνδέεται το επίδομα προϋπηρεσίας με την ανεργία, ώστε όλοι να ξέρουμε ότι έχουμε συμφέρον να πηγαίνει καλά η οικονομία μας; Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το 2010. Η διάταξή μας είναι κοινωνικά δίκαιη, γιατί φέρνουμε δυο χρόνια νωρίτερα το «ξεπάγωμα».Το κάνουμε αυτό γιατί συναισθανόμαστε το πρόβλημα στα χαμηλά εισοδήματα που φέρνει η ακρίβεια. Θέλουμε γρηγορότερα τα χαμηλά εισοδήματα να πάρουν αυξήσεις. Θα πει κάποιος, «μα σε τρία χρόνια»; Δεν είναι όλοι σε τρία χρόνια. Όσοι είχαν υπόλειμμα χρόνου προϋπηρεσίας το ’12, υπάρχει εργαζόμενος που έχει μια μέρα. Την πρώτη μέρα θα πάρει την αύξηση».

Για την εκλογή του Κασσελάκη ως νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Νέα Δημοκρατία πρώτον, δεν υποτιμά κανέναν πολιτικό της αντίπαλο, άρα ούτε και τον κύριο Κασσελάκη. Η ΝΔ δεν έχει καμία αλαζονεία που σημαίνει ότι δεν θεωρούμε πως όσοι μας ψήφισαν τις περασμένες εκλογές έχουν κάνει μαζί μας κάποιο συμβόλαιο αποκλειστικότητας ψήφου. Αγώνας είναι να τους πείσουμε ότι έκαναν καλή επιλογή και ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Και αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχθώ, είναι ταλαντούχος. Βέβαια η εκλογή του, δεν σας κρύβω ότι μου έχει δημιουργήσει πολλές απορίες τελικά για τα πραγματικά πιστεύω των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Βγαίνει ο κύριος σεβάσμιος πατέρας Κασσελάκη και λέει εχθές «πρέπει να καθαρίσουμε γρήγορα με τα εσωκομματικά μας». Ερώτηση, εάν έβγαινε ο πατέρας κάποιου εξ ημών και έλεγε για τη Νέα Δημοκρατία, θα το βρίσκατε φυσιολογικό; Δεν θα βγαίνανε όλοι να πουν «τι δουλειά έχει ο πατέρας του να μιλάει για τα εσωκομματικά;». Όλη η οικογένεια εξελέγη ή μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης;»

«Λέει ο κύριος Κασσελάκης «θα τα αλλάξω όλα.» Μάλιστα. Και «δεν θα σας προδώσω ποτέ». Το δεν θα σας προδώσω ποτέ το έχει πει ο Τσίπρας χίλιες φορές, είναι Τσίπρας με νέο πρόσωπο. Αλλά οκ, το προσπερνάω αυτό δεν πειράζει, ωραία ακούγεται, μια χαρά. Λέει «θα τα αλλάξω όλα» και η πρώτη του κίνηση είναι δεξί του χέρι ο δικηγόρος του Πολάκη, άρα ο Πολάκης, και αριστερό του χέρι ο κύριος Νίκος Παππάς».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τριετίες, ΕΦΚΑ, Υπουργός Εργασίας, Συντάξεις, Εργασιακό νομοσχέδιο