22/09/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣΟΛ Ν. Μαγνησίας: Λήψη μέτρων σχετικά με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και την αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων

Προς:

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπανάκη Βασίλειο

Γενική Γραμματέα Εργασίας κα Στρατινάκη Αννα

Διοικητή e-ΕΦΚΑ, κ. Δουφεξή Παναγιώτη


Κοινοποίηση:

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πρόεδρο κ. Κάλλια Κωνσταντίνο

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Πρόεδρο κ. Μασούτη Ιωάννη

ΕΣΕΕ, Πρόεδρο κ. Καρανίκα Γεώργιο

ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδρο κ. Καββαθά Γεώργιο

Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κώστα

Βουλευτές Νομού Μαγνησίας

κ. Τριαντόπουλο Χρήστο

κα. Μακρή Ζέττα

κ. Μπουκώρο Χρήστο

κ. Μείκόπουλο Αλέξανδρο

κ. Μεταξά Βασίλειο


ΚΑΤ' ΕΠΕΙΓΟΝ

Βόλος, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Θέμα: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων όσο αναφορά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και την αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.


Παραθέτουμε τα σχετικά γεγονότα και δεδομένα κατά την διάρκεια και μετά την φυσική καταστροφή «Daniel»:

1) Απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον μια εβδομάδα στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας.

2) Ολοσχερώς κατεστραμμένο οδικό δίκτυο σε ολόκληρο το Πήλιο, στις πλείστες των περιπτώσεων, χωρίς πρόσβαση στα χωριά, και επιπλέον κλειστοί δρόμοι από τα νερά και τις λάσπες, στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Μαγνησίας.

3) Διακοπή ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και internet, για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από μία εβδομάδα, στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Βόλου και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στους Δήμους του Πηλίου και Ρήγα Φεραίου.

4) Ακατάλληλο νερό για ανθρώπινη χρήση, μετά την αποκατάσταση της υδροδότησης μέχρι και 20/09/2023 για το Δήμο Βόλου, ενώ συνεχίζει το πρόβλημα σε πολλές ακόμη περιοχές του Νομού Μαγνησίας.

Όλα τα παραπάνω είναι ένα ενδεικτικό μέρος των προβλημάτων που δημιούργησε το ακραίο καιρικό φαινόμενο «DANIEL», επηρεάζοντας πολύ σοβαρά την λειτουργία των επιχειρήσεων και την καθημερινότητα των πολιτών και των νοικοκυριών, οι καταστροφές είναι τεράστιες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και η αποκατάσταση τους απαιτεί πρόσθετους οικονομικούς πόρους, προσωπική προσπάθεια από τον κάθε ένα, καθώς και ριζική αναθεώρηση της εκτέλεσης των συνήθων καθημερινών εργασιών και ασχολιών, σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφών με ημίμετρα ή με τις έως και χθες καθιερωμένες πρακτικές ή ακόμη και νομοθετικές διατάξεις . Ως «ΣΟΛ Μαγνησίας» και με την προσέγγιση της επαγγελματικής μας κοινωνικής ευθύνης θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η τροποποίηση, συμπλήρωση του άρθρου 70 του ν. 5045/2023 (Α'136), έτσι ώστε οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, να μπορούν (χωρίς άλλη νομοθετική θέσπιση) να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, παρομοίως στις περιπτώσεις που συντρέχουν συνθήκες όπως ενδεικτικά παραθέτουμε: πχ απαγόρευση κυκλοφορίας, αποκλεισμός περιοχών λόγω καταστροφής του οδικού δικτύου, διακοπή της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης, των τηλεπικοινωνιών και του internet, του οδικού, αεροπορικού και ναυτικού, δικτύου, ή συνδυασμός των ανωτέρω, ώστε να θεραπευτούν και να προληφθούν, οι περιπτώσεις που λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων οι επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν και οι εργαζόμενοι να προσφέρουν την εργασία τους.

Επιπλέον αιτούμαστε αλλά και αυτονόητα επιβάλλεται από τα πραγματικά γεγονότα άμεσα:

1) Να εκδοθεί σχετική Υπουργική απόφαση που θα δίδεται (πάγια) η δυνατότητα, στις επιχειρήσεις -εργοδότες που έχουν πληγεί (όχι μόνο από ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά και από την τοπική οικονομική ύφεση, καθώς και την διακοπή λειτουργίας των), να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, μέχρι την ημερομηνία αποκατάστασης των ζημιών και της ομαλής και ασφαλούς επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων τους, έτσι ώστε να προστατευτούν μακροπρόθεσμα οι θέσεις εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι λαμβάνοντας δικαίως την αποζημίωση ειδικού σκοπού, χωρίς να κινδυνεύουν από την επιπλέον απώλεια εισοδήματος λόγω εφαρμογής του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα περί ανωτέρας βίας, πέραν των σημαντικών οικονομικών επιβαρύνσεων τους λόγω των φυσικών καταστροφών.

2) Να δοθεί δίμηνη παράταση όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε σχέση με ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα όπως η υποβολή εντύπων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ -ΔΥΠΑ - ΕΦΚΑ - ΣΕΠΕ και να προβλεφθεί η μη επιβολή προστίμων στις ήδη εκπρόθεσμες υποβολές για το διάστημα από την έναρξη του φαινομένου έως το πέρας της δίμηνης παράτασης.

3) Να δοθούν σαφείς οδηγίες και διευκρινήσεις επί της κακογραμμένης και σε πολλά σημεία δυσνόητης απόφασης Δ.15/Δ'/80782/12.09.2023 σχετικά με την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων και παρατάσεων καταβολών για τους πληγέντες από πλημμύρες.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας για την λήψη, έκδοση και κοινοποίηση των απαραίτητων αποφάσεων για τις περιοχές που έχουν πληγεί για την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων πολιτών, επιχειρήσεων και λογιστών, τονίζοντας ότι:

  • τα ανωτέρω, συνιστούν ζητήματα άμεσης οικονομικής στήριξης και επιβίωσης τους,
  • η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αναλάβει τις δράσεις που αρμόζουν στις περιστάσεις, με σκοπό την ανακούφιση και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Για τον Σ.Ο.Λ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο Πρόεδρος

Πολυγερινός Απόστολος


Ο Αντιπρόεδρος

Παπανδρέου Αριστείδης


Ο Γεν. Γραμματέας

Μαλιαγκάνης Γεώργιος


Ο Ταμίας

Φασούλας Χρήστος


Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Κεχαγιάς Αλέκος


Τα Μέλη

Μαντζαβίνος Παναγιώτης

Κεφαλά Ελένηcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δηλωτικές υποχρεώσεις, ΣΟΛ, Αναστολή σύμβασης, Λογιστές-φοροτεχνικοί