14/09/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΦΕΕΑ: Αίτημα για λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από πυρκαγιές ή πλημμύρες

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράσταση μας στους πληγέντες από πυρκαγιές και πλημμύρες στους συναδέλφους μας, στους αυτοαπασχολούμενους και στο λαό που έχουν περιουσία οι ίδιοι η συγγενείς τους στις περιοχές που δοκιμάστηκαν σκληρά, όπως Δυτική Αττική και Ανατολική Αττική, η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Ρόδος, κλπ.

Εκφράζουμε τη οργή και την αγανάκτηση μας για τις προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού να μην παρέμβει προληπτικά και να αποσοβήσει την έκταση των καταστροφών.

Απορρίπτουμε στις αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Τη μια φταίει "ο κακός μας ο καιρός", την άλλη "η κλιματική κρίση" και "η κλιματική αλλαγή", συνήθως όλα μαζί, όπως λένε τα στελέχη της. Τι δεν λένε όμως... Η "κλιματική κρίση" έχει μειώσει δραματικά τη στελέχωση, στα δασαρχεία, στην πυροσβεστική, στην πολιτική προστασία;

Η κλιματική αλλαγή φταίει για τη δραματική μείωση, αντί για γενναία αύξηση, των προϋπολογισμών από κεντρική κυβέρνηση, δήμους και περιφέρειες για αντιπυρική προστασία και αντιπλημμυρικά έργα; Η κλιματική αλλαγή φταίει που τεράστιοι ορεινοί όγκοι παραχωρούνται στα κοράκια της πράσινης ενέργειας; η κλιματική αλλαγή φταίει που στους «εθνικούς » μας εργολάβους έχουν δοθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα χωρίς ποτέ να τα έχουν τελειώσει; Η κλιματική αλλαγή φταίει που η Κομισιόν θεωρεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες; Ή για το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις από τον Ιανό ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί;

Υπεύθυνη για τις καταστροφές είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους - οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές η πλημμύρες απαιτούμε:

1. Παράταση βάσει της απόφασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία και λήγει την 15/09/2023, έως 31/10/2023

2. Παράταση σε επαρκή και ικανό χρόνο των ημερομηνιών υποβολής πάσης φύσεως δηλωτικών υποχρεώσεων (τουλάχιστον δίμηνο) αλλά και την αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ τουλάχιστον για έξι μήνες.

3. Παράταση ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων E3, Ε4, E5, E6, Ε7, Ε9 και λοιπών εντύπων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

Ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλίας ζητάμε:

1. Να εκκενωθούν άμεσα οι επικίνδυνες περιοχές και να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι όλων των πλημμυρισμένων περιοχών.

2. Να εγκατασταθούν δωρεάν και με ευθύνη του του δημόσιου, οι κάτοικοι που έχουν ανάγκη σε ξενοδοχεία η άλλα καταλύματα για όσο διάστημα χρειαστεί.

3. Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς κλπ. και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

4. Να εξασφαλιστεί δωρεάν η διατροφή, το πόσιμο νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πληγέντων.

5. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος.

6. Να επισπευσθεί η καταγραφή και η αποκατάσταση του συνόλου ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, αγροτικές υποδομές και μηχανήματα, αυτοκίνητα κλπ.

7. Να επιστραφεί άμεσα το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καταλογίστηκε για το 2023 για κατεστραμμένα, σπίτια, χωράφια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και να μη καταλογιστεί ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα έτη.

8. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες για τη ζωική και φυτική παραγωγή, καθώς και για το ζωικό η φυτικό κεφάλαιο, για τον επαγγελματικό εξοπλισμό και τις υποδομές στο 100%.

9. Ειδικά όσοι έχασαν τα ακίνητα τους (κτίσματα) η κρατική αποζημίωση να είναι στο κόστος αντικατάστασης τους, που δεν μπορεί να υπολείπεται από την αντικειμενική αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται από το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Καλούμε τα μέλη της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και όλους τους συναδέλφους λογιστές να παρέχουν την αμέριστη βοήθεια και αλληλεγγύη τους στους πληγέντες συμμετέχοντας στις δράσεις για την συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.


Ο πρόεδρος

Παύλος Αποστόλου

Η Γενική Γραμματέας

Αναστασία Αναστασίουcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΕΕΑ, πληγείσες περιοχές, πλημμύρες, πυρκαγιές