06/09/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΠΟΕΕΤ: Η θέση της ομοσπονδίας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας μαζί με την νομική υπηρεσία εξέτασαν ενδελεχώς τα άρθρα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε βάσει της εφαρμογής της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας ΕΕ1152/2019.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο περιέχει πλήθος αοριστιών, ανακριβειών και αντεργατικών διατάξεων.

Συγκριμένα, για τον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού, θεμιτό είναι να επισημανθούν τα κάτωθι:

1. Όσον αφορά στην εργασία κατά την 6η ημέρα ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου μας.

Τα ξενοδοχεία δεν λειτουργούν επί επτά (7) ημέρες την εβδομάδα και είκοσι τέσσερις (24) ώρες την ημέρα (συνεχής λειτουργία), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Για ποιο λόγο η προσαύξηση του 40% δεν έχει πεδίο εφαρμογής στους ξενοδοχοϋπάλληλους, που παραμένουν να πληρώνονται την 6η ημέρα με χαμηλότερες αποδοχές;

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την εστίαση καθώς η συντριπτική πλέον πλειοψηφία των επιχειρήσεων δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα!

Απαιτούμε λοιπόν η προσαύξηση του 40% κατά την 6η ημέρα απασχόλησης να αποδίδεται και στους εργαζόμενους του κλάδου μας και να μην υπάρχει η εξαίρεση της παραγράφου 4 του άρθρου 25.

2. Η περίφημη πλέον κοινοτική οδηγία για τις "συμβάσεις κατά παραγγελία" ή "μηδενικών ωρών", όσον αφορά στον κλάδο μας, στην ουσία καταργεί τις συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζήδες) προς το χειρότερο βέβαια, καθώς δεν αποσαφηνίζεται πότε ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αναγγείλει στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την έναρξη εργασίας αφήνοντας "παράθυρο" για δήλωση αυτής έως και μια ημέρα μετά την πραγματοποίηση της εργασίας, που σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών θα εκτοξεύσει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στην εστίαση που είναι ήδη «πρωταθλητής κλάδος» στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Επίσης θα μπορεί ο εργαζόμενος να υπογράφει σύμβαση αορίστου χρόνου με όρους κατά παραγγελίας σύμβασης, χωρίς να καθορίζεται τι θα συμβεί αν υπάρχουν εκδηλώσεις (εργαζόμενοι σε catering) ή επιχειρηματική δραστηριότητα που να δικαιολογεί μόνιμη εργασία.

Πως θα είναι κάποιος εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς εισόδημα και χωρίς ασφάλιση;

Φυσικά στο εν λόγο νομοσχέδιο απουσιάζουν τα άρθρα εκείνα που θα επανέφεραν την χρονική ισχύ του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων αλλά και η απονομή του εφάπαξ στην 20ετία όπως ήταν και πριν τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η ΠΟΕΕΤ λοιπόν σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας αλλά και με την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας μας την ΓΣΕΕ θα εκτιμήσουμε και θα καθορίσουμε την στάση μας, για αγώνα και αντίσταση.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τουρισμός, Επισιτισμός, ΠΟΕΕΤ, Εργασιακό νομοσχέδιο