03/07/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Σ. Κουνενάκη - Εφραίμογλου: Να συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις για να αλλάξει επίπεδο η ελληνική οικονοµία

Σαφή θέση υπέρ της συνέχισης των µεταρρυθµίσεων που ξεκίνησαν την προηγούµενη κυβερνητική θητεία σε κρίσιµους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας εκφράζει στο Epsilon7 για την επόµενη µέρα από το σχηµατισµό νέας κυβέρνησης η Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίµογλου. Μάλιστα εκφράζει την αισιοδοξία της υποστηρίζοντας: «Πιστεύω ότι αν εφαρµοστούν στο µεγαλύτερό τους ποσοστό οι µεταρρυθµίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, η ελληνική οικονοµία θα αλλάξει επίπεδο καθώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα τονωθούν οι εξαγωγές και θα µειωθεί σηµαντικά η ανεργία».

Σε αυτό το πλαίσιο η Πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών θεωρεί ότι και η αύξηση των µισθών στον ιδιωτικό τοµέα µπορεί να γίνει πράξη σε ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας µε παράλληλη περαιτέρω µείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Μόνο αν η ελληνική οικονοµία συνεχίσει να αναπτύσσεται µε ισχυρούς ρυθµούς, θα µπορέσει να σηκώσει το βάρος των υψηλότερων µισθών σε µία διαδικασία που µπορεί να εξελιχθεί οµαλά, χωρίς να απειλεί τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων και χωρίς να συντηρεί την πληθωριστική κρίση», σηµειώνει χαρακτηριστικά.

Σύµφωνα µε την κυρία Κουνενάκη οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται έως τώρα ικανοποιητικά στη διπλή πρόκληση της πράσινης και ψηφιακής µετάβασης, αξιοποιώντας τον Αναπτυξιακό Νόµο και τα Προγράµµατα του Ε.Σ.Π.Α. και του Ταµείου Ανάκαµψης. Από την άλλη πλευρά επισηµαίνει ότι το πρόβληµα της έλλειψης εργαζοµένων σε αρκετούς κλάδους της οικονοµίας απασχολεί ιδιαίτερα την επιχειρηµατική κοινότητα, όπως αναδεικνύεται από τα ευρήµατα σχετικής έρευνας του Ε.Β.Ε.Α.. Γι’ αυτό και τονίζει την ανάγκη να δοθούν από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για την υλοποίηση προγραµµάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζοµένων.

Για την αντιµετώπιση των έµφυλων προκαταλήψεων και διακρίσεων στον εργασιακό στίβο, η κυρία Κουνενάκη πιστεύει ότι έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα προόδου τα τελευταία χρόνια, καταθέτει όµως µία σειρά προτάσεων για την περαιτέρω βελτίωση της θέσης της γυναίκας: Αναφέρει ότι: «Αν στηρίξουµε τις γυναίκες στον εργασιακό στίβο, τότε πολύ σύντοµα οι επιτυχίες τους θα είναι µέρος της κανονικότητας της αγοράς και τα οφέλη µεγάλα για την κοινωνία και την οικονοµία».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Ιουλίου η κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α..comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΣΠΑ, Ελληνική οικονομία, ΕΒΕΑ