02/06/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι. Από ότι προδιαγράφεται εφέτος, μάλλον θα ζήσουμε το καλύτερο τουριστικά καλοκαίρι. Τα αεροδρόμια της Αθήνας και των τουριστικών μας προορισμών, άρχισαν να δέχονται αυξημένη πίεση και οι μικροκαθυστερήσεις λόγω αυξημένης κίνησης, εμφανίστηκαν πρόωρα. Από την άλλη, η Εβδομάδα που πέρασε, είναι αλήθεια ότι δεν θύμισε και πολύ προεκλογική περίοδο. Τουλάχιστον γλυτώσαμε από την εκλογική «εμποροπανήγυρη» που είχαμε έως τώρα συνηθίσει.

Από τα οικονομικά νέα που διαβάσαμε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, κυριαρχεί η μεγάλη αύξηση στις τιμές πώλησης των κατοικιών και η παράλληλη αύξηση των ενοικίων. Στην περιοχή της Αττικής, με βάση τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 15,2% σε ετήσια βάση, που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας ακόμη και τις επιδόσεις της δεκαετίας του 2000. Ειδικά οι νεόδμητες κατασκευές, υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό, ενώ συνολικά για το 2022, σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξησή τους υπολογίζεται σε 11,8%. Στην πράξη, οι αυξήσεις μεταφράζονται σε ελάχιστη τιμή πώλησης της τάξεως των 3.500-4.000 ευρώ/τ.μ. Η μέση ζητούμενη τιμή για νεόδμητες κατασκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην περιοχή της Αττικής, αγγίζει τα 4.100 ευρώ/τ.μ. από 3.311 ευρώ/τ.μ. πριν από δύο χρόνια, μια αύξηση κατά 24%.

Φυσικά η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται στην υπερβολική ζήτηση που δεν μπορεί να καλύψει η προσφορά, αλλά κυρίως στην μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής. Έτσι, αύξηση της τάξεως του 65%-70% έχει καταγράψει κατά μέσον όρο το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών από τα μέσα του 2021 μέχρι σήμερα εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων, αρχικά της διατάραξης που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του εργατικού κόστους και τεράστια έλλειψη συνεργείων, επειδή οι εργαζόμενοι στην οικοδομική κατασκευή, πληγήκανε μέγιστα από την πανδημία, πολλοί δε, είτε έχουν μεταναστεύσει, είτε έχουν αλλάξει ριζικά επαγγελματικό προσανατολισμό. Τα παραπάνω φυσικά είχαν αντίκτυπο στον αριθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, καθώς η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα του πρώτου φετινού διμήνου σημείωσε αναιμική αύξηση κατά 1,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 0,3% στην επιφάνεια και κατά 3% στον όγκο. Ωστόσο, ειδικά τον Φεβρουάριο, σημειώθηκε πτώση του αριθμού των αδειών κατά 15,8%, κατά 14,2% στην επιφάνεια και κατά 21,7% στον όγκο.

Από τη πλευρά των αγοραστών, τα πιο πάνω στοιχεία κάνουν μακρινό όνειρο την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, η δε ενοικίαση, απαιτεί ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των μηνιαίων εισοδημάτων τους. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η κατάσταση θα γίνει σε λίγο διάστημα δυσκολότερη, επειδή προγράμματα όπως αυτά της Golden visa, ωθούν τις τιμές των ακινήτων σε εξωφρενικά επίπεδα, τα οποία είναι μεν βατά για αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους, αλλά κάνουν ασύλληπτες τις αιτούμενες τιμές για τους ντόπιους. Τα αποτελέσματα ήδη φάνηκαν στην πρωταθλήτρια της Golden visa Πορτογαλία, επειδή πλέον οι Πορτογάλοι ήταν αδύνατο να αποκτήσουν κατοικία και το πρόγραμμα Golden visa τερματίσθηκε, η δε Ισπανία, η οποία αν και διαφορετικού μεγέθους χώρα, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, τερματίζει το πρόγραμμα άμεσα. Το πρόβλημα της απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας είναι παγκόσμιο, είναι πολυπαραγοντικό και δεν επιδέχεται απλές λύσεις.

Προεκλογική λοιπόν και πάλι περίοδος, οπότε και παρατάσεων συνέχεια: «Παράταση δηλώσεων vies έως 2.6.2023»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1084/2023 με την οποία δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών - αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη σε άλλο κ-μ (ΕΝΤΥΠΟ Φ4) και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών (ΕΝΤΥΠΟ Φ5) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 26.5.2023.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει :

1. Παρατείνεται μέχρι και την 2η Ιουνίου 2023, για όλους τους υποκείμενους στον φόρο, η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων παραδόσεων ή αποκτήσεων αγαθών, αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη και παρεχόμενων ή λήψεων υπηρεσιών για τον μήνα Απρίλιο 2023 (ΕΝΤΥΠΑ Φ4 και Φ5), των οποίων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι στις 26.5.2023.

2. Οι ανωτέρω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1222/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β' 4274).

3. Η παρούσα ισχύει από τον χρόνο υπογραφής της.

Και επειδή κάποιοι υποβάλλανε ήδη τη δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ενδεχομένως να χρήζει διορθώσεων: «Φορολογικές Δηλώσεις 2023: Σε λειτουργία οι τροποποιητικές φυσικών προσώπων»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή για υποβολή Τροποποιητικών Δηλώσεων φυσικών προσώπων.

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, συνεπώς: «Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές - Δικαιούχοι και παραδείγματα»: Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00, ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι:

· εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

· ασφαλισμένοι στον eΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

· άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05.06.2023 και ώρα 23:59.

eΕΦΚΑ και «Χορήγηση - παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος από 1/3/2023 έως 29/2/2024»: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/05/2023

Υπενθύμιση για την επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας Μη Μισθωτών ασφαλισμένων

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) που δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023 να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου.

Χρήσιμα Έγγραφα

Εγκύκλιος e- ΕΦΚΑ 16/2023

Άρθρο 90 του N.5018/2023

«Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αναρτήθηκαν οι Βεβαιώσεις Εισφορών ΤΕΚΑ»: Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ έχουν αναρτηθεί οι Βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ μη μισθωτών Οικονομικού Έτους 2022.

Πιο συγκεκριμένα μέσω της σελίδας Βεβαίωση Εισφορών για φορολογική χρήση οι ασφαλισμένοι επιλέγουν Βεβαιώσεις Εισφορών ΤΕΚΑ και συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνοντας και τον ΑΜΚΑ τους σε επόμενη φόρμα.

Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις Φορολογικές Βεβαιώσεις ανά οικονομικό έτος και από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου μέσω της διαδρομής Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Βεβαιώσεις ΤΕΚΑ -> Βεβαιώσεις για φορολογική χρήση.

«Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απογραφής Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Έργων - Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τη διαδικασία»: Με την εγκύκλιο 33/2023 του e-ΕΦΚΑ καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απογραφής Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Έργων.

«A21: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού»: Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – προκειμένου οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2023 να υποβάλουν. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτεί μέχρι τις 7/7/2023 και ώρα 18.00΄, στην συνέχεια θα κλείσει προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας της πληρωμής της 3ης δόσης 2023 και τυχόν αναδρομικών.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού, εδώ, όπως και ερωτήσεις και απαντήσεις, χρήσιμες για τον ενδιαφερόμενο πολίτη εδώ.

Δείτε και το σχετικό άρθρο Επίδομα παιδιού: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, πίνακες και παραδείγματα

«ΑΑΔΕ: Νέο εγχειρίδιο ερωτήσεων - απαντήσεων για φορολογικά θέματα»: Στη δημοσιότητα έδωσε η ΑΑΔΕ νέο εγχειρίδιο με ερωτήσεις και απαντήσεις για φορολογικά θέματα. Δείτε το εγχειρίδιο (έκδοση Μάιος, 2023)

«Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για το Ε3: Επικαιροποιημένο αρχείο»: Σε προσθήκη νέας ερώτησης με την αντίστοιχη απάντηση προχώρησε η ΑΑΔΕ επικαιροποιώντας τη λίστα με τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για το έντυπο Ε3. Πιο συγκεκριμένα προστέθηκε η ακόλουθη ερώτηση:

19. Ε Νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βλέπει προσυμπληρωμένο ποσό στον κωδικό 585 του Ε3. Πώς θα υποβάλει το έντυπο;

Α Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές υποβάλλουν το έντυπο Ε3 κενό (χωρίς να συμπληρώσουν ποσά). Αν, όμως, τρίτο πρόσωπο έχει διαβιβάσει στο myDATA κάποιο παραστατικό για συναλλαγή που είχε με το νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει το τελευταίο, ανοίγοντας τον υποπίνακα κάποιου από τους κωδικούς 185, 285, 385 και 485, να συμπληρώσει στο 016 το ποσό 0,00 και να συνεχίσει την υποβολή.

Δείτε το επικαιροποιημένο αρχείο με τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ε3 εδώ.

«Από 1/6 τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ»: Μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myAADE.gov.gr), στο σύστημα Περιουσιολογίου (Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ), εκδίδονται από την 1η Ιουνίου, τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον ν. 5036/2023.

Τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ διευκολύνουν τους πολίτες στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή αιτία (πωλήσεις), καθώς σε αυτά βεβαιώνεται μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ (Ε9) και δεν απαιτείται για την έκδοσή τους ο αιτών να έχει καταβάλει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, με Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή (Α.1085/2023) που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, καθορίζονται για τα νέα πιστοποιητικά:

• ο τύπος, το περιεχόμενο και η διάρκεια ισχύος τους

• η διαδικασία έκδοσής τους

• οι υπόχρεοι για την υποβολή της αίτησης και τη λήψη του πιστοποιητικού

• οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται η προσκόμισή του

«Απαλλαγή Α κατοικίας από φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων με βάση την απογραφή πληθυσμού έτους 2021 - Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ»: Δημοσιεύθηκε η Ε.2038/2023 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων, με απαλλαγή α’ κατοικίας μετά τη δημοσίευση της υπό στοιχεία 2846/Β4-461 απόφασης του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με θέμα τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού κατοικιών έτους 2021 που αφορά το μόνιμο πληθυσμό.

Για τον έλεγχο της πλήρωσης του πληθυσμιακού κριτηρίου για την χορήγηση απαλλαγής α’ κατοικίας κατά την απόκτηση ακινήτων με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά με χρόνο φορολογίας την 26-4-2023 και μετά, λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της δημοτικής κοινότητας ή ο πληθυσμός της δημοτικής ενότητας, εφόσον αυτή στερείται περαιτέρω διοικητικής υποδιαίρεσης, όπως αυτός προκύπτει από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών έτους 2021 που αφορά το μόνιμο πληθυσμό.

«Απαλλαγή από το ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών και στην παράδοση αγαθών για εκδηλώσεις που οργανώνονται από δικαιούχα πρόσωπα για την οικονομική τους ενίσχυση»: Με την εγκύκλιο Ε.2039/2023 της ΑΑΔΕ παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με την αντικατάσταση της περ. ιη' της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αφορά σε απαλλαγή από το ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών και στην παράδοση αγαθών για εκδηλώσεις που οργανώνονται από δικαιούχα πρόσωπα για την οικονομική τους ενίσχυση.

Πιο συγκεκριμένα και σε συνέχεια της Ε. 2091/2022 του Διοικητή ΑΑΔΕ και της υπ΄ αριθ. Ο. 3029/2023 οδηγίας με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 5036/2023 (Α΄77), με ισχύ από 28.3.2023 και εφεξής, αναφορικά με την απαλλαγή από το ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών και στην παράδοση αγαθών για εκδηλώσεις που οργανώνονται από δικαιούχα πρόσωπα για την οικονομική τους ενίσχυση βάσει της περ. ιη΄, της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ν. 2859/2000, Α΄248), παρέχονται οι ακόλουθες πρόσθετες διευκρινίσεις, με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή αυτών:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 5036/2023 τροποποιήθηκε η περίπτωση ιη΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ και, πλέον, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών και η παράδοση αγαθών από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περ. δ΄, θ΄, ιβ΄, ιδ΄, ιε΄ και ιστ΄ της παραγράφου αυτής, με την ευκαιρία εκδηλώσεων που οργανώνονται από αυτά για την οικονομική τους ενίσχυση, και οι οποίες οργανώνονται προς αποκλειστικό όφελός τους, με τον όρο ότι η απαλλαγή των εκδηλώσεων δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) κατ΄ έτος και εφόσον: α) υποβάλλεται σχετική υπεύθυνη δήλωση προς την αρμόδια Φορολογική Αρχή τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την εκδήλωση και β) η απαλλαγή αυτή δεν προκαλεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού. Ειδικά για τα πρόσωπα των περ. θ΄, ιδ΄, ιε΄, και ιστ΄, η απαλλαγή ισχύει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών και την παράδοση αγαθών που πραγματοποιείται για καθεμία από τις δηλωθείσες στη Φορολογική Διοίκηση εγκαταστάσεις των προσώπων αυτών.

2. Με την ανωτέρω τροποποίηση έγινε απαλοιφή της προϋπόθεσης της μη υπέρβασης του ορίου των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ στις κατ’ έτος σχετικές συναλλαγές για την χορήγηση της απαλλαγής, ενώ παρέμεινε, ως απαραίτητη προϋπόθεση, ότι οι εκδηλώσεις που απαλλάσσονται δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις τέσσερις (4) κατ’ έτος.

3. Επιπρόσθετα προβλέφθηκε ότι, ειδικά για τα πρόσωπα των περ. θ’, ιδ’, ιε’, και ιστ’, (εξαιρουμένων δηλαδή των προσώπων των περ. δ’ και ιβ’), η εν λόγω απαλλαγή ισχύει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών και την παράδοση αγαθών που πραγματοποιείται για καθεμία από τις δηλωθείσες στη Φορολογική Διοίκηση εγκαταστάσεις των προσώπων αυτών. Κατά συνέπεια, πρόσωπα, υπό το ίδιο ΑΦΜ, που έχουν δηλωθείσες εγκαταστάσεις σε περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητα Δ.Ο.Υ. διαφορετικής από τη Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, να μπορούν να αιτούνται απαλλαγής για εκδηλώσεις, έως 4 κατ’ έτος, και για καθεμιά από τις δηλωθείσες εγκαταστάσεις. Η υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης θα γίνεται στην Δ.Ο.Υ. της έδρας του προσώπου και όχι στην Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι για την καθεμία δηλωθείσα εγκατάσταση ισχύει η ρητή προθεσμία των πέντε (5) εργάσιμων ημερών πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης και την εφαρμογή της απαλλαγής, καθώς και ο περιορισμός των τεσσάρων (4) εκδηλώσεων κατ’ έτος.

4. Ως εκ τούτου, το δικαιούχο πρόσωπο θα αναγράφει στην υπεύθυνη δήλωση τη συγκεκριμένη περίπτωση της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ στην οποία εμπίπτει καθώς και τον αριθμό και τις ημερομηνίες πραγματοποίησης των ευκαιριακών εκδηλώσεων για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί υπεύθυνες δηλώσεις για απαλλαγή από το ΦΠΑ βάσει της περ. ιη' της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ στο συγκεκριμένο φορολογικό έτος. Επίσης θα αναγράφει την ημερομηνία και τη διάρκεια πραγματοποίησης της εκδήλωσης για την οποία γνωστοποιείται η απαλλαγή, το είδος και την ποσότητα της παράδοσης των αγαθών, το είδος της παροχής των υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δηλώνεται ότι η εκδήλωση οργανώνεται για την οικονομική του ενίσχυση και προς αποκλειστική ωφέλεια του δικαιούχου προσώπου. Ειδικά για τις περιπτώσεις προσώπων των περ. θ’, ιδ’, ιε’, και ιστ’, παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, με περισσότερες δηλωθείσες εγκαταστάσεις, στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να δηλώνεται και η εγκατάσταση την οποία αφορά η απαλλαγή ΦΠΑ.

5. Σημειώνεται ότι ως προς τον τρόπο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης στη Φορολογική Διοίκηση, τις ενέργειες που απαιτούνται από το πρόσωπο σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων για την απαλλαγή της εκδήλωσης καθώς και την τήρηση των προσηκόντων στοιχείων που αφορούν εκάστη εκδήλωση ισχύουν τα αναφερόμενα στην Ε. 2091/2022 εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

«ΟΕΕ: Ανοιχτό το πρόγραμμα κατάρτισης για 2.000 άνεργους πτυχιούχους οικονομολόγους»: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της Πράξης, «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας», που έχει αναλάβει ως δικαιούχος το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. άθε ενδιαφερόμενος/η πρέπει να συμπληρώσει μία και μοναδική αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή με ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσω διαδικτύου, στο https://apko.oe-e.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι για την υποστήριξή τους κατά την υποβολή της αίτησής τους μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2132141828 ή στο helpdesk (apko@oe-e.gr).

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων είναι ανοιχτή και θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και επιλαχόντων υποψηφίων.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Από τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου των Εταιρειών της EPSILON NET: «EPSILON NET: Αύξηση 47,04% στον Κύκλο Εργασιών & 59,55% στα Κέρδη προ φόρων στο 1ο τρίμηνο του 2023»: Ο Όμιλος Εταιριών EPSILON NET, συνέχισε με επιτυχία και το 1ο τρίμηνο του 2023, την εφαρμογή του επιχειρηματικού του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών του, η οποία αποτυπώνει την κυρίαρχη θέση του στον τομέα του Business Software.

Τα βασικότερα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου EPSILON NET για το 1ο Τρίμηνο του 2023 έχουν ως εξής:

Βασικά οικονομικά στοιχεία περιόδου 01/01/2023 – 31/03/2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΟΜΙΛΟΥ (χιλ. €)

1/1/2023-31/03/2023

1/1/2022-31/03/2022

Ετήσια Μεταβολή

Κύκλος Εργασιών (Πωλήσεις)

20.782,33

14.133,76

47,04%

Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA)

7.466,88

4.719,12

58,23%

Καθαρά Κέρδη προ φόρων

6.429,39

4.029,75

59,55%

Η Διοίκηση εκτιμά για το 2023, ότι τόσο η μητρική εταιρεία όσο και οι θυγατρικές του Ομίλου θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του Ομίλου είναι να επεκτείνει περαιτέρω την ευρεία αποδοχή του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και των υπηρεσιών του και να πετύχει σημαντική αύξηση του Κύκλου Εργασιών και της πελατειακής βάσης μέσω της οργανικής ανάπτυξης και των νέων εξαγορών που έχουν προγραμματισθεί για το 2023.

Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά, ότι με βάση την επιτυχημένη εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου το 2022 , τα θετικά αποτελέσματα του Α’ Τριμήνου του 2023, τα αναμενόμενα οφέλη από την στρατηγική συνεργασία με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το δυναμικό πρόγραμμα εξαγορών, έχουν τεθεί οι βάσεις για τον νέο αναπτυξιακό κύκλο του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την περίοδο 2023-2025.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε: Τμήμα Επενδυτικών σχέσεων: email: ir@epsilonnet.gr

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, Δρ. Δημήτριος Μελάς, Οικονομολόγος PhD, MBA και «Η φορολογική αντιμετώπιση των διατακτικών σίτισης»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Ένα από τα δυνητικά ωφελήματα των εργαζομένων στη χώρα μας, είναι και οι διατακτικές σίτισης, οι οποίες μέχρι ενός ποσού, αφενός μεν δεν αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, αφετέρου δε, αποτελούν εκπεστέα δαπάνη για την επιχείρηση. Οι εταιρείες χορηγούν διατακτικές σίτισης έως 6 ευρώ ημερησίως, (132 ευρώ μηνιαίως) στους εργαζομένους τους, τις οποίες πρόκειται να εξαργυρώνουν σε εστιατόρια ή σε supermarkets κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα, προκειμένου για την αγορά προϊόντων με τα οποία θα προετοιμάζουν το γεύμα τους το οποίο στη συνέχεια θα καταναλώνουν στις εταιρείες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Στην έννοια των παροχών περιλαμβάνεται η χορήγηση τροφής (ελαφρό γεύμα, γεύμα, δείπνο), κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος. Οι διατακτικές σίτισης που η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη μέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικο-ασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και αποτελούν παραγωγικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων. ( άρθρο 43 του Ν. 5006/22-12-2022 ).». Σημειώνουμε ότι το άρθρο του Δρ. Δημήτρη Κ. Μελά έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Μαρτίου 2023 του περιοδικού Epsilon7.

Παρασκευή σήμερα και ενόψει επαναληπτικών Εθνικών Εκλογών, μεγάλη συζήτηση γίνεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις προθέσεις τους για τη φορολογία, προεξάρχουσας της φορολογίας μερισμάτων. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ.1 των άρθρων 62 και 64 του Ν.4172/2013 ορίστηκε ότι στα μερίσματα που καταβάλλουν οι υπόχρεοι του άρθρου 61 του ιδίου νόμου, ενεργούταν παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την 31.12.2016 και συντελεστή 15% για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 01.01.2017 και μετά. Ο φορολογικός συντελεστής επί φορολογίας μερισμάτων, αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12-12-2019) και σύμφωνα με την παρ.22 του άρθρου 66 εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και μετά, με ύψος συντελεστή 5%. Σε κάθε περίπτωση και διαχρονικά, η χώρα μας τηρεί μία μη γραμμική πολιτική απέναντι στη φορολογία μερισμάτων και μάλιστα, στα πολύ δύσκολα χρόνια της εθνικής μας οικονομίας, ο συντελεστής ανερχόταν σε 15%. Μόνο που για να υπάρξουν μερίσματα, θα πρέπει να υπάρχουν και κέρδη στις επιχειρήσεις.

Για την Εβδομάδα που έρχεται, από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν και θα γίνει θέμα συζήτησης και μεταξύ των πολιτικών μας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε σχέση με τις υψηλές τιμές καταναλωτή που επικρατούν στη χώρα. Έτσι, ετήσιο πληθωρισμό γύρω στο 4% (ίσως και χαμηλότερα) προβλέπει για εφέτος η χθεσινή δημοσίευση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα στο 4,1%, από 4,5% τον Απρίλιο. Περαιτέρω όμως, στα τρόφιμα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει για την Ελλάδα αύξηση τιμών κατά 9,8%.

Για το επόμενο καλοκαιρινό τριήμερο, αν πραγματοποιήσετε μικρές αποδράσεις, ή αν χαρείτε την ομορφιά της εποχής στις πόλεις, να είστε πάντα καλά και να περνάτε υπέροχα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα