02/06/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γ. Καρανίκας: Να βρεθεί το Εµπόριο στο επίκεντρο των αναπτυξιακών σχεδιασµών της Πολιτείας

Θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονοµία και την επιχειρηµατικότητα δροµολογεί σύµφωνα µε τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Γιώργο Καρανίκα η αποφυγή παράτασης του «εκλογικού κύκλου» µετά το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, το οποίο φέρνει πιο κοντά το σχηµατισµό µιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης.

Ο κύριος Καρανίκας επισηµαίνει τους θετικούς οιωνούς για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας αλλά και τα µεγάλα βήµατα που πρέπει ακόµα να γίνουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων µέσω της ψηφιοποίησης και της πράσινης µετάβασης καθώς και στο επίπεδο των µισθών και της τόνωσης της αγοραστικής δύναµης των νοικοκυριών. «Χρειαζόµαστε ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα συµπεριλάβει τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις για να στηρίξουµε την ψηφιακή τους µετάβαση και εξωστρέφεια, καθώς και την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Από την άλλη πλευρά, απέναντι στις διαδοχικές και πολυεπίπεδες κρίσεις των τελευταίων ετών η ελληνική οικονοµία έχει επιδείξει αντοχές», τονίζει.

Ιδιαίτερη σηµασία δίνει ο εµπορικός κόσµος στη διευκόλυνση της πρόσβασης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισµό και στην ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών από τη νέα κυβέρνηση ώστε τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης και του Ε.Σ.Π.Α. να κατευθυνθούν στο σύνολο των επιχειρήσεων. Το µεγάλο στοίχηµα για το ελληνικό εµπόριο την επόµενη ηµέρα των εκλογών είναι να βρεθεί στο επίκεντρο των αναπτυξιακών σχεδιασµών της Πολιτείας µέσα από συνέργειες µε τους άλλους µεγάλους κλάδους της οικονοµίας όπως είναι ο τουρισµός, η αγροδιατροφή και η µεταποίηση. «Δεν πρέπει να επιτρέψουµε να µεγαλώσει η «ψαλίδα» ισχυρών λιανεµπορικών εταιρειών, µε τους µικρούς και ευάλωτους. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειαζόµαστε νέα στοχευµένα χρηµατοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή και πράσινη µετάβαση των επιχειρήσεων και την αναβάθµιση των δεξιοτήτων ιδιοκτητών και εργαζοµένων», σηµειώνει.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρεται στην ανάγκη καλύτερης διασύνδεσης του εµπορίου µε τον τουρισµό, στόχευση που υπηρετείται µέσα και από την κοινή καµπάνια της Συνοµοσπονδίας µε τον Ε.Ο.Τ. για την προώθηση του «Shopping in Greece». Επιπλέον αναφέρεται στην αξία που προσδίδει η Ε.Σ.Ε.Ε. στη συνεργασία της µε τον Όµιλο Epsilon Net που έχει αντικείµενο την από κοινού διενέργεια ενηµερωτικών δράσεων προς τις εµπορικές επιχειρήσεις σχετικά µε τις δυνατότητες αλλά και τις νέες υποχρεώσεις που αναδύονται για αυτές στην ψηφιακή εποχή.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Ιουνίου ο κύριος Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε..comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΣΕΕ, ΜμΕ, Κλάδος > Μεταποίηση, Ανταγωνιστικότητα, Epsilon Net, Τραπεζικός Δανεισμός, Χρηματοδοτικό εργαλείο, Κλάδος > Τουρισμός