12/05/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

If you pay peanuts, you will get monkeys. Ή σε ελεύθερη μετάφραση, αν δίνεις στους εργαζόμενούς σου ψίχουλα, περίμενε ελάχιστα εργασιακά αποτελέσματα. Το Βρετανικό απόφθεγμα έρχεται ως συνέχεια έρευνας που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σύμφωνα με την οποία, μόλις το 3% των επιχειρήσεων βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε κατά τη διαδικασία εξεύρεσης προσωπικού. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 31,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 17,2% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος, που δεν προβλέπει ότι θα μπορέσει να καλύψει σωστά τις ανάγκες του. Γενικά, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό.

Οι ειδικότητες για τις οποίες οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία να βρουν προσωπικό, αφορούν κυρίως αυτές των μηχανικών (16,7%), των οικονομικών (13,9%) και τεχνικών (11,1%) κλάδων, καθώς και της πληροφορικής (9,6%). Επιπλέον, το 63,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζομένους σε τεχνικές ειδικότητες, 40,9% ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που έχει ανάγκη, το 53,5% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με την κατάλληλη εμπειρία, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προσφέρει στους αποφοίτους γνώσεις και δεξιότητες που θα διευκόλυναν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Αυτό που μας δημιουργεί απορία σχετικά με την έρευνα του ΕΒΕΑ είναι η μη αναφορά στο ότι τα υψηλής εξειδίκευσης στελέχη, απαιτούν και υψηλές αμοιβές, κάτι που αν τελικά δεν το κατανοήσει η εργοδοσία θα συνεχίσει να κυνηγάει ανεμόμυλους και θα μιλάει και πάλι και εφέτος για τις περίπου 100.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στα τουριστικά επαγγέλματα.

Οι εποχές της υψηλής ανεργίας έχουν αλλάξει άρδην και σε αυτό συνέβαλε φυσικά και το Brain Drain που είχε ως αποτέλεσμα, περίπου 300.000 χιλιάδες Έλληνες υψηλής εξειδίκευσης, να εργάζονται καλά αμειβόμενοι στο εξωτερικό και να μην σκέφτονται πλέον να επιστρέψουν ουσιαστικά ποτέ στην Ελλάδα. Αν η χώρα κατανοήσει πόσο της κοστίζει η επιστημονική πολυετής κατάρτιση των στελεχών αυτών (γιατρών, μηχανικών, πληροφορικών, οικονομολόγων), εκ της οποίας επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο ωφελούνται τελικά μόνο τρίτες χώρες, ίσως αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας του ανορθολογισμού στις αμοιβές και την εμμονή στον ελάχιστο μισθό, σε άτομα με εξαιρετικά προσόντα. Ίσως έτσι παύσουν να εμφανίζονται φαινόμενα, τέτοια που οι εταιρείες ευρέσεως ανθρώπινου δυναμικού κρατούνε καλά κρυμμένα, όπου μετά τη συνέντευξη και την απαρίθμηση των προσόντων του υποψήφιου και αφού όλα δείχνουν ότι υπάρχει αίσια εξέλιξη, όταν ανακοινώνεται ο μισθός, ο υποψήφιος σηκώνεται αλαφιασμένος λέγοντας στον απορημένο ειδικό συνεντεύξεων «καλά, θα το σκεφτώ και θα σας ειδοποιήσω», τρέχοντας να φύγει από την εταιρεία η οποία του παρουσιάστηκε ως η μεγάλη ευκαιρία της ζωής του.

Μιας και μιλήσαμε για εξαιρετικά προσοντούχο προσωπικό, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, σύμφωνα με τα οποία, το 31,3% των Ελλήνων διδακτόρων, δηλαδή το πιο εκπαιδευμένο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, δούλεψε κάποια στιγμή στο εξωτερικό, ενώ το 13,4% εξακολουθεί να δουλεύει εκτός Ελλάδας. Επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό όχι για προσωπικούς αλλά κατά κύριο λόγο για επαγγελματικούς λόγους, όπως είναι η επαγγελματική ανέλιξη, οι καλύτερες οικονομικές απολαβές, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και, βέβαια, η εργασία στο αντικείμενό τους. Ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτών που ζουν στο εξωτερικό απασχολείται σε AEI (40,3%) και σε ερευνητικά κέντρα (15%). Το 75,2% των διδακτόρων εγκαταστάθηκε κυρίως σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη. Το 67,5% των διδακτόρων πήγε σε χώρες που χαρακτηρίζονται καινοτόμες, ακριβώς επειδή η ισχυρή καινοτομικότητα μιας χώρας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προσέλκυσης υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι για να τελειώνουμε κάποια στιγμή με την αδυναμία εξεύρεσης εξαιρετικά προσοντούχου προσωπικού στην Ελλάδα. Είναι σαν να ζητάς το νέο μοντέλο της Ferrari και να θέλεις να το αγοράσεις σε τιμή μεταχειρισμένου Fiat.

Πριν τη παράθεση της σχετικής ειδησεογραφίας την Εβδομάδας που πέρασε, θα μοιραστούμε μαζί σας ακόμα μια διάκριση του Ομίλου μας, υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτόν: «Όμιλος EPSILON NET: 2η θέση στα Best Workplaces 2023!»: O Όμιλος EPSILON NET αναδείχθηκε για 9η συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Great Place to Work, κατακτώντας μάλιστα φέτος την 2η θέση της κατάταξης στις μεγάλες εταιρείες (250+ άτομα προσωπικό). Η νέα διάκριση αποτελεί επιστέγασμα μιας σπουδαίας αναπτυξιακής πορείας για τον Όμιλο, κατά την οποία εδραίωσε την παρουσία του, ως ο μεγαλύτερος Όμιλος Business Software στην Ελλάδα με πάνω από 1.200 καταρτισμένα στελέχη. Η διοίκηση του Ομίλου, πιστή στην ανθρωποκεντρική της προσέγγιση, παράλληλα με την προώθηση του κοινού εταιρικού οράματος, είναι συνεχώς δίπλα στο ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου και τις οικογένειες τους, ώστε να διασφαλίσει μέσα από την καθημερινή επικοινωνία & την προσωπική επαφή την επίτευξη και των προσωπικών στόχων του κάθε μέλους της μεγάλης οικογένειας της EPSILON NET.

H συγκεκριμένη επιβράβευση είναι η 13η διάκριση του Ομίλου στα Best Workplaces, ο οποίος αριθμεί:

  • εννέα (9) εθνικές διακρίσεις,
  • τρείς (3) διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και
  • την πρόσφατη διάκριση ως Best Workplaces™ for Women

σε ισάριθμες συμμετοχές της στην έρευνα από το 2015, αποδεικνύοντας διαχρονικά τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της που βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού και της διοίκησης του Ομίλου.

Με motto “Our People have the Super Power” ο Όμιλος δείχνει την προσήλωσή του στις εργασιακές αξίες που αντανακλάται στο χαμόγελο, τη θέληση και την υπερηφάνεια των εργαζομένων, δημιουργώντας μια ενωμένη ομάδα με κοινά όνειρα. Έχει υιοθετήσει αρχές ίσης μεταχείρισης, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού, ανοιχτού και συνεργατικού περιβάλλοντος εργασίας, όπου το κάθε μέλος της ομάδας, ανεξαρτήτως φύλου, αισθάνεται σεβαστός και αναγνωρισμένος για τις ικανότητές του. Επισφράγιση αυτών αποτελεί η πρόσφατη πιστοποίησή του ως Best Workplace for Women Hellas 2023, από τον κορυφαίο θεσμό αναγνώρισης της υπεροχής στην εργασία για τις γυναίκες στην Ελλάδα.

Μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, ο Όμιλος ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη, το πάθος και την αφοσίωση. Παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα αποδοχών και επιδομάτων, προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης & ανάπτυξης δεξιοτήτων και εφαρμόζει κορυφαίες πρακτικές διαχείρισης προσωπικού με μια σειρά από πρωτοποριακές παροχές, όπως το πρόγραμμα Employee Stock Option Plan, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, την τράπεζα αίματος και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Η Νάσια Σκούντζου, Group HR Director του Ομίλου EPSILON NET δήλωσε:

“Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να αναδεικνύουμε για 9η συνεχόμενη χρονιά την επιτυχημένη δουλειά που κάνουμε στην δημιουργία ενός κορυφαίου εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Με τις 13 διακρίσεις μας, από τις οποίες 9 εθνικές και 3 ευρωπαϊκές, καθώς και την πρόσφατη διάκριση ως Best Workplaces™ for Women, επιβεβαιώνουμε ότι οι προσπάθειες μας δεν είναι μόνο παροδικές, αλλά συνεχίζουν να αντέχουν στο χρόνο, δυναμώνουν και μας οδηγούν μπροστά. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δυναμικά την πορεία μας, αφοσιωμένοι πάντα στους ανθρώπους μας που με τη δύναμη, το πάθος, τη γνώση, το ταλέντο και τη θέλησή τους, μας κάνουν τον μεγαλύτερο Όμιλο Business Software στην Ελλάδα!”

Επερχόμενες Εθνικές Εκλογές και «Εκλογική άδεια - Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δημοσιεύθηκε η απόφαση»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με την 46445/2023 :

1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ. 1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ' αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.

4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.

Από την τρέχουσα επικαιρότητα: «Ε9 - ΕΝΦΙΑ: Σε λειτουργία τροποποιητικές 2023»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ: Ε9 - ΕΝΦΙΑ: Σε λειτουργία τροποποιητικές 2023.

«Αναδρομικά 2015-2020: Σε λειτουργία οι εφαρμογές»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σε λειτουργία έχουν τεθεί οι εφαρμογές για τα Αναδρομικά 2015-2020.

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Ξεκίνησαν από την Τετάρτη 10 Μάϊου οι αιτήσεις - Σε δύο Voucher η επιδότηση»: Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του προγράμματος "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους όρους που περιγράφονται στον Οδηγό Εφαρμογής και τα Παραρτήματά του.

Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος:

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την:

- αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες,

- με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας > 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Δείτε τα χαρακτηριστικά των επιλέξιμων Ηλιακών Θερμοσίφωνων προς αγορά αναλυτικά στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος

«ΔΥΠΑ: Την Τετάρτη ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ»: Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τον Γ΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες».

Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 450 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

· 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

· 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

· 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών που θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 61.200.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 - 2020».

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr

«Πως μπορεί να γίνει η μεταβίβαση της ειδικής άδειας και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τη μητέρα στον πατέρα»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπ. Εργασίας σχετικά με τις προϋποθέσεις, διαδικασία, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, από τη μητέρα στον πατέρα του τέκνου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 (Α' 58), όπως τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε με το άρθρο 43 του ν. 4997/2022 (Α' 219). Δείτε την απόφαση εδώ

«Παράταση δηλώσεων ΕΦΑ έως 31.7.2023»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1062/2023 σχετικά με την παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) έτους 2023. Η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.), που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 17 του Ν. 3091/2002, ειδικά για το έτος 2023, παρατείνεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.

Από τη αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε: κ. Χρήστος Γ. Κρίγκας, Λογιστής-Φοροτεχνικός, MBA in Accounting, Φορολογικός Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και «Λογιστικές, φορολογικές επισημάνσεις, ελεγκτικές διαδικασίες, για το κλείσιμο της χρήσης 2022»: Σύμφωνα με τον γνωστό αρθρογράφο «Στο κλείσιμο μιας ακόμη δύσκολης χρονιάς θα ήθελα να επισημάνω κάποια βασικά θέματα λογιστικής, φορολογίας και ελέγχου που αφορούν την χρήση του 2022 ώστε να αποτελέσουν σημείο μελέτης για όσους έχουν κοινές σκέψεις και προβληματισμούς. Να τονίσω βέβαια ότι η προσέγγιση κάποιων θεμάτων έχει και υποκειμενικά στοιχεία με μοναδικό σκοπό το ερέθισμα για μεγαλύτερη εμβάθυνση, και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η δομή της ανάλυσης μου έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που αντιμετωπίζω λογιστικά και φορολογικά την κατάρτιση του προσωρινού ισοζυγίου και τις τελικές οικονομικές καταστάσεις, πάντα σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα των φορολογικών ελέγχων καθώς και τον συνεχή προβληματισμό μου για τον φορολογικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων.». Δείτε το σύνολο του αναλυτικού και στοχευμένο άρθρο του κ. Χρήστου Κρίγκα στον παραπάνω σύνδεσμο.

Κ.Κ. Φωτεινή Μακρή - Κατερίνα Κουσουνή, Λογίστριες Α’ Τάξης - Ειδικοί σύμβουλοι αγροτικής φορολογίας και «Επιστροφή ΦΠΑ σε Αγρότες του Ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ Νέα Διαδικασία- Από 1/5/2023 ξεκίνησαν οι αιτήσεις»: Σύμφωνα με τις αρθρογράφους «Οι αγρότες που ανήκουν στο Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ (όπως οι Αγρότες που ανήκουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και έχουν δικαίωμα να λάβουν επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.

Συγκεκριμένα, ενώ οι πωλήσεις των προϊόντων ή των υπηρεσιών στους αγρότες ειδικού καθεστώς ΦΠΑ δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας, οι δαπάνες αγορές / έξοδα που πραγματοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Για αυτό το λόγο αυτό, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν με αίτηση τους επιστροφή ποσού ΦΠΑ ίσο με το 6% επί της αξίας των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.». Λειτουργικές οδηγίες με παράθεση των σχετικών συνδέσμων. Περισσότερες λεπτομέρειες, στο βιβλίο των αρθρογράφων που κυκλοφορεί με τίτλο «ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ».

Κ.Κ. Φωτεινή Μακρή - Κατερίνα Κουσουνή, Λογίστριες Α’ Τάξης - Ειδικοί σύμβουλοι αγροτικής φορολογίας και «Συμβάσεις στην Συμβολαιακή Γεωργία - Ημερομηνίες για το Φορολογικό Έτος 2022»: Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος εφαρμογή του Ν. 4935/2022 με βάση την 127754 ΕΞ 2022/9-9-2022 όπως τροποποιήθηκε με την 30808/2023. Συγκεκριμένα:

Για την απαλλαγή από τον φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%) επαγγελματιών αγροτών

- Τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2022 βάσει συμβάσεων εντός του 2022 ή νωρίτερα, υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 και το αργότερο μέχρι και τις 31/5/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30/6/2023.

Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία.

Για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον φόρο κατά τριάντα τοις εκατό (30%) παραγωγών

- Τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που συντάχθηκαν από 26/5/2022 και έως 31/12/2022, για την εφαρμογή του ευεργετήματος από το επόμενο φορολογικό έτος, υποβάλλονται μέχρι και τις 31/5/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30/6/2023.

Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία

* Η απαλλαγή φόρου δεν παρέχεται για το εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW. Άρα, για τα "αγροτικά" φωτοβολταϊκά δεν ισχύουν οι συμβάσεις για την φορολογική απαλλαγή ......

(Περισσότερες πληροφορίες με Πρακτικά Παραδείγματα: για ποια προϊόντα γίνονται συμβάσεις - πότε - πως και γιατί στο Ένθετο e-book ).

Παρασκευή και τέλος της εργασιακής Εβδομάδας για τους περισσότερους. Η Εβδομάδα που έρχεται, δεν βρίθει τόσο αποφάσεων παρά υποσχέσεων, ενόψει των Εθνικών εκλογών. Κάποιες βέβαια ξεπερνούν την πραγματικότητα, αλλά και κάποιες επιμέρους «επιτυχίες», όπως παρουσιάζονται εξαιρετικά «στρογγυλεμένες», μάλλον απέχουν πολύ ακόμα από το να γίνουν επιτυχίες της όποιας Κυβέρνησης. Ο λόγος για τον πολύπαθο ΕΦΚΑ, όπου μάλλον κουραστήκαμε να ακούμε για τις φοβερές αλλαγές στο χρόνο έκδοσης των συντάξεων, ενώ η πραγματικότητα, όσον αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι είναι σε πολυετή αναμονή ολοκλήρωσης των συνταξιοδοτικών τους παροχών (κύρια σύνταξη γήρατος και επικουρικές), αν εξαιρέσει κάποιος το Μ.Τ.Π.Υ., είναι τελείως διαφορετική.

Το ίδιο συμβαίνει ως προς τις «επιτυχίες» και σε έναν άλλο τομέα, αυτό της φοροδιαφυγής κάποιων επαγγελματικών ομάδων, που ούτε η έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για τους φορολογούμενους, ούτε τα myDATA, κατάφεραν να την μειώσουν. Από που προκύπτει αυτό; Από το ότι οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και ειδικά, οι είκοσι επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής. Ακόμα και μετά τα κίνητρα που δόθηκαν στους φορολογούμενους, επαγγελματικές ομάδες όπως οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι (και γενικά όλα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και των κατασκευών), κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.ά., συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά. Έτσι τελικά προκύπτει πως όποια φοροκίνητρα και αν δοθούν στους φορολογούμενους, υπάρχει εξαιρετική πιθανότητα να αρνηθεί ο συγκεκριμένος επαγγελματίας να παρέχει τις υπηρεσίες του, αν του ζητηθεί να πληρωθεί μέσω χρεωστικής κάρτας. Συνεπώς, τα φορολογικά κίνητρα του «πελάτη» στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον είναι ατελέσφορα.

Παρασκευή σήμερα και σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα είστε οι «επίσημοι προσκεκλημένοι», με προσωπική τηλεφωνική, ηλεκτρονική, ακόμα και έντυπη πρόσκληση στην κεντρική ή περιφερειακή προεκλογική συγκέντρωση κάποιου υποψήφιου βουλευτή. Δεδομένου όμως ότι στον πολιτικό κόσμο, ενίοτε, υπάρχει «κοντή μνήμη», πιστεύουμε πως πλέον είμαστε μία εκπαιδευμένη μάζα ψηφοφόρων, η οποία μπορεί να κρίνει ορθολογικά.

Σε κάθε δραστηριότητά σας στο επόμενο διήμερο, καταναλωτική, εκδρομική ή με πολιτικό άρωμα, σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την σωματική και κυρίως τη ψυχική σας ανάταση. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα