05/05/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Φρ.Κουτεντάκης: Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε γενικές γραμμές αλλά με αρκετούς «αστερίσκους» σκιαγραφεί με τη συνέντευξή του στο Epsilon7 o Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Θεωρεί πιθανή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για αβεβαιότητες που απορρέουν από εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Ο κύριος Κουτεντάκης χαρακτηρίζει ανησυχητικό και μη βιώσιμο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που έχει υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του Α.Ε.Π., φθάνοντας στα επίπεδα του 2010. «Το θετικό σενάριο είναι να συμβεί αυτό με αύξηση των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών από την ελληνική παραγωγή. Το αρνητικό είναι να συμβεί με μια απότομη προσαρμογή, δηλαδή με μια ισχυρή ύφεση», επισημαίνει. Παράλληλα, προβλέπει «αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα» λόγω της πιο σφιχτής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, μιας και φέτος είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της ρήτρας δημοσιονομικής πολιτικής.

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ο κ. Κουτεντάκης θεωρεί ότι το γεγονός πως όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν αποδεχθεί την αναγκαιότητα επίτευξης πλεονασμάτων για τη βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει πως «στην παρούσα φάση δεν υφίσταται ζήτημα μεγάλων ανατροπών στη δημοσιονομική πολιτική». Αυτό όμως που τον ανησυχεί είναι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής πόλωσης, χωρίς σχηματισμό κυβέρνησης, στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσαν να προκύψουν ζητήματα και αβεβαιότητες ακόμα και εκεί που δεν υπήρχαν.

Πηγή αβεβαιότητας συνιστά σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη το «ότι έχουμε μπει σε μια διαφορετική εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου ο πλανήτης θα είναι περισσότερο κατακερματισμένος οικονομικά και εμπορικά σε σχέση με αυτό που ξέραμε μέχρι το 2020». Προβλέπει μάλιστα πως «η χώρα μας πρόκειται να αντιμετωπίσει περίπλοκες προκλήσεις στα επόμενα χρόνια εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα». Για τους λόγους αυτούς ζητά συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Μαΐου ο κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλήcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΑΕΠ, Γραφείο Προϋπολογισμού