05/05/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Καλό σας μήνα, τελευταίο της Άνοιξης του 2023. Και με τι μπαίνει φυσικά καλά ένας μήνας, με ΕΝΦΙΑ. Έτσι, για εναλλαγή παραστάσεων, μαζί με τις εκλογές, ήδη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν αναρτηθεί και μας περιμένουν.

Στη ζωή, πολλά πράγματα ανάγονται στο σωστό χρόνο. Στην Ελλάδα μάλλον στο marketing του timing δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά. Γενικά θα λέγαμε ότι με το Marketing των φόρων έχουμε κάποιο πρόβλημα. Ο κάθε φόρος, η κάθε απαίτηση της φορολογικής αρχής, σχεδόν πάντα, τελειώνει με μία έμμεση απειλή. Οπότε μόνο για σωστό marketing δεν μπορούμε να μιλάμε.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια ακόμα πονεμένη ιστορία της φορολογικής διοίκησης, η οποία, μετά από αρκετές αναβολές, μοιάζει πλέον ως εμμονή και μάλιστα, χωρίς απτά αποτελέσματα. Περιθώριο λοιπόν έως το τέλος Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στην εφορία τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή δεν έχουν δηλώσει. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Διαφορετικά, η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Σε κάθε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Βέβαια, κάπου εδώ τελειώνει η ανάγκη για φορολογική συμμόρφωση και αρχίζει ο φορολογικός παραλογισμός. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι μισθωτές είναι περισσότεροι από τα προσφερόμενα προς μίσθωση ακίνητα, επειδή, ειδικά τώρα σχεδόν αρχές καλοκαιριού, πολλά προσφέρονται μόνο μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού (Airbnb). Συνεπώς, τα σχετικά λίγα προσφερόμενα για μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα, σε περίπτωση λύση της μίσθωσης, συνήθως, μέσα σε λίγες ημέρες επαναμισθώνονται.

Με τι ακριβώς «προειδοποιεί» τον αμελή εκμισθωτή η ΑΔΑΕ; Με επιμέτρηση παράλληλα διπλού μισθώματος, τόσο για την τρέχουσα μίσθωση, όσο και για την προηγούμενη την οποία ο εκμισθωτής δεν δήλωσε ως λυθείσα; Η αλήθεια εμφανώς είναι ότι η μη δήλωση λυθείσας μίσθωσης, δεν αποτελεί και πηγή εισοδήματος, συνεπώς στα Διοικητικά Δικαστήρια ακριβώς τι θα αντιπαραθέσει η φορολογική αρχή ότι φορολογεί ως εισόδημα; Μία ολιγωρία σε μη δήλωση λύση μίσθωσης; Ίσως να μπορούσε να επιβάλει το γνωστό πρόστιμο των εκατό ευρώ του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 περί Κ.Φ.Δ. και αυτό με πολλά ερωτηματικά, σε κάθε όμως περίπτωση, ο εισηγητής της πρότασης, θα πρέπει να εξετάσει ξανά το νόμιμο της φορολόγησης μηδέποτε υπάρξαντος εισοδήματος.

Κατά την υποβολή νέας δήλωσης μίσθωσης, χωρίς να προϋπάρξει δήλωση λύσης της παλαιάς μίσθωσης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, υπάρχουν τα εξής τρία σταθερά αριθμητικά πεδία, τα οποία, με ένα απλό λογισμικό, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ένα ακίνητο έχει επαναμισθωθεί, συνεπώς η παλιά μίσθωση εξ΄ αντικειμένου λύθηκε. Ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή, ο αριθμός ΑΤΑΚ του ακινήτου και Αριθμός Ηλεκτρικής Παροχής του ακινήτου. Στην Ελλάδα του εξαιρετικού gov.gr μία απλή επίσκεψη στον κ. Πιερρακάκη θα έλυνε αμέσως το θέμα και σε κάθε περίπτωση, τις καθόλου ευεργετικές σε περίοδο εκλογών, συγκεκαλυμμένες «φορολογικές απειλές» για το τίποτα.

Από τις «προσφορές στον πολίτη» της Εβδομάδας που πέρασε: «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Ανοίγει η πλατφόρμα - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις»: Η δυνατότητα χιλιάδων νοικοκυριών και αγροτών να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα, γίνεται δυνατή με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023) συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ, η πλατφόρμα του οποίου (https://pvstegi.gov.gr) είναι διαθέσιμη από τις 14:00 και μετά από την Τρίτη 2 Μαΐου.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

– Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)

– Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)

– Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)

– Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

«myBusinessSupport: Αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος»: Με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ ενημερώνει για τη θέση σε λειτουργία της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος μέσω myBusinessSupport.

Οδηγίες για την υποβολή αίτησης επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος

«Κοινωνικός τουρισμός: Μέχρι τέλος Ιουλίου διακοπές με τις επιταγές 2022-2023»: Οι κάτοχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι επιταγών που δεν θα ενεργοποιήσουν την επιταγή τους έως τις 31 Ιουλίου 2023 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προβλέπει μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και αυξημένες τιμές επιδότησης για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

«Ψηφιακή έκδοση Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας μέσω myAADE»: Με την A.1052/2023 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας (εφεξής: ΠΦΚ) και η διαδικασία έκδοσής του για φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 4172/2013 για σκοπούς εφαρμογής των Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (εφεξής: ΣΑΔΦΕ) και για λοιπούς σκοπούς και ρυθμίζονται συναφή ζητήματα.

«Ψηφιακά τα Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας – νέα εφαρμογή για την αυτόματη έκδοσή τους»: Πολίτες και επιχειρήσεις με διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα, μπορούν πλέον να λαμβάνουν αυτόματα το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) που χρειάζονται για την αποφυγή διπλής φορολογίας του εισοδήματός τους ή και για άλλους σκοπούς στο εξωτερικό. Μόνο κατά το 2022 εκδόθηκαν περισσότερα από 4.000 τέτοια πιστοποιητικά πολιτών και επιχειρήσεων με χειρόγραφη διαδικασία και χρόνο εξυπηρέτησης για τον πολίτη 3-5 ημέρες.

Η νέα Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπει ψηφιακό ΠΦΚ που φέρει:

• μοναδικό αριθμό έκδοσης

• εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα eSeal της ΑΑΔΕ

• ενσωματωμένο κώδικα γρήγορης ανάγνωσης (qrcode) για την εξακρίβωση της εγκυρότητάς του

• πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα

Η αίτηση για την έκδοση ΠΦΚ υποβάλλεται αποκλειστικά ψηφιακά, από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Η διαδρομή είναι: Μητρώο & Επικοινωνία /Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας.

Καταργείται έτσι η προηγούμενη διαδικασία, που περιλάμβανε και την λήψη σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια ΔΟΥ του πολίτη/επιχείρησης.

Μέσω της εφαρμογής εκδίδονται ΠΦΚ που αφορούν στο τρέχον ή και σε παρελθόντα έτη και προβλέπονται για την εφαρμογή των Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) που έχει συνάψει η Ελλάδα με 57 κράτη ή άλλους σκοπούς στο εξωτερικό.

Η νέα εφαρμογή που αυτοματοποιεί την έκδοση ΠΦΚ βασίζεται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συνεχίζει το έργο της ψηφιοποίησης αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

«Πόθεν Έσχες, οι νέες δηλώσεις και οι προθεσμίες υποβολής - Από 16.5.2023 οι καταστάσεις υπόχρεων»: Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ δυο αποφάσεις που αφορούν τον νέο νόμο για το Πόθεν Έσχες

Με την απόφαση : 17991/2.5.2023 Εξειδίκευση της προβλεπόμενης στον ν. 5026/ 2023 (Α' 45) Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.), καθορισμός των οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων της Δ.Π.Κ. και των πινάκων παραμετρικών τιμών, της λειτουργίας της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023, της ημερομηνίας έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής, των αναγκαίων διαλειτουργικότητων, καθώς και κάθε άλλου τεχνικού και λεπτομερειακού θέματος αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 5026/2023, καθορίζεται το περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάσταση (Δ.Π.Κ.) και δίνονται οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων της Δ.Π.Κ. καθώς και πίνακες παραμετρικών τιμών.

Με την δεύτερη απόφαση 17992/2.5.2023 Καθορισμός τύπου και περιεχομένου της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων του άρθρου 23 του ν. 5026/2023 (Α' 45), καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων του άρθρου 23 του ν. 5026/2023

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε: κ. Γεώργιος Αρχ. Λαζαρίδης, Ορκωτός Ελεγκτής ΣΟΛ CROWE και «Μετασχηματισμοί: Ζητήματα κατά την εφαρμογή του Ν. 4935/2022»: Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος «Οδεύοντας ήδη προς τη συμπλήρωση ενός έτους από την ψήφιση του Ν. 4935/2022 εντοπίζονται κατά την εφαρμογή του στην πράξη κάποια ειδικά ζητήματα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτήματα ως προς την αντιμετώπισή τους.». Δείτε την ενδελεχή ανάλυση του θέματος από τον καταξιωμένο αρθρογράφο και λύστε απορίες σχετικές με τους μετασχηματισμούς των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεώργιος Λαζαρίδης έχει επιμεληθεί την ύλη της έκδοσης της επιστημονικής ομάδας της EPSILON NET «ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ– ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Κ. Αργύρης Καβουρίνος, Οικονομολόγος-Λογιστής και «Εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (Συλλόγων και σωματείων)»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού μπορούν να εγγραφούν όλοι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα. Όποιος φορέας επιθυμεί να υποβάλει αίτημα για επιχορήγηση από το ΥΠ.ΠΟΛ. οφείλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής του στο Μητρώο. Η εγγραφή στο Μητρώο δεν συνεπάγεται την επιχορήγηση του φορέα, αποτελεί όμως προϋπόθεση για την υποβολή αιτήματος επιχορήγησης. Επίσης και για την συμμετοχή σε διάφορα άλλα προγράμματα των Περιφερειών, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω άλλων φορέων του Δημοσίου, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο.

Οδηγίες για την εγγραφή παρέχονται στη διεύθυνση http://drasis.culture.gr».

Διαβάστε το σύνολο του άρθρου, λαμβάνοντας εξειδικευμένες γνώσεις από εξειδικευμένους αρθρογράφους.

Επιστημονική Ομάδα της Epsilon Net και «Το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας ως μοναδικό έγγραφο αλλαγής της φορολογικής κατοικίας»: Σύμφωνα με το άρθρο «Με βάση την με Αριθμό ΣτΕ602/2022 Απόφαση (Τμήμα Β΄), για την αποδοχή αιτήματος μεταβολής φορολογικής κατοικίας, το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο πρέπει να προσκομίσει επιπλέον του πιστοποιητικού και πρόσφορα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η μεταβολή της μόνιμης και κύριας κατοικίας του, καθώς και η πρόθεσή του να μεταφέρει κατά τρόπο μόνιμο και διαρκή το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων και βιοτικών του σχέσεων στην αλλοδαπή. Συνεπώς το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, από μόνο του δεν αποτελεί το αποκλειστικό στοιχείο αλλαγής της φορολογικής κατοικίας, αλλά η φορολογική αρχή αναζητεί επιπλέον δευτερογενή αποδεικτικά όπως η ένταξη σε ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής, η ύπαρξη μισθωτηρίου κατοικίας στην αλλοδαπή, η ύπαρξη σύμβασης εργασίας κ.λπ.». Σε βάθος ανάλυση του επίμαχου θέματος της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας, με τη σφραγίδα πάντα της γνώσης της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net.

Από τη συνεχή ανάπτυξη του Ομίλου της EPSILON NET: «EPSILON NET: Εξαγορά του 60% της εταιρείας πληροφορικής «ΝΕΤΕΡΑ»: Η EPSILON NET ανακοινώνει, ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 60% της εταιρίας «ΝΕΤΕΡΑ Ε.Ε.», που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα (www.netera.gr).

Η εταιρία υποστηρίζει με τις λύσεις της, περισσότερα από 800 ξενοδοχεία & τουριστικά καταλύματα παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης στους τελικούς πελάτες.

Σταθερός στόχος της διοίκησης του Ομίλου είναι να αποτελέσει την κορυφαία επιλογή των ελληνικών επιχειρήσεων στο τομέα του Τουρισμού και παράλληλα να επιταχύνει σταδιακά την δυνατότητα δημιουργίας νέων εμπορικών & στρατηγικών συνεργασιών στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

EPSILON NET σημαίνει συνέργειες, συνεργασίες, συμμετοχές, ανάπτυξη, ισχυρή κεφαλαιακή δομή. Αν μη τι άλλο, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, δεν επέλεξε μόνο ως ιδιαίτερο συνεργάτη τον Όμιλο της Epsilon Net, δεν αναγνώρισε μόνο τα προϊόντα του ομίλου ως μοναδικά στο είδος τους, καινοτόμα και δυνάμενα να παρέχουν προηγμένες λύσεις, αλλά εξέφρασε την έμπρακτη θέλησή της για την συμμετοχή στη κεφαλαιακή δομή του Ομίλου. «Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην EPSILON NET A.E.»: Η EPSILON NET (εφεξής η «Εταιρία») με βάση την κείμενη νομοθεσία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι έλαβε ενημέρωση από τον κ. Ιωάννη Μίχο, Πρόεδρο, Διευθύνων Σύμβουλο και βασικό μέτοχο της Εταιρίας για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την αγορά από την Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ») μετοχών ποσοστού 7.5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της EPSILON NET που κατέχει, σε τιμή €7.4/μετοχή («Αρχική Συναλλαγή») καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης από την ΕΤΕ περαιτέρω ποσοστού 7.5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής.

Επίσης, σε συνέχεια της από 16.11.2022 ανακοίνωσης για την υπογραφή μνημονίων συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Εταιρίας με την ΕΤΕ, προβλέπεται υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ EPSILON ΝΕΤ και ΕΤΕ με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της EPSILON ΝΕΤ (ERP, Εμπορικολογιστικές Εφαρμογές) με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.

Οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα θα διατίθενται, τόσο στις 132.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON ΝΕΤ όσο και σε όλες τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα. Οι υπηρεσίες αυτές θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες των επιχειρήσεων και θα προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών ΜΜΕ προσφέροντας υψηλού επιπέδου εμπειρία στους πελάτες.

Η ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής τελεί υπό τις συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις. Κατά την ολοκλήρωση, θα υπογραφεί η σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ EPSILON NET και ΕΤΕ κατά τα προβλεπόμενα στο σχετικό μνημόνιο συνεννόησης.

Για την Εβδομάδα που έρχεται, η συζήτηση που άνοιξε και θα συνεχισθεί, αφορά τις φοροαπαλλαγές. Κρατηθείτε, οι φοροαπαλλαγές σήμερα ανέρχονται σε 1.047!!! και κατά τη διετία της πανδημίας διογκώθηκαν για να ενισχύσουν φορολογούμενους και επιχειρήσεις, με το κόστος τους να έχει εκτιναχθεί στα 12,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται στο 26,7% των φορολογικών εσόδων. Ειδικά, στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αντιστοιχούν 200 φοροαπαλλαγές (απαλλαγές και εκπτώσεις) και στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, άλλες 200. Εκ του μεγέθους, η επανεξέταση είναι αναγκαία.

Πρώτη Εβδομάδα του Μάη, σήμερα Παρασκευή και ο εφετινός Μάης έπαθε Μάρτη και φροντίζει να γεμίζει καθημερινά τους αποθετήρες τις χώρες με νερό, ενώ βαδίζουμε (σχεδόν φτάσαμε), στην ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης. Εν μέσω φορολογικών δηλώσεων και αφόρητης εργασιακής πίεσης, ελπίζουμε σε ένα λαμπερό Σαββατοκύριακο ψυχικής και σωματικής αποσυμπίεσης, αναγκαίο για όλους μας. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα