21/04/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. «Πάσχα στο χωριό συγκέντρωση μετοίκων / Τα νέα απ’ την Αθήνα στα όνειρα μου σφήνα / Πόζα και λουστρίνι, ο Νάκος φιγουρίνι / Πείνα μου μοιραία ζήλεια μου ρομφαία / Μπήκα σ’ ένα τρένο πίσω δεν κοιτούσα…». Αν και η «Ζήνωνος» με τη φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη, για κάτι άλλο μιλούσε, τυχαία οι στίχοι δένουν και με το Πάσχα που πέρασε, με τους ξενιτεμένους που ήρθαν για λίγο και φύγανε και με το πρώτο θέμα της στήλης, αν δηλαδή αυτοί που φύγανε, ξαναγυρίσανε ή έστω το σκέφτονται.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές προς και από την Ελλάδα των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα από το 2010 μέχρι το 2021, η εξερχόμενη μετανάστευση από την Ελλάδα των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα (όλων των ηλικιών) ήταν διαρκώς υψηλότερη από την αντίστοιχη εισερχόμενη μετανάστευση προς την Ελλάδα. Σε σύνολο, από το 2010 που επιβλήθηκαν τα μνημόνια έως και το 2021, μετανάστευσαν σε άλλες χώρες 592.200 άτομα, τα οποία ήταν κυρίως νεαρής και παραγωγικής ηλικίας. Βασικοί λόγοι ήταν η ανεργία που εκτινάχθηκε στο 28% και η αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, όταν στην Ελλάδα ο βασικός μισθός μειώθηκε κάτω 600 ευρώ μικτά και καθιερώθηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους.

Από την άλλη μεριά, για την ίδια περίοδο 2010 – 2021, η επανεγκατάσταση και επιστροφή στην Ελλάδα, ανήλθε σε 342.900 άτομα, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό ισοζύγιο των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα (καθαρή εισερχόμενη μετανάστευση) να είναι αρνητικό κατά 249.200 άτομα. Ένα επιπλέον σημαντικό εύρημα είναι πως η καθαρή μεταναστευτική εκροή των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα σταδιακά φθίνει. Από τα 39.100 άτομα το 2012 μειώθηκε στα 5,9 χιλ. άτομα το 2021 (δεύτερος μικρότερος ρυθμός). Το αρνητικό αυτό ισοζύγιο, αποκύημα και των ιδιαίτερα χαμηλών αποδοχών στη χώρα μας παρά τις όποιες αυξήσεις του βασικού μισθού (επειδή οι αμοιβές του υψηλά εξειδικευμένου δυναμικού δεν έχουν καμία σχέση με τον βασικό μισθό, πουθενά στον κόσμο), ίσως αποτελεί και εξήγηση στο ότι ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα, δεν βρίσκει υπαλλήλους για τα ξενοδοχεία, λόγω των χαμηλών αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.

Φυσικά η χώρα θέσπισε κίνητρα (ταυτόχρονα με όλες τις χώρες του κόσμου που θέλουν να προσκαλέσουν μόνιμους ή φορολογικούς κατοίκους), αυτά των άρθρων 5Α, 5Β και 5Γ του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.. Όσον αφορά τα σημαντικότερα κίνητρα, αυτά του άρθρου 5Γ του νόμου, που στοχεύανε στο brain gain, περίπου 4.500 αλλοδαποί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Όσον αφορά το ειδικό καθεστώς εναλλακτικής φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής του Ν. 4714/2020 έχουν εγκριθεί από το 2020 μέχρι και σήμερα 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες, ενώ 120 είναι υπό επεξεργασία. Συνεπώς, ως συμπέρασμα προκύπτει πως αν οι «προσοντούχοι» και όχι φυσικά μόνο επιστήμονες, φύγουν στο εξωτερικό, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να επιστρέψουν, τα δε κίνητρα είναι επιεικώς ανεπαρκή και εξόχως γραφειοκρατικά.

Για να κλείσουμε κάπως διαφορετικά τον πιο πάνω πρόλογο, μιας και μιλήσαμε για Έλληνες που φύγανε στο εξωτερικό και δεν θα γυρίσουν ποτέ, θα καταγράψουμε χιουμοριστικά δύο ειδήσεις που αλιεύσαμε από το αστυνομικό ρεπορτάζ της Εβδομάδας που πέρασε:

Διαρρήκτης στο Λος Άντζελες έκλεψε καναπέ αξίας 60.000 δολαρίων.

Ο καναπές που έγινε διάσημος από την Τζίτζι Χαντίντ κλάπηκε από κατάστημα επίπλων στην περιοχή του Λος Άντζελες, αφού η επιχείρηση υπέστη διάρρηξη στη μέση της νύχτας.

«Ονομάζεται καναπές Mah Jong με ύφασμα Missoni - μοιάζει με γυναικείο φόρεμα. Είναι πολύ όμορφο - μετάξι και κοτλέ - ένα όμορφο σχέδιο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Διάρρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου, σε κατάστημα εστίασης που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι γνωστό για τα μπακαλιαράκια του.

Ο δράστης έσπασε την τζαμαρία, μπήκε στο κατάστημα και άρπαξε από την ταμειακή τουλάχιστον 200 ευρώ.

Το κατάστημα είναι διάσημο για τα μπακαλιαράκια του και έχει συνεχή παρουσία εδώ και 40 χρόνια.

Έτσι, χωρίς παραπάνω σχόλια.

Εβδομάδα που πέρασε λοιπόν και στον αστερισμό των ρυθμίσεων. «Νέα ρύθμιση οφειλών έως 72 δόσεις - Οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση»: Με την εγκύκλιο Ε.2026/2023 παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, των άρθρων 4 έως 13 του Ν.5036/2023 (Α΄77), τα αποτελέσματα υπαγωγής σε αυτή καθώς και λοιπά στοιχεία της ρύθμιση.

Αναλυτικότερα:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

1. Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

Α) Υποχρεωτικά:

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

i. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023,

ii. έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ. /Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. /Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ. μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4987/2022, Α΄206, Κ.Φ.Δ.) και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν. 4978/2022, Α΄190, Κ.Ε.Δ.Ε.) και

iii. δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

Β) Μετά από επιλογή του οφειλέτη:

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη οφειλές που πληρούν τις υπ’ αριθ. i και ii ως άνω προϋποθέσεις και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:

i. τελούν σε αναστολή πληρωμής ή

ii. έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση σύμφωνα με την υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (Α΄107), της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, το οποίο ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 5036/2023 . Στην περίπτωση αυτή επέρχεται απώλεια της ρύθμισης της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 με υπαιτιότητα υπηρεσίας και των ευεργετημάτων αυτής.

«Διευκρινίσεις για την επανένταξη οφειλετών σε ρύθμιση 72/120 δόσεις»: Με την Ε.2027/2023 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με ειδικότερα θέματα για την επανένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις των διατάξεων των άρθρων 98-109 του Ν.4611/2019 (Α΄73) και του άρθρου 289 του Ν.4738/2020 (Α΄207) σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.5036/2023 (Α΄77) και παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή αυτών.

Από την έμμεση φορολογία και ειδικά από το πεδίο του Φ.Π.Α. «Οδηγίες σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση του ΦΠΑ εκροών που αφορά σε ποσά επιστροφής (rebate) του άρθρου 35 του Ν. 3918/2011»: Δημοσιεύθηκε η Ε 2023/2023 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ η οποία παρέχει οδηγίες αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του ΦΠΑ εκροών που αφορά σε ποσά επιστροφής (rebate) του άρθρου 35 του ν. 3918/2011, ο οποίος ενώ είχε εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σε προηγούμενα φορολογικά έτη, επιστρέφεται σε μεταγενέστερο φορολογικό έτος με βάση δικαστική απόφαση με την οποία μειώνεται η βάση υπολογισμού του ΦΠΑ εκροών.

Από τα λοιπά νέα της Εβδομάδας που πέρασε «ΔΥΠΑ: Παράταση των προγραμμάτων κατάρτισης για άνεργους και εργαζόμενους»: Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2023 η ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κατάρτισης που απευθύνονται σε 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU.

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Στόχος της δράσης είναι οι καταρτιζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:
https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
https://www.voucher.gov.gr/

«Ασφαλιστική Ικανότητα τέκνων άνω των 18 ετών»: Προς διευκόλυνση των γονέων τέκνων που συμπληρώνουν τα 18 έτη, υπενθυμίζουμε την «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» (https://www.efka.gov.gr/el/choregese-asphalistikes-ikanotetas-emmesoy-meloys-kai-apographe-sto-metroo-toy-e-ephka).

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εν λόγω παράταση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών (ροών), οι άμεσα ασφαλισμένοι γονείς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, δύνανται να κάνουν χρήση της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής, προς απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στα έμμεσα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ταυτοποίησης των τέκνων τους είναι διασταυρωμένα με το μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Εάν εντοπισθούν ζητήματα μη διασταύρωσής τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΑΦΜ, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Τοπική Διεύθυνση ή με αποστολή των δικαιολογητικών στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας τους (https://www.efka.gov.gr/mathepouanikeis.php): απόδοση ΑΦΜ και Υπεύθυνη Δήλωση ότι το τέκνο είναι άνεργο ή Βεβαίωση Σπουδών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα στο πεδίο των επικαιροποιημένων συχνών ερωτήσεων που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ: https://www.efka.gov.gr/el/emmesa-mele

«e-ΕΦΚΑ: Ασφαλιστικές εισφορές επί των διατακτικών σίτισης - Ερωτήσεις και απαντήσεις»: (Τελευταία Ενημέρωση 19/04/2023)

1 Είμαι εργοδότης. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται, προκειμένου οι διατακτικές σίτισης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που χορηγώ στους εργαζόμενους μου να μην υπόκεινται σε εισφορές?

Οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται αθροιστικά είναι οι ακόλουθες :

Α) Να χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους

Β) Η αξία τους να μην υπερβαίνει το ποσό των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα

Γ) Να ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, και

Δ) Η ανωτέρω ανταλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες να ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζόμενους ( Εγκύκλιος 22/2023).

2 Ο εκδότης των διατακτικών σίτισης για τους εργαζόμενους της επιχείρησής μου πρέπει να είμαι εγώ, ή μπορεί να είναι και άλλη επιχείρηση;

Ο εκδότης των διατακτικών μπορεί να είναι είτε ο εργοδότης είτε άλλη επιχείρηση που έχει συνάψει σύμβαση με τον εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρχει σύμβαση μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες να ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζόμενους.

3 Σε περίπτωση που η αξία των διατακτικών που χορηγώ στους εργαζόμενους της επιχείρησής μου δεν είναι 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, αλλά 10 ευρώ, υπόκεινται σε εισφορές όλο το ποσό ή μόνο το υπερβάλλον ποσό των 4 ευρώ.;

Εάν δεν πληρείται εκ μέρους του εργοδότη η προϋπόθεση των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν για το σύνολο των διατακτικών και όχι μόνο για το υπερβάλλον ποσό.

4 Εκτός από τις διατακτικές μέσα στον χώρο της εργασίας παρέχω και φαγητό. Επηρεάζει αυτό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω;

Όχι δεν επηρεάζει τις ανωτέρω προϋποθέσεις εάν ο εργοδότης παρέχει και έτοιμο φαγητό στην εργασία του ασφαλισμένου.

5 Επηρεάζει τις προϋποθέσεις υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ο χρόνος ή ο τρόπος αγοράς των διατακτικών σίτισης από τον εργοδότη;

Οι διατάξεις δεν θέτουν περιορισμό ως προς τον τρόπο ή τον χρόνο αγοράς των διατακτικών από τα καταστήματα.

6 Από πότε ισχύουν οι ανωτέρω διατάξεις;

Σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 5006/2022 ή ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει από την 1/1/2023.

Παρασκευή σήμερα και τελευταία εργασιακή ημέρα της μικρής Εβδομάδας που πέρασε. Παρασκευή 21η Απριλίου και αναγκαστικά οι μνήμες, αν και πολύ ξεθωριασμένες πλέον, μιας και αυτοί που έζησαν τα γεγονότα του 1967 είναι στη δύση της ζωής τους, μας θυμίζουν ότι δεν υφίσταται το μοναδικό αυγό του φιδιού, αλλά το φίδι γεννά και επωάζει τελικά, πολλά αυγά. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου έλαβε χώρα την 21η Απριλίου του 1967 από μια ομάδα αξιωματικών υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου. Οι πραξικοπηματίες ανέφεραν πως η κίνηση τους ήταν «απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες», υποστηρίζοντας ότι έχουν «τρανταχτές» αποδείξεις. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την επιβολή δικτατορίας, η οποία κράτησε συνολικά επτά χρόνια. Κατά την περίοδο του καθεστώτος, το πραξικόπημα αναφερόταν από τις δικτατορικές αρχές ως Εθνοσωτήρια Επανάσταση.

Από το αυγό του φιδιού γεννιούνται και επωάζονται συνειρμικά πολλοί οι οποίοι κινούνται στα όρια της κοινωνίας μας, απομονωμένοι από τον κοινωνικό ιστό, τον οποίο και θέλουν να αλλάξουν. Όσοι αναφέρουν το περίφημο «κάνε με Πρωθυπουργό για μια ημέρα και θα δεις». Ημιμαθείς έως αγγράμματοι, με την έννοια της στενής, παρανοϊκής τους σκέψης η οποία ελλείψει ουσιαστικής γνώσης των πραγμάτων, γεννά εύκολες λύσεις, που στην πραγματικότητα αφορούν ακραίες ανοησίες. Αυγά του φιδιού υπάρχουν και σήμερα, ας μη γελιόμαστε. Η μόνη λύση είναι η μόρφωση, τόσο ως προς την εκπαίδευση, όσο και ως προς τις κοινωνικές δομές του πολιτισμού μας. Διαφορετικά το τίμημα είναι μεγάλο και η αποκορύφωση της θολότητας και της ανικανότητας των Απριλιανών, έκλεισε ουσιαστικά όχι με τη λαμπρότητα του Πολυτεχνείου, αλλά με την εθνική καταστροφή της Κύπρου.

Αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ώστε να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, ενώ εν συνεχεία θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Η Εβδομάδα που έρχεται, καθώς και οι επόμενες, θα κατακλυστούν από προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων και υποσχέσεις για ταχεία επίλυση χρονίων προβλημάτων της Ελληνικής πραγματικότητας (π.χ. χρόνος έκδοσης συντάξεων). Επειδή η ψήφος δεν είναι σταθμισμένη και η κάθε ψήφος μετράει όσο και κάθε άλλη, καλά είναι να σκεφτούμε χωρίς να δογματίζουμε, ανεξάρτητα τι πολιτικά πιστεύουμε και τελικά η ψήφος μας να είναι προϊόν λογικής και όχι παρορμήσεων. Οι παρορμήσεις και οι ιδεοληψίες, πάντα κόστιζαν και πάντα θα κοστίζουν.

Στο όμορφο διήμερο που έρχεται, να είστε όλοι καλά και να έχετε ένα ακόμα υπέροχο Σαββατοκύριακο.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα