31/03/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Στις 29 του Μάρτη σας έγινε μια προσφορά που δεν μπορείτε να αρνηθείτε. Ως σημαντικά μέλη της Ελληνικής κοινωνίας πρέπει να συμβάλλετε άμεσα. Αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις δεν είναι αποδεκτές. Η μη εφαρμογή της πρότασης ή η ελλιπής εφαρμογή, συνεπάγεται κυρώσεις. Τα παιδιά αυτό το Πάσχα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένα. Η επιθυμία τους είναι διαταγή.

Το «καλάθι του νονού - νονών» πρέπει να είναι αυτό το Πάσχα, κυμπάρικο, σαν τον νονό. Όχι μίζερα πράγματα. Λαμπάδα από πραγματικό κερί μέλισσας και όχι φτηνά υποκατάστατα παραφίνης και πολύ χαρτί με κίνδυνο να αρπάξει φωτιά η υποτιθέμενη λαμπάδα και να γίνει μπουρλότο ο πιτσιρικάς και η συνοδεύουσα μητέρα, ή ακόμα, να αρπάξουν τα μαλλιά της προπορευόμενης κυρίας εκεί στο «δεύτε λάβετε φως», ως τη σχετική διαφήμιση με τον απρόσεκτο κ. Γαϊτάνο. Στη λαμπάδα θα κρέμεται χρηστικό αντικείμενο αξίας, διαφοροποιημένο ανάλογα του φίλου και όχι μπρελόκ με τα σήματα ποδοσφαιρικής ομάδας ή ζευγάρι φτηνοκοσμήματος αγνώστου προέλευσης. Το σοκολατένιο αυγό. Αγνή σοκολάτα, γάλακτος, μαύρη ή λευκή ανάλογα με την όρεξη του πιτσιρικά - πιτσιρίκας. Η σοκολάτα εφάμιλλης ποιότητας με σοκολατάκι «Λεωνίδας». Αυγά σοκολατένια αμφιβόλου ποιότητας με τάχα δώρο έκπληξη μέσα, τέλος. Το σακουλάκι με τα πλαστικά κομματάκια do it your self μέσα στο αυγό, δεν είναι παιχνίδι, είναι σαβούρα για πέταμα και κινδυνεύει ο λαίμαργος πιτσιρικάς να τα καταπιεί ως βρώσιμα. Παιχνίδι, το μεγάλο ζητούμενο. Τελευταίας τεχνολογίας για τα αγοράκια, εξαιρετικής ευαισθησίας για τα κοριτσάκια. Αυτά τα Πρωτοχρονιάτικα «ένα ελαφάκι για το Γιωργάκη» να τα ξεχάσετε. Όπως επίσης τα βρωμερότατα δήθεν λούτρινα αρκουδάκια, σκυλάκια, γατάκια και άλλα χείριστα αντίγραφα του ζωικού βασιλείου. Δεν θέλουν σφουγγαρίστρες τα παιδιά, παιχνίδια θέλουν. Τα ηλεκτρονικά να είναι συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής, Αμερικανικής ή Ιαπωνικής μάρκας και όχι Κινεζιές. Εννοείται ότι θα πρέπει να φέρουν και κάρτα μνήμης μεγάλης χωρητικότητας. Θα βάλετε και ικανό αριθμό εφαρμογών – παιχνιδιών, μην κατεβάζουν τα παιδιά ότι νάναι από το διαδίκτυο. Για τα κοριτσάκια, η Μπάρμπι να είναι Μπάρμπι και όχι η δαιμονισμένη κούκλα του Τσάκι, μισοσπασμένη και καραφλή. Θα πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον μερικές δεκάδες ανθρώπινες κινήσεις, να πίνει γάλα με το μπιμπερό που θα περιέχει η συσκευασία, να ρεύεται μετά την απομάκρυνση του μπιμπερού και να κάνει βηχάκια όταν η μικρή θα την χτυπάει απαλά στη πλάτη.

Το καλάθι του νονού θα περιλαμβάνει, τουλάχιστον, δώδεκα κατηγορίες προϊόντων. Ο αρμόδιος Υπουργός θέλει αφενός μεν να δαμάσει τον πληθωρισμό, αφετέρου δε να χαρίσει τα καλύτερο καλάθι του νονού στα βαφτιστήρια που είδαν ποτέ. Δεν μπορεί να έχετε παιχνιδάδικα που κάνουν τζίρο πάνω από 1 εκ. ευρώ και στερείτε αυτή τη χαρά από τα πιτσιρίκια. Τέρμα οι διαφημίσεις περί «vegan» που ψήνουν μαρούλια με μουσική υπόκρουση Νατάσας και του τύπου «ίσα η γριά» ή «όλου του κόσμου τα παιδιά, ψωνίζονται στην παπαδιά». Ο Υπουργός σας έκανε την πρόταση και εσείς θα την αποδεχθείτε, επειδή δεν θα ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την αρνηθείτε. Φυσικά, η τιμή του καλαθιού θα πρέπει να κυμαίνεται σε όλως ανεκτά επίπεδα, σε εποχές αυξανόμενου πληθωρισμού που ζούμε, έτσι ώστε να μην στερεί απαραίτητους οικονομικούς πόρους από το νονό. Συνεπώς, θα πρέπει να προσδιορίσετε την αξία του πακέτου σε μία πολύ premium τιμή. (Σημείωση: Όλα τα πρόσωπα, τα γεγονότα, οι αναφορές είναι προϊόν μυθοπλασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει χαλάρωση του συγκεκριμένου κλάδου).

Και επειδή τα διάφορα «καλάθια» κάτι κάνουν αλλά ανατροπές δεν φέρνουν «Το ψηφισθέν κείμενο του πολυνομοσχεδίου»: Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου "Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας" αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων όπως ψηφίσθηκε μαζί με την τροπολογία. Δείτε το ψηφισθέν κείμενο εδώ.

Από τα λοιπά νέα της Εβδομάδας που πέρασε: «Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 14,2% τα έσοδα από φόρους (Φεβρουαρίου 2023)»: Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.308 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 910 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.215 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.816 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.966 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.962 εκατ. ευρώ ή 17,8% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.750 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.066 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου.

«Επιθεώρηση εργασίας: Εργοδότες ή διευθυντές 6 στους 10 καταγγελλόμενους για βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας»: Έξι στους δέκα καταγγελλόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε άλλο εργαζόμενο ή με άλλη σχέση απασχολούμενο στην ίδια επιχείρηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία (91%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης και το υπόλοιπο 9% σε σεξουαλική παρενόχληση.

Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης για το 2022, του αυτοτελούς τμήματος παρακολούθησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, σε ποσοστό 38% οι καταγγέλλοντες-θιγόμενοι είναι άντρες και το 62% γυναίκες.

«Στις 21 Μάϊου οι Εκλογές - Ανακοινώθηκε η ημερομηνία από τον Πρωθυπουργό»: Την ημερομηνία των εκλογών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Κυριακή 21 Μάϊου θα γίνουν οι εκλογές και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

«Παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή»: Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 5026/2023 τροποποιείται η παράγραφος 81 του άρθρου 72 του Ν.4172/2013 και ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, η αίτηση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Η παρ. 81 μετά τις τροποποιήσεις έχει ως εξής:

«1. Στην παρ. 81 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ( ν. 4172/2013, A΄ 167), περί μεταβατικών διατάξεων και έναρξης ισχύος, προστίθενται: α) στην περ. β΄ νέο τελευταίο εδάφιο, β) περ. δ΄, και η παρ. 81 διαμορφώνεται ως εξής:

81.α. Ειδικά τα φυσικά πρόσωπα με πρώτο έτος υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή του άρθρου 5Α του παρόντος, το φορολογικό έτος 2021, κατά παρέκκλιση των παρ. 2 και 5 του ίδιου άρθρου, εφόσον καταβάλλουν το κατ΄ αποκοπή ποσό φόρου της παρ. 2 του άρθρου αυτού για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το φορολογικό έτος 2021 έως και την 20ή.7.2022, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς του άρθρου 5Α του παρόντος και εκδοθείσες αποφάσεις άρσης της υπαγωγής τους για το φορολογικό έτος 2021, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, ανακαλούνται.

β. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή του άρθρου 5Α κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, η προϋπόθεση της περ. β) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου πληρούται, εφόσον διαπιστωθεί ότι ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη στην ίδια διάταξη επένδυση εντός της τιθέμενης προθεσμίας των τριών (3) ετών από την υποβολή της αίτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Ειδικά οι επενδύσεις αιτήσεων υπαγωγής φορολογικού έτους 2020 ολοκληρώνονται το αργότερο έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

γ. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2022, η αίτηση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2022. Η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2022.

δ. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, η αίτηση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2023.»

2. Στις περ. α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν.5000/2022 (Α΄ 226) γίνεται διόρθωση σε σχέση με το έτος στο οποίο ανατρέχουν οι παρ. 5 και 9 του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 11 του ν. 5000/2022, και οι περ. α΄ και β΄ διαμορφώνονται ως εξής:

«α) Οι παρ. 3 και 10 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, όπως τροποποιούνται με την παρ. 1 του παρόντος, ισχύουν για τις περιπτώσεις υπαγωγής στην εναλλακτική φορολόγηση από το έτος 2022 και εφεξής, β) Η παρ. 5 και η παρ.9 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, ισχύει για τα φορολογικά έτη 2020 και επόμενα.»

3. Η παρ. 1 του παρόντος ισχύει από την 1η.1.2023.»

«Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2023 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας»: Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.5036/2023:

«1. Στο πέμπτο και το ενδέκατο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 (Α΄ 181) η λέξη «2022» αντικαθίσταται με τη λέξη «2023» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2367/1953 (Α΄ 82), τα τέλη κυκλοφορίας στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, στις επιβατικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης, στα τύπου JEEP αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών και στα επιβατικά ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα ιδιωτικής χρήσης (τροχόσπιτα) είναι ετήσια και αδιαίρετα και οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας τους εντός του έτους.

Στα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα του ανωτέρω εδαφίου περιλαμβάνονται και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκαταστημένων στην Ελλάδα, βάσει του α.ν. 89/1967 (Α΄ 132), όπως ισχύει.

Τα ανωτέρω οχήματα θεωρείται ότι κυκλοφόρησαν εντός του έτους και οφείλονται για αυτά τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρο το έτος, εφόσον δεν τεθούν σε ακινησία, κατά τις διατάξεις των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 για ολόκληρο το έτος.

Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

Κατ΄ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2023, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας στις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλονται πριν την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2023, καταβάλλονται κατ΄ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.»

«Αναβίωση ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών και νέα ρύθμιση για μερικώς συνεπείς οφειλέτες - Εγκύκλιος ΕΦΚΑ με οδηγίες και παραδείγματα»: Με την εγκύκλιο 26 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 81 και 82 του ν. 5036 (ΦΕΚ 77/τ. Α’/28-032023) «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού του έτους 2022 και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή τους.

«Ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας».

«Το νέο Ε3 για το ΦΕ 2022 - Προ-συμπληρωμένα έσοδα και έξοδα από myDATA»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1039/2022 με τον και το περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» (έντυπο Ε3), καθώς και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης που τη συνοδεύει, ως το συνημμένο παράρτημα της παρούσας.

Κατεβάστε το έντυπο Ε3 σε μορφή pdf

Κατεβάστε από εδώ το έντυπο της φορολογικής αναμόρφωσης σε μορφή pdf

Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη Δ.Ο.Υ. κατά περίπτωση.

Στην κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2022 (έντυπο Ε3), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προσυμπληρώνει κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDAΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDAΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα του εντύπου.

Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου.

Η προσυμπλήρωση των κωδικών του Εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο.

Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το νέο έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέλη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται για τα επιμέρους εισοδήματά τους.

Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή N, κατά περίπτωση).

Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.
Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3, εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.

Οι ατομικές πλοιοκτήτριες επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και φορολογούνται με τις διατάξεις του νόμου 27/1975 και του άρθρου 57 του νόμου 4646/2019, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 καταχωρώντας τα έσοδα και τις κατά περίπτωση δαπάνες τους με ανάλογο μηδενισμό του αποτελέσματος από τη δραστηριότητα αυτή μέσω φορολογικής αναμόρφωσης, καθόσον φορολογούνται με τις παραπάνω διατάξεις.

Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, καθώς και όταν αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.

Ναυτιλιακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ν) και που φορολογούνται με τις διατάξεις του ν. 27/1975 και του άρθρου 57 του νόμου 4646/2019, υποβάλλουν το έντυπο Ε3, καταχωρίζοντας τα έσοδα και τις κατά περίπτωση δαπάνες τους. Για τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του νόμου 27/1975, καθώς και για τις ημεδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις ίδιες διατάξεις, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται μόνο όταν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα με βάση τις διατάξεις του νόμου 4172/2013.

Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του ΚΦΔ.

«Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2022»: Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος Ε.2018/23023 με τις Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2022.

Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η αποσαφήνιση κρίσιμων ζητημάτων με σκοπό την παροχή οδηγιών για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και της Κατάστασης της Φορολογικής Αναμόρφωσης για το φορολογικό έτος 2022.

Η εγκύκλιος αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν.4172/2013 (Α΄ 167, εφεξής ΚΦΕ), καθώς και τις ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το λογιστικό σύστημα τήρησης των βιβλίων (απλογραφικό ή διπλογραφικό) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) που εμπίπτουν στην υποχρέωση συμπλήρωσής του εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και της Κατάστασης της Φορολογικής Αναμόρφωσης για το φορολογικό έτος 2022.

«Οι οδηγίες για το Ε1 φορολογικού έτους 2022 - Δείτε την απόφαση»: Αναρτήθηκε στην ΑΑΔΕ η Α.1042/2023 απόφαση "Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2022, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή. Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φορολογικών ετών 2022 και εφεξής".

Επισημαίνεται ότι η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ – Δεν ισχύει μέχρι τη δημοσίευσή της.

«Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα για τη διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS – Παρουσίαση»: Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου προχώρησαν σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, με θέμα τη Διασύνδεση των Ταμειακών Μηχανών με τα POS – Νέοι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί.

Η ψηφιακή διασύνδεση των Ταμειακών Μηχανών με τα POS αποτελεί μία σημαντική καινοτομία της ΑΑΔΕ για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, με γνώμονα την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στάδια και τα επόμενα βήματα για την εγκατάσταση σύγχρονων ΦΗΜ αναλόγων των απαιτήσεων της αγοράς και των προκλήσεων της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε και σε μία σειρά αναλυτικών άρθρων του άρτι ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών και ήδη (Ν.5036/2023), από την Επιστημονική Ομάδα της EPSILON NET: «Πολυνομοσχέδιο: Εκσυγχρονισμός του πλαισίου για το αποδεικτικό ενημερότητας, άλλες συναφείς διατάξεις για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων περιουσίας και λοιπές διατάξεις φορολογίας περιουσίας»: Ένα από τα θέματα που έρχεται να αντιμετωπίσει το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με θέμα «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» (Ν.5036/2023), είναι και αυτό της πολυπλοκότητας λόγω των εμπλεκομένων φορέων και της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση περιουσίας.

Ειδικά, το κεφάλαιο Β΄ του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για το αποδεικτικό ενημερότητας, άλλες συναφείς διατάξεις για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων περιουσίας και λοιπές διατάξεις φορολογίας περιουσίας. Ειδικότερα: (Δείτε το σύνολο του άρθρου της Επιστημονικής Ομάδας στον ιστότοπό μας).

Σε συνέχεια της ενδελεχούς ανάλυσης των άρθρων του Ν.5036/2023 και πάλι με την σφραγίδα της Επιστημονικής ανάλυσης της Επιστημονικής Ομάδας της EPSILON NET «Ο φόρος πλοίων στον Ν.5036/2023».

Ένα εξαιρετικό άρθρο του κ. Γιώργου Δαλιάνη (Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός), με τη συνεργασία της Κας. Νίκης Χατζοπούλου (Δικηγόρος LL.M. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της Artion Α.Ε.), με θέμα «Τι ευθύνη έχει ο διαχειριστής της ΙΚΕ;»: Σύμφωνα με τους αρθρογράφους «Μετά την εισαγωγή του εταιρικού τύπου της Ι.Κ.Ε. (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) με τον ν.4072/2012, πολλοί επιχειρηματίες έχουν επιλέξει αυτή τη νομική μορφή για την επιχείρησή τους. Όπως είναι γνωστό, η Ι.Κ.Ε. αποτελεί μία μετεξέλιξη της Ε.Π.Ε., είναι δηλαδή μία κεφαλαιουχική εταιρεία, στο πλαίσιο της οποίας οι εταίροι ευθύνονται καταρχήν μόνο μέχρι του ύψους της εισφοράς τους και όχι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ατομική τους περιουσία, όπως π.χ. ένας ομόρρυθμος εταίρος.

Ποια είναι, όμως, η ευθύνη του διαχειριστή της ΙΚΕ, είτε είναι είτε δεν είναι εταίρος αυτής;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να διακρίνουμε τις επιμέρους κατηγορίες της ευθύνης, με βάση τη σχετική νομοθεσία.». Δείτε το άκρως διασαφηνιστικό άρθρο των γνωστών αρθρογράφων, στον παραπάνω σύνδεσμο του ιστότοπου μας.

Επιστημονική Ομάδα της EPSILON NET και πάλι και «Οι αλλαγές του νέου εντύπου Ε3»: Στη δημοσιότητα δόθηκε η Α.1039/2023 απόφαση «Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» – Έντυπο Ε3». Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές στο έντυπο που αφορά το φορολογικό έτος 2023, με την επιστημονική επιμέλεια της Επιστημονική; Ομάδα της EPSILON NET.

Από τα επιτεύγματα του ομίλου της EPSILON NET: «Όμιλος EPSILON NET: Δύο κορυφαίες διακρίσεις στο 25o Greek ICT Forum - Greek ICT Award & ICT Jubilee»: Με κριτήριο την αναπτυξιακή του πορεία και την πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της πληροφορικής, στο πλαίσιο του 25ου Greek ICT Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου 2023, στην Αθήνα, στο Divani Caravel Hotel, απονεμηθήκαν στον Όμιλο EPSILON NET δύο από τις κορυφαίες διακρίσεις/βραβεύσεις του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Συνέδριο Greek ICT Forum, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Συνέδρια για την ελληνική αγορά ΤΠΕ, απευθύνεται σε Επαγγελματίες Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Ψηφιακών Επικοινωνιών, σε ICT Managers Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Φορέων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου τίμησε τον Όμιλο EPSILON NET απονέμοντάς του δύο σημαντικές διακρίσεις για το έργο που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυση του το 1999 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα:

· Προσωπική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Ιωάννη Μίχο, Προέδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου EPSILON NET για την 25ετή διαχρονική προσφορά του στον τομέα της Πληροφορικής, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

· Το βραβείο ICT Jubilee απονεμήθηκε στον Όμιλο EPSILON NET για την επιτυχή και πολυετή του δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής. Εκπροσωπώντας τον Όμιλο, το βραβείο παρέλαβαν ο Φίλιππος Κατσαμπούρης, Commercial Director (SP) Epsilon SingularLogic Integrator και η Μαρία Καραλή, Marketing Manager της Epsilon SingularLogic

Η παρουσία έγκριτων ομιλητών και επιτυχημένων επιχειρηματιών του κλάδου, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο 25ο Greek ICT Forum , όπου μέσα από την επίκαιρη και ενδιαφέρουσα θεματολογία, αναλύθηκαν εις βάθος οι καινοτόμες τάσεις της διεθνούς βιομηχανίας Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Τον Όμιλο EPSILON NET εκπροσώπησε ο Μάνος Γαβράς, ανώτερο στέλεχος Πωλήσεων του Ομίλου, ο οποίος παρουσίασε τις καινοτόμες λύσεις του Ομίλου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στην web εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης, Epsilon Smart, που σήμερα αριθμεί περισσότερες από 90.000 ευχαριστημένους συνδρομητές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή τη συμπλήρωση της 25ετίας του θεσμού, θεσπίστηκαν φέτος για πρώτη φορά τα «Ιωβηλαία» της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ/ICT, τα οποία και θα απονέμονται κάθε χρόνο με στόχο τη δημιουργία ιστορικής «παρακαταθήκης», που έχουν γράψει προσωπικότητες και επιχειρήσεις στους τομείς της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών.

Μια ακόμα μεστή σε οικονομικές ειδήσεις εργασιακή Εβδομάδα φτάνει στο τέλος της. Για την Εβδομάδα που μας έρχεται, φλέγον θέμα που θα συζητηθεί, η επέκταση των POS στο σύνολο των επαγγελματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς τα κίνητρα που είχαν δοθεί για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένα επαγγέλματα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Από την άλλη μεριά, συνεπεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών όπως τα myDATA, η φοροδιαφυγή έχει περιορισθεί αισθητά στο σύνολο της οικονομίας, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μείωση «κενού» ΦΠΑ). Απόφαση λοιπόν της φορολογικής διοίκησης είναι να επανεξετασθούν τα κίνητρα και οι εκπτώσεις προς τους καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ έως το τέλος του έτους θα επεκταθούν τα POS πιθανώς σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες.

Στο χορό της προεκλογικής περιόδου και των προεκλογικών υπερβολών, ένα σχεδόν καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο μας περιμένει, εδώ λίγο μετά την αρχή της Άνοιξης. Καλό μήνα λοιπόν από αύριο και να έχετε ένα ακόμα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα