Μετά από χρόνια απραξίας και διαδρομισμού, απαξίωση της συνδικαλιστικής έκφρασης του κλάδου με αποκλειστική ευθύνη της πάλαι ποτέ πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσής μας , οι συνάδελφοι τιμώρησαν τη λογική του "είμαστε πλειοψηφία και κάνουμε ότι θέλουμε». Απαίτησαν στις τελευταίες εκλογές της ένωσης μια άλλη πορεία της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.
Εμείς, σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν επιδιώξαμε καμία καρέκλα αλλά και κανέναν αποκλεισμό. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν να γίνει σεβαστή η επιλογή των συναδέλφων και να εκλεγεί ένα αναλογικό προεδρείο με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που δεν είχαν δεχτεί ούτε οι ενιαίοι τότε Ανεξάρτητοι-ΕΚΕΛΦΑ το 2015, ούτε οι «ανεξάρτητοι» του 2018.
Από τον Μάη του 2022 και μέχρι τώρα, με κανα-δυο παραφωνίες, η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. έκανε για πρώτη φορά το καθήκον της. Ενημέρωσε τους συναδέλφους για τα πραγματικά προβλήματα, τα συζήτησε στο Δ.Σ. , πήρε πρωτοβουλίες με αγωνιστική κατεύθυνση και συσπείρωσε τους συναδέλφους που φάνηκε ότι περίμεναν μια τέτοια προσπάθεια.
Προφανώς αυτό δεν άρεσε σε κάποιους που έχουν μάθει να παίζουν και να χορεύουν μόνοι τους. Δεν αντέχουν το διάλογο και την αντιπαράθεση και πολύ περισσότερο την αγωνιστική-διεκδικητική προοπτική του κλάδου.
Κάποιοι (η ηγεσία της ΠΟΦΕΕ και οι υποστηρικτές τους) γιατί τους χάλασε η σούπα της συναλλαγής και των πανηγυρικών συναντήσεων με όλους τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους. Και τώρα τελευταία αρέσκονται σε μηνύσεις και αγωγές, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα και νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες πρακτικές τρομάρα τους. Ζήτησαν την ψήφο των λογιστών και πριν κλείσει χρόνος παραιτούνται γιατί τάχα «δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις», γιατί δεν έχουν πλειοψηφία. Αλήθεια, 10 μήνες τι γινότανε; Δεν παίρνονταν αποφάσεις ή μήπως οι αποφάσεις αυτές δεν άρεσαν σε κάποιους; Φτάνουν στο σημείο να ζητάνε έκτακτες εκλογές στην Ένωση για να πάρουν πλειοψηφία. Ότι δεν είχαν καμία επαφή με το περιβάλλον το ξέραμε από χρόνια. Τόσο πολύ όμως;
Κάποιοι άλλοι (ΕΚΕΛΦΑ) που άλλα λένε κι άλλα κάνουν, γιατί θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνιδάκια του προηγούμενου αιώνα με «προοδευτικές» μπουρδολογίες. Τις οποίες βέβαια τις ξεχνάνε όταν ψηφίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ιδιώνυμα, ευρωενωσιακές και νατοϊκές διατάξεις, ξυλοφορτώνουν απεργούς και διαδηλωτές, αλλά και πιστοί στα αφεντικά που τους στήριξαν, ψηφίζουν και mydata και άλλα «προοδευτικά» μέτρα με τους διαβολικά καλούς συνδαιτυμόνες τους.
Και κάποιοι άλλοι (ΔΙΚΤΥΟ), ξεχνώντας το ρόλο της ΕΚΕΛΦΑ και του κόμματος που στηρίζουν, ανακαλύπτουν συμμαχίες με τους ….. καλύτερους από τους «ανεξάρτητους».
Τα προβλήματα του κλάδου δεν είναι απλά συντεχνιακά. Έχουν απόλυτη συνάφεια με τις αποφάσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τις πολιτικές επιλογές των πολιτικών υπαλλήλων τους, των κυβερνήσεων με όποιο τυπικό πρόσημο.
Η λεγόμενη ψηφιοποίηση είναι ενταγμένη στην ανάγκη για μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου των λογιστικών και άλλων υπηρεσιών στις μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες. Το έχουν πια καταλάβει όλοι οι συνάδελφοι, ανεξάρτητα από πολιτική προσέγγιση.
Το Mydata, η ψηφιακή κάρτα, ο ν. 4557 για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η επιφόρτιση των αυτοαπασχολούμενων λογιστών με υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν, είναι ενταγμένα όλα σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό από τον οποίο οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν δυνατότητα να επενδύσουν κεφάλαια, δηλαδή οι μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες.
Βέβαια το ψηφιακό κράτος που ευαγγελίζονται δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά με την υψηλότερη δυνατή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι ακριβώς όπως ζούμε με τις εγκληματικές καταστάσεις που διαμορφώνονται στα τρένα, τα τραμ, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τη δημόσια διοίκηση. Όλα τα μέτρα που παίρνουν υποτάσσονται στο κέρδος κάποιων συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, εξυπηρετούν τον ανταγωνισμό και την «ανάπτυξη» που έχει φτάσει στο σημείο εργαζόμενους να περιμένουν μικρο-επιδόματα για να επιβιώσουν, αφού ο μέσος μισθός είναι κάτω από το μέσο μισθό του 2011 και οι τιμές πάνω από τη φαντασία του μεγαλύτερου κερδοσκόπου.
Και ενώ δίνουν στους λογιστές 1.500-2.000 € για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, την ίδια στιγμή μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στις μεγάλες εταιρείες με τις οποίες εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε. Λιανοντούφεκα με πυρηνικά δηλαδή. Μας πετάνε το τυράκι για να μη δούμε το στημένο παιχνίδι του ανταγωνισμού που αντικειμενικά οδηγεί στη συγκέντρωση, όπως έγινε άλλωστε με τις εταιρείες software.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτός της αξιοπρέπειας. Η πείρα έχει δείξει ότι μπορούμε, αν έχουμε επίγνωση της κατάστασης και της ανάγκης κάλυψης των αναγκών μας. Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο, τον λιγότερο αναξιόπιστο. Μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, όπως έκαναν 20 χρόνια. Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Αν τολμάνε, ας τις εκβιάσουν με τις γελοίες παραιτήσεις και τις ανυπόστατες επιθέσεις στην Α.Σ.Φ.Ε.Ε.Α. , για να πάρουν μαζική απάντηση από τους λογιστές που δεινοπαθούν από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων που στηρίζουν.
Υπάρχει ψηφισμένο πλαίσιο από το ΔΣ και από Γενικές Συνελεύσεις. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει η διάθεση αυτό το πλαίσιο να παλευτεί ή να έχουμε πισωγύρισμα. Εμείς θα επιμείνουμε στο αγωνιστικό-διεκδικητικό πλαίσιο, που έχει υιοθετηθεί και από άλλες ενώσεις το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα πανελλαδικό συντονισμό των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, αλλά και άλλων αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων, να αντιμετωπίσουμε με μαζικούς όρους την επίθεση των μεγάλων επιχειρήσεων και της κυβέρνησης στη δουλειά και τα δικαιώματα μας.
Εκεί θα κριθεί ποια πορεία θα επιλέξει η ΕΦΕΕΑ και όχι ο οποιοσδήποτε πρόεδρος.
Τα προεδρεία και τις καρέκλες ας τα μοιραστούν μεταξύ τους. Εμείς δεν τα χρειαζόμαστε. Έτσι κι αλλιώς στο δρόμο θα είμαστε με τους συνάδελφους που κοιτάν τον ήλιο και όχι τα παπούτσια τους.