24/03/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Είναι η μέθεξη της Άνοιξης, είναι ο κατακλυσμός γεγονότων, δυστυχώς κάποιων εξαιρετικά άσχημων, είναι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα που αρχίζει την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι ο νέος κατώτατος (κατ΄ επίφαση) μισθός, όσος και το ενοίκιο για ένα δυάρι στη Κυψέλη, είναι το κατασκοπευτικό θρίλερ με το τσιγκελάκι της Irina ή κατά Ελληνικό κόσμο Μαρίας Τ.; Μάλλον είναι λίγο από όλα και δεν μπορούμε παρά να είμαστε συνεπαρμένοι που μια αληθινή κατάσκοπος εμφανίστηκε στην πόρτα μας. Τι και αν δεν μοιάζει με κανένα από τα κορίτσια του James Bond, τι και αν δεν δούλευε τουλάχιστον σε χρηματιστηριακή εταιρεία αλλά διατηρούσε ατομική επιχείρηση πλεκτικής χωρίς πελάτες. Την ξεσκεπάσαμε, την αποκαλύψαμε και προσπαθούμε να βρούμε τι έκανε, χωρίς να καταλάβουμε πότε, πώς και για που «την έκανε». Λεπτομέρειες θα πείτε που πάνε να αμαυρώσουν άλλη μια εξαιρετική εθνική επιτυχία. Εξάλλου έχουμε και πλήρη φωτογραφικά της στοιχεία, μέτωπο, γυαλιά, κόρες ματιών και όλα τα άλλα σκεπασμένα από κασκόλ – εσάρπες πλεγμένες με τα χεράκια της Irina, μια πλήρης περιγραφή που θυμίζει τη μάνα σας, την αδελφή σας, την ξαδέλφη σας και όλες τις γνωστές σας.

Στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική εμφανίστηκαν τα καθαριστήρια ρούχων, όπου μόνο ρούχα δεν ξεπλένανε, εξού και το money laundering. Στην Ελλάδα του 2023 μπορεί να μην ξεπλένουν χρήματα με καθαριστήρια ρούχων, σε κάθε όμως περίπτωση, ένα κατάστημα που πουλάει κουβαρίστρες, κλωστές, βελονάκια και τα συναφή στο μέσο του πουθενά, είναι μια εξαιρετική επενδυτική πρόταση, δεδομένου ότι κάποιοι περίοικοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Θέλουμε να καταλήξουμε επί του θέματος, ότι σίγουρα οι περί τις εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις που υπάρχουν στη χώρα μας δεν κρύβουν και κάτι, πολλές δεν είναι βιώσιμες επειδή πιθανώς να μην είναι βιώσιμο και το μυαλό των ιδιοκτητών τους που εμμονικά επιμένει ως προς το χάρισμα των πωλήσεων που διαθέτει, ώστε να πουλάει παγάκια σε Εσκιμώους. Μόνο που αντί οι ελεγκτικές αρχές να «ερευνούν» περί φοροδιαφυγής στα Λιόσια ή αλλιώς περί μη έκδοσης μιας απόδειξης λιανικής συνολικής αξίας 1,80 ευρώ για μία σπανακοτυρόπιτα, ίσως θα ήταν πιο δόκιμο, αφού αποκτήσουν ουσιαστικές δεξιότητες, να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, απομονώνοντας «περίεργες» επιχειρήσεις που δεν δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα, ήδη από δεκαπενταετίας διαθέτει στο ελεγκτικό σύστημα sensum το οποίο απέκτησε από τη Δανία και κάνει «παπάδες» διασταυρωτικούς, αρκεί φυσικά να ξέρει κάποιος να το δουλεύει. Έτσι ίσως να ανακαλύψουμε, πέραν των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και μερικές εκατοντάδες υπέργηρους Διευθύνοντες Συμβούλους, διαχειριστές μονοπρόσωπων ΙΚΕ και ότι άλλο, αναζητώντας απάντηση γιατί κάποιος στα ογδόντα πέντε του, αποφασίζει να μπει δυναμικά στο στίβο του επιχειρείν. Μέχρι τότε, η Irina σίγουρα θα διαβάζει το τι γίνεται με την περίπτωσή της στην Ελλάδα από κάποιο σημείο του κόσμου και πιθανώς να χαμογελάει με την συνεχιζόμενη έρευνα στα διάφορα ληξιαρχεία της χώρας, στα οποία δημότης ήταν η δική μας Μαρία.

Αν και δεν συνηθίζουμε να ασχολούμαστε στη στήλη με γεγονότα μη φορολογικά, εργατικά, ασφαλιστικά, νομίζουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να χαζεύουμε τη βιτρίνα του καταστήματος που λέγεται Ελλάδα και να μπούμε μέσα, έστω με τον κίνδυνο να αντικρίσουμε άδεια ράφια. Κάτι σαν τα άδεια ράφια του ΟΣΕ, ότι και αν αφορούν αυτά, κακό σχεδιασμό, ελλιπή υποδομή, κακή εκπαίδευση, οχαδερφισμό ακόμα και αν έχεις να κάνεις με ανθρώπους, βλέποντας αδιάφορα κόκκινα λαμπάκια να αναβοσβήνουν και προτεραιότητες, όπου φυσικά μπροστά από κάθε άλλο βρίσκεται το καμάρι μας το οποίο θέλει πιτόγυρα και πρέπει να βιαστούμε επειδή το σουβλατζίδικο θα κλείσει.

Και επειδή όπως είπαμε σε εκλογές πάμε, δόθηκε και αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά κάποιοι επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν, ιδού οι απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματά σας: «Υπ. Εργασίας: 12 ερωτήσεις – απαντήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού». Απομονώνουμε την τελευταία, 12έκατη ερώτηση για πνευματική τροφή «Θεωρείτε ότι ο κατώτατος μισθός όπως διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου αποτελεί επαρκές εισόδημα για έναν εργαζόμενο;». Την απάντηση την δίνει το Υπ. Εργασίας, όχι εσείς.

Από τα λοιπά «νέα» της Εβδομάδας που πέρασε «Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2021»: Σύμφωνα με την Α.1028/2023 απόφαση, τα μη συνεργάσιμα κράτη στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, δηλαδή κράτη ή περιοχές δικαιοδοσίας ή υπερπόντιες χώρες ή εδάφη που τελούν υπό οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης, για το φορολογικό έτος 2021.

«Διευκρίνιση για την υπαγωγή των επαγγελματιών αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών στο «Μεταφορικό Ισοδύναμο»: Με το με Αριθ. Πρωτ. 25221 - 20-03-2023 έγγραφο του Υπ. Ανάπτυξης δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση κατοχής αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. από επαγγελματίες αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς προκειμένου να υπαχθούν στη Δράση για το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» ως εξής:

1.Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4919/2022 (Α΄ 71), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 72 του Ν. 5019/2023 (Α΄ 27) τόσο οι αγρότες, όσο και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί είναι μη υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ.

2. Στην υπ. αρ. 4113.80.-02/4107 υπουργική απόφαση με θέμα «Πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι) για το έτος 2022» (Β’ 7214/31-12-2022), σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στην εν λόγω Δράση, αναφέρονται τα εξής: «στην περίπτωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών αποζημιώνονται εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (Ε.Μ.Α.Σ.) και στην περίπτωση των Επαγγελματιών Αγροτών εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.).

Συνεπώς, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:

α) οι επαγγελματίες αγρότες και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δεν είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και συνεπώς απαγορεύεται η εγγραφή τους σε αυτό από τις αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και

β) δεν απαιτείται κατοχή αριθμού ΓΕ.Μ.Η. προκειμένου να ενταχθούν στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι) για το έτος 2022».

«ΑΑΔΕ: Αναβάθμιση υφιστάμενων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών για τη διασύνδεση με τα POS»: Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Επίσης, στην απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές για την διαβίβαση συμπληρωματικών πληροφοριών από τους ΦΗΜ προς την ΑΑΔΕ, σχετικές με την πληρωμή με κάρτες, και για τη δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού χωρίς την επιτόπια επίσκεψη τεχνικού.

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000€, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000€, ορίζεται η 31.07.2023.

Διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ). Η ΑΑΔΕ είναι σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί το πλάνο μετάβασης στους νέου τύπου μηχανισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, εντός του 2023, όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ, οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που θα πραγματοποιούν, με δυνατότητα διασύνδεσης με POS για πληρωμή με κάρτα.

«Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Δημοσιοποίηση των λόγων μη συναίνεσης των χρηματοδοτικών φορέων σε προτάσεις ρυθμίσεων»: Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της πρόσφατης νομοθέτησης σειράς βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (Ν.5024/2023), θέτει σε ισχύ τη διαδικασία γνωστοποίησης της αιτιολογίας μη συναίνεσης των χρηματοδοτικών φορέων στις προτάσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Η λίστα με τους λόγους απόρριψης απεστάλη στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σε σχετικό πεδίο.

Αν η αιτιολογία απόρριψης βρίσκεται στη λίστα, θα επιλέγεται σχετικά, διαφορετικά θα συμπληρώνεται, από τον αρμόδιο χρηματοδοτικό φορέα, η ακριβής περιγραφή της αιτιολογίας απόρριψης.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η λογοδοσία σε όλα τα στάδια λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, καθώς και η υποχρέωση από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων να τεκμηριώνουν πλήρως και δημόσια τους λόγους απόρριψης των προτάσεων ρύθμισης οφειλών που παράγει ο αλγόριθμος.

Διαφάνεια και λογοδοσία που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνεχή και αποτελεσματική βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν τα μέγιστα δυνατά για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Δείτε τη λίστα με τους λόγους μη συναίνεσης εδώ.

«Παράταση της προθεσμίας υποβολής Ε9 έως 12/4/2023»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1033/2023 με την οποία δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023 έως 12.4.2023
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει :

8. Την ανάγκη διευκόλυνσης της υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023.

9. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

Ειδικά για το έτος 2023, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 23 του Ν. 3427/2005 (Α' 312) παρατείνεται μέχρι και την 12η.4.2023.

«Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος και έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή έως 31.7.2023»: Με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών μεταξύ άλλων προβλέπονται τα ακόλουθα :

1.Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις και συντάξεις, τις οποίες λαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές.

2. α. Καταβάλλεται, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 των νομικών προσώπων/οντοτήτων και των φυσικών προσώπων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

β. Παρέχεται, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι την 31η.7.2023, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%) στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.

«Νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, κ.ά.»: Νέο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλος Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις.

«ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9»: Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, επικαιροποιείται το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Ειδικότερα, προβλέπεται νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή.

Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα.

Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της Απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

«Το νέο έντυπο Ε9 και οι νέοι κωδικοί»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση (Α 1035/2023) με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2023 και επόμενων ετών.

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα. Προδημοσίευση οδηγού»: Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο οδηγός του προγράμματος προδημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/.

«e-ΕΦΚΑ: Μεταφορά εφαρμογών ασφαλιστικής ενημερότητας στο G-Cloud - Μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που συνδέονται με την ασφαλιστική ενημερότητα»: Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι από την Παρασκευή 24/3/2023 και ώρα 15:00 έως το Σάββατο 25/3/2023 ώρα 10:00, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα που συνδέονται με την ασφαλιστική ενημερότητα δεν θα είναι προσωρινά διαθέσιμες λόγω της μετάπτωσης τους στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της ΓΓΠΣΔΔ.

Με αυτόν τον τρόπο αντικαθίστανται υφιστάμενες παλαιές υποδομές με σύγχρονες, αυξάνοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα, την ταχύτητα και την ποιότητα των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι νέες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URLs) των εν λόγω υπηρεσιών θα είναι διαθέσιμες ως εξής:

· Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ενημερότητας για Εργοδότες - https://apps.e-efka.gov.gr/eClearanceCertEmp

· Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ενημερότητας για Φορείς - https://apps.e-efka.gov.gr/eClearanceCertOrg

· Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ενημερότητας για Χρήστες με Κωδικούς Taxis / ΚΕΠ / Υπαλλήλων ΟΠΣ / Πρώην Φορέων: https://apps.e-efka.gov.gr/eClearanceCertTaxis

· Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ελέγχου Εγκυρότητας Ασφαλιστικής Ενημερότητας: https://apps.e-efka.gov.gr/eCheckInsurance

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, επιλέξαμε: «Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός του μη συμψηφιζόμενου Φ.Π.Α.», των κ.κ. Νικόλαου Παπαγιάννη, Οικονομολόγος, Φοροτεχνικός και Γιώργος Παπαδόπουλος, Οικονομολόγος, MSc. (Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο των κυρίων Νικόλαου Παπαγιάννη και Γιώργου Παπαδόπουλου που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2022 του περιοδικού Epsilon7.). Σύμφωνα με τους καταξιωμένους αρθρογράφους «Για ορισμένες δαπάνες που πραγματοποιούν οι οντότητες δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης τους κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ και των σχετικών αποφάσεων. Ακόμα, για ορισμένες δαπάνες που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. δεν δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού του αντίστοιχου Φ.Π.Α. εισροών με τον Φ.Π.Α. εκροών σύμφωνα με τις διατάξεις του Φ.Π.Α. και τις σχετικές αποφάσεις.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις έχει εισαχθεί με τη γνωμ. Ε.ΣΥ.Λ. 243/1995 η χρήση των λογαριασμών 63.98.08 «Μη συμψηφιζόμενος Φ.Π.Α., εκπιπτόμενος στη φορολ. εισοδήματος» και 63.98.09 «Μη συμφ/νοι Φ.Π.Α. που δεν εκπίπτονται φορολογικώς». Δείτε το σύνολο του άρθρου στον παραπάνω σύνδεσμο του ιστότοπου μας.

Η «αμπούστα του Τατά», στα Κυπριακά, ή κατά τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη «το καλάθι του νονού». Κάτι μεταξύ οικονομικά αποδοτικού και κοινωνικά γραφικού, που όμως συνεχίζει ως σχεδόν καθολικά αποδεκτό. Ήδη και άλλες χώρες σκέφτονται να υιοθετήσουν την συγκεκριμένη κοινωνικο-οικονομική προσέγγιση του θέματος του πληθωρισμού και της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών.

Για την Εβδομάδα που έρχεται, θα συζητηθεί η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο στέκεται σε τέσσερις βασικούς τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίοι χρίζουν βελτίωσης προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες. Κόκκινα δάνεια, κουλτούρα πληρωμών των δανειοληπτών, αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία αναλογεί σε ποσοστό άνω του 70% του ενεργητικού στον κλάδο, αποτελούν σημαντικά θέματα που προσεγγίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, με περισσή ορθολογική σκέψη, η οποία αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Η παγκόσμια κατάσταση των τραπεζών, προεξαρχόντων των θεωρητικά γιγάντων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος Ελβετικών τραπεζών, αλλά και των γνωστών για τα θεμελιακά τους προβλήματα Αμερικανικών, λειτουργεί καταλυτικά στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αγγίζοντας φυσικά και τις Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αυτή την εποχή απολαμβάνουν τη μέγιστη κεφαλαιακή θωράκιση.

Παρασκευή σήμερα, παραμονή της Εθνικής μας γιορτής και χιλιάδες παιδικά προσωπάκια, ντυμένα πολλά ανάλογα, «ανεβάζουν» εθνικές σχολικές παραστάσεις, εθνικά «υπερήφανα», με τους γονείς να χαμογελούν και να δακρύζουν από αυτή την όμορφη και ταυτόχρονα αδέξια εθνική θεατρική σκηνή, που περάσαμε όλοι μας. Αύριο θα ακολουθήσει η μεγαλειώδης όπως πάντα παρέλαση στη Πρωτεύουσα, ίσως με πιο χαμηλούς τόνους εφέτος, επειδή ο δύσκολος και παράλληλα λαβωμένος από τους σεισμούς γείτονας δεν χρειάζεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή «σκληρή στρατιωτική προειδοποίηση». Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, για το καλοκαιρινό σχεδόν διήμερο που περιμένουμε, όπως και αν το γιορτάσετε, όπου θελήσετε να βρεθείτε, να περάσετε υπέροχα. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα