24/03/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα επαναλειτουργίας της πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τετραγωνικών ακινήτων προς τους ΟΤΑ

Επιστολή προς τoν Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη με Θέμα: Αίτημα επαναλειτουργίας της πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τετραγωνικών ακινήτων προς τους ΟΤΑ, απέστειλε η ΠΟΦΕΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Θέλουμε προκαταβολικά, για άρση παρερμηνειών να υπενθυμίσουμε ότι η δήλωση της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους, δεν αποτελεί δηλωτική υποχρέωση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, που είναι εξουσιοδοτημένος στην ΑΑΔΕ. Λόγω όμως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στο να συμπληρώσουν σωστά τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων αλλά και τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους, ειδικά από κατοίκους εξωτερικού και από Έλληνες της ομογένειας με ακίνητα στην Ελλάδα, απευθύνονται σε συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς για την διεκπεραίωση της δηλωτικής αυτής υποχρέωσης.

Επί του παρόντος, αυτή η δήλωση γίνεται στους εκάστοτε Δήμους, και πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες, καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών, αλλά και των Δήμων, και στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των συναλλαγών των πολιτών με τους Δημόσιους Φορείς, θεωρούμε απαραίτητη την μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ (https://tetragonika.govapp.gr/), που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ταυτόχρονα να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΠΟΦΕΕ, ΟΤΑ, Τετραγωνικά μέτρα